Friday, May 30, 2025
19.3 C
Athens

Ακτωρ Παραχωρήσεις: Το πωλητήριο και τα κρίσιμα στοιχεία

Επιβεβαίωση των πληροφοριών που εγκαίρως είχε μεταφέρει το Εuro2day.gr για το ενδιαφέρον του νέου ομίλου Aktor για τα assets της Άκτωρ Παραχωρήσεις (όμιλος Ελλάκτωρ) έφεραν οι χθεσινές ανακοινώσεις αμφότερων των πλευρών.

Η μεν διοίκηση της Aktor έχει ήδη από την αρχική αλλαγή διοίκησης υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της για τα έργα Παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ, χωρίς να αποκρύπτει το ενδιαφέρον της για ενεργά συμβόλαια και σχετικά χαρτοφυλάκια. Ο δε όμιλος Ελλάκτωρ είναι σταθερός πωλητής assets (Άνεμος, Άκτωρ, Ηλέκτωρ) το τελευταίο διάστημα, όπου συντελείται ο νέος κύκλος συγκέντρωσης του κλάδου.

Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τυπικά την έναρξη περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων έως τις 30 Απριλίου 2025, όπου θα ολοκληρωθεί και το οικονομικό και νομικό due diligence της συναλλαγής και θα κριθεί εάν κι εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aktor Αλέξανδρος Εξάρχου είχε δηλώσει μόλις στις αρχές Φεβρουαρίου 2025 (κατά την πανηγυρική συνεδρίαση στο ΧΑ εισόδου νέων μετοχών του ομίλου) πως είναι «ανοικτός σε συζητήσεις με όποιο επιχειρηματικό φορέα αποφασίσει την αποεπένδυσή του από αντίστοιχα assets», συμπληρώνοντας δε πως σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Eλλάκτωρ πριν από ένα περίπου χρόνο είχε προβεί σε διάψευση αντίστοιχων πληροφοριών περί πρόθεσης πώλησης του τομέα Παραχωρήσεων σε τρίτους, ωστόσο το διάστημα που μεσολάβησε έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Eλλάκτωρ και ειδικότερα η θυγατρική Άκτωρ Παραχωρήσεις απώλεσαν τη σύμβαση της Αττικής Οδού (τον Οκτώβριο του 2024 μεταβιβάστηκε στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ωστόσο έχει λαμβάνειν σημαντικά ποσά από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων.

Τον Ιανουάριο του 2025 δε η διοίκηση Ελλάκτωρ αποφάσισε να προχωρήσει στην έκδοση δανείου 275 εκατ. ευρώ (με διάρκεια 17 ετών που βαρύνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις) προεξοφλώντας ταμειακές ροές του συγκεκριμένου κλάδου, εξυπηρετώντας έτσι την επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους της μητρικής ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που εγκρίθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου της τρέχουσας χρονιάς.

Σημειώνεται πως στο εννεάμηνο του 2024 ο τομέας Παραχωρήσεων για τον όμιλο Ελλάκτωρ έφερε έσοδα της τάξης των 220,7 εκατ. ευρώ έναντι 207,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρουσιάζοντας αύξηση 7%. Το EBITDA του κλάδου των Παραχωρήσεων κατά το συγκεκριμένο διάστημα σε 158,6 εκατ. ευρώ έναντι 136,8 εκατ. ευρώ το 2023 σημειώνοντας αύξηση κατά 16% Το περιθώριο κέρδους EBITDA διαμορφώθηκε σε 72% έναντι 66% την αντίστοιχη περίοδο το 2023.

Εκτός από τις ενεργές Παραχωρήσεις ο όμιλος διαθέτει σε συμμετοχή σε νέα έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να αποτιμηθούν δεδομένου ότι δεν έχουν καταλήξει οι συμβάσεις.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE