31.5 C
Athens
June 28, 2024
Image default
WORLD

Αδιέξοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-ΕΕ για αλουμίνιο-ορυκτά – Για τις αρχές του 2024 αναβάλλονται οι συνομιλίες

Μια συνάντηση για το διμερές εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιείτο τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταφερθεί στις αρχές του 2024, καθώς οι δύο σύμμαχοι έχουν βρει “τοίχο” στις μεταξύ τους συνομιλίες για τον χάλυβα και για κρίσιμα ορυκτά.

Το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας (TTC) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον περασμένο μήνα παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ, ωστόσο αναβλήθηκε για τα μέσα Δεκεμβρίου. Η συνεδρίαση του TTC είναι πλέον πιθανό να γίνει στις αρχές του 2024, σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα τα οποία επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η καθυστέρηση έρχεται καθώς οι διαπραγματεύσεις για έναν κοινό τόπο για παγκόσμια συμφωνία για το χάλυβα και μια κρίσιμη συμφωνία για τα ορυκτά έχουν αμφότερες “παγώσει”. Το Bloomberg είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διατηρήσουν το status quo στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου για ακόμη δύο χρόνια, ενώ η ΕΕ αποζητεί αλλαγές στη συμφωνία, καθώς ισχυρίζεται ότι είναι άδικη και δυσκίνητη.

Το TTC είχε στόχο να βελτιώσει τον διατλαντικό διάλογο, ωστόσο δεν έχει επιτύχει σημαντικούς συμβιβασμούς σε σχετικά ζητήματα, όπως η απάντηση στο ερώτημα πώς να συνεργαστεί κανείς με την Κίνα και πώς να προσεγγίσει τα τεχνολογικά ζητήματα. Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν αμφισβητήσει την χρησιμότητά του ως φόρουμ.

Η επιδίωξη μιας συμφωνίας για τα μέταλλα στοχεύει στη διευθέτηση μιας διαμάχης της εποχής Τραμπ που πυροδοτήθηκε από τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, με το σκεπτικό ότι ενέχουν κινδύνους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Οι Βρυξέλλες είχαν χλευάσει τη συγκεκριμένη δικαιολογία και είχαν απαντήσει με αντίποινα. Η διαμάχη οδήγησε σε δασμούς έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διατλαντικό εμπόριο.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, για να δοθεί χρόνος να διαπραγματευτούν μια πιο μόνιμη συμφωνία.

Ως μέρος των προσωρινών ρυθμίσεων, οι ΗΠΑ αφαίρεσαν εν μέρει το μέτρο Τραμπ και εισήγαγαν ένα σύνολο δασμολογικών ποσοστώσεων πάνω από τις οποίες εφαρμόζονται δασμοί στα μέταλλα, ενώ η ΕΕ πάγωσε όλα τα περιοριστικά μέτρα της. Αυτό έχει δημιουργήσει μια ανισόρροπη κατάσταση που έχει οδηγήσει τους εξαγωγείς της ΕΕ να πληρώνουν πάνω από 350 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε δασμούς, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες για τη συμφωνία για μια κρίσιμη συμφωνία επί των ορυκτών που απαιτούνται για να επιτραπεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα από τα οφέλη των πράσινων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ μέσω του Νόμου για τη Μείωση του Πληθωρισμού παραμένουν επίσης σε αδιέξοδο με επίδικο τα εργασιακά δικαιώματα, κατέληξαν οι πηγές.

Related posts

Γαλλογερμανική έκθεση καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταρρυθμιστεί σε βάθος πριν διευρυνθεί

banks

“Εγκαταλελειμμένος” από τις ΗΠΑ αισθάνεται ο φυλακισμένος στη Ρωσία Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Γουίλαν

banks

Η Νότια Κορέα κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη συνθήκη Ρωσίας – Βόρειας Κορέας

banks

Αργεντινή: Στο 211% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός το 2023

banks

Deutsche Welle: Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

banks

Ισραήλ: Δεκαοκτάχρονη δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι και τραυματίστηκε βαριά σε προάστιο του Τελ-Αβίβ

banks