Αμιγώς εισαγόμενος είναι ο υφιστάμενος πληθωρισμός στα τρόφιμα, καθώς στο εγχώριο χωράφι το πρόσημο είναι αρνητικό σε όρους τιμών παραγωγού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστική Αρχής, τον φετινό Μάρτιο η ομάδα διατροφής κατέγραψε αύξηση 2,2% στον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Ωστόσο, δεν ήταν η πορεία των τιμών στον εγχώριο πρωτογενή τομέα που έσυρε το γαϊτανάκι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Φεβρουάριο οι εγχώριες τιμές παραγωγού εμφάνισαν πτώση 8,5% σε σχέση με το 2024 και 1,3% σε σχέση με τον φετινό Ιανουάριο.
Αντίθετα, το limit up που έπιασαν οι τιμές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε βασικές εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως κακάο, χυμός πορτοκάλι, καφές, κρέας, γάλα, βούτυρο, αυγά οδήγησαν στον νέο ανατιμητικό γύρο που καταγράφηκε τον επόμενο μήνα στο εγχώριο ράφι.
Η τιμή του ελαιολάδου
Σημαντική παράμετρος που επηρεάζει επίσης την εξέλιξη του κλαδικού πληθωρισμού τροφίμων και πρωτίστως τις επιδόσεις στις τιμές παραγωγού είναι σαφώς η αποκλιμάκωση στο ράλι στις τιμές ελαιόλαδου, η στάθμιση του οποίου στον συνολικό υπολογισμό των ανατιμήσεων είναι υψηλή.
Προσώρας, η ίδια τάση φέρεται ότι θα διατηρηθεί και στις μετρήσεις του Απριλίου από το χωράφι στο ράφι. Ερωτηματικό παραμένει πώς θα εξελιχθεί η πορεία στις τιμές παραγωγού και κατ’ επέκταση οι τελικές τιμές καταναλωτή στο ελαιόλαδο τους επόμενους μήνες, καθώς οι αναταραχές στη διεθνή αγορά ελαιόλαδου από τους δασμούς Τραμπ μπορούν να ανατρέψουν την αποκλιμάκωση που καταγράφεται τελευταία στην κατηγορία. Τα ισπανικά, κυρίως, αδιάθετα ελαιόλαδου προς τις ΗΠΑ θα αποτελέσουν βαρόμετρο των εξελίξεων τόσο για την τρέχουσα όσο και για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Επιστρέφοντας στις επιδόσεις του Φεβρουαρίου στους δείκτες εκροών στον πρωτογενή τομέα, η πτώση στις τιμές παραγωγού αποδίδεται από την ΕΛΣΤΑΤ στη μείωση κατά 12,1% του δείκτη τιμών της φυτικής παραγωγής και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ελαιόλαδο που υποχωρεί κατά 42,3% τον φετινό Φεβρουάριο σε σχέση πέρυσι και στη μείωση κατά 1,7% του δείκτη τιμών της ζωικής παραγωγής.
Σχετικά με την πορεία στα κόστη παραγωγής, ο γενικός δείκτης τιμών εισροών στη γεωργία – κτηνοτροφία του μηνός Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε μείωση 2,4%, εξέλιξη που αποδίδεται στην υποχώρηση κατά 3,5% του δείκτη τιμών των αναλώσιμων μέσων και κυρίως στη μεταβολή της ομάδας ενέργεια και λιπαντικά και στην αύξηση κατά 1,3% του δείκτη τιμών του σχηματισμού παγίου κεφαλαίου.
Φειδωλοί οι ειδικοί στις προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις οι αναλυτές της αγοράς είναι ιδιαίτερα φειδωλοί, δεδομένου του ντόμινο που αναμένεται να επιφέρει ο δασμολογικός πόλεμος που άνοιξε η αμερικανική κυβέρνηση.
Η ευαλωτότητα των χρηματιστηριακών τιμών βασικών πρώτων υλών, η υψηλή εξάρτηση της εγχώριας βιομηχανίας από τις εισαγωγές, η πίεση που δέχονται οι εξαγωγείς, οι περιορισμένες δυνατότητες ελιγμών των εγχώριων αγροτών και κτηνοτρόφων να ενισχύσουν το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις για αυξημένα μποϊκοτάζ από πλευράς καταναλωτών διεθνώς αποτελούν παράγοντες που «τρέφουν» το… τέρας των ανατιμήσεων και τη φετινή χρονιά.