Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν καλύτερη πρόσβαση στην κορεατική αγορά, ιδιαίτερα στους τομείς της γεωργίας και της τεχνολογίας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας.
Ο υπουργός Εμπορίου, Τσεόνγκ Ιν-κιο, επέστρεψε από ταξίδι στην Ουάσινγκτον, όπου ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζέιμις Γκριρ, την εξαίρεση της χώρας από την επιβολή δασμών, εφόσον αυτοί τεθούν σε ισχύ τον Απρίλιο.
Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει κανονικά στην ανακοίνωση των δασμών στις 2 Απριλίου, όπως έχει προγραμματιστεί, ιδιαίτερα για χώρες όπως η Νότια Κορέα, που διατηρούν εμπορικά πλεονάσματα με τις ΗΠΑ.
Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στο βόειο κρέας, υπογράμμισαν ότι η Κορέα πρέπει να αναλάβει δράση όσον αφορά τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, σημείωσε ο Τσεόνγκ. Παράλληλα, ανέφερε τους κανονισμούς που αφορούν τις τεχνολογικές εταιρείες, τομείς οι οποίοι, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, δυσχεραίνουν την πρόσβαση στην κορεατική αγορά.
Η Νότια Κορέα, ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμερικανικού βοείου κρέατος, επιτρέπει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ από το 2008, αλλά μόνο από ζώα ηλικίας κάτω των 30 μηνών, λόγω ανησυχιών για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Ο περιορισμός αυτός αναφέρεται σε αμερικανικές εκθέσεις ως ένα από τα εμπόδια στο εμπόριο με τη Νότια Κορέα.
Ο Γκριρ προειδοποίησε επίσης για την προσέγγιση της Κορέας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη ρύθμιση των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών, κατά τη διάρκεια ακρόασής του στη Γερουσία τον Φεβρουάριο.