Friday, May 9, 2025
28.1 C
Athens

Αμυντικές δαπάνες: Στο τραπέζι όλα τα εργαλεία για την αύξησή τους

Περί τα μέσα Μαρτίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει μία πρώτη εικόνα για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί στο σκέλος ενίσχυσης των αμυντικών δαπανών.

Το ζήτημα αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης των Eυρωπαίων ηγετών στην έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Βloomberg, στο προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν αυξημένη ευελιξία στους κανόνες χρηματοδότησής για να ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες βραχυπρόθεσμα και θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να προτείνει πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης για την άμυνα σε επίπεδο Ε.Ε., μεταξύ άλλων μέσω πρόσθετης ευελιξίας στη χρήση των διαρθρωτικών ταμείων, και να υποβάλει γρήγορα σχετικές προτάσεις».

Βασική επιδίωξη της Ε.Ε. είναι η απελευθέρωση δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω πρόσθετης χρηματοδότησης για την άμυνα καθώς όπως δήλωσε πρόσφατα και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν «αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή που συμβαίνει μια φορά ανά γενεά είναι μια «νοοτροπία επείγουσας ανάγκης» και ένα στρατηγικό σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης».

Τα βλέμματα στρέφονται στις 19 Μαρτίου οπότε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει μια Λευκή Βίβλο η οποία θα περιγράφει σχέδια για στρατιωτικές επενδύσεις και χρηματοδότηση.

326 δισ. ευρώ για την άμυνα το 2024

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, το 2024 η Ε.Ε. δαπάνησε 326 δισ. ευρώ για την άμυνα, ποσό που ισοδυναμεί με 1,9% του ΑΕΠ καταγράφοντας αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με το 2021. Επίσης, έχει δεσμεύσει άλλα 100 δις. ευρώ έως το 2027, που αντιστοιχεί σε αύξηση 30% σε διάστημα 3 ετών.

Παρά την ταχεία αύξηση των αμυντικών δαπανών, αυτό φαίνεται ότι δεν επαρκεί. Όπως τονίζεται σε έρευνα του The Conference Board, πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι για να έχει επαρκή στρατιωτική ικανότητα, η Ε.Ε. θα χρειαζόταν επιπλέον 300.000 στρατιώτες και αύξηση των ετήσιων αμυντικών δαπανών τουλάχιστον 250 δις. ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με επιπλέον αύξηση 1,4% του ΑΕΠ ετησίως πάνω από το 1,9% που δαπανάται σήμερα, το οποίο είναι άμεσα συγκρίσιμο με αυτό που δαπανούν οι ΗΠΑ (3,4% του ΑΕΠ σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα).

Σε προηγούμενες κρίσεις, η «οικονομική δύναμη» της Ε.Ε. ήταν πολύ μεγαλύτερη:

* Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης το 2022, τα κράτη μέλη της Ε.Ε. διέθεσαν μεταξύ 0,5% και 7% του ΑΕΠ για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές επιπτώσεις.

* Στην πανδημία, το 2020, η άμεση εθνική δημοσιονομική στήριξη κυμάνθηκε από 0,4% έως 8,3% του ΑΕΠ. Επιπλέον η Ευρώπη προχώρησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) που ανέρχονταν σε σχεδόν 5% του ΑΕΠ για μια περίοδο επτά ετών, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω έκδοσης κοινού χρέους, για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε πρόσφατο άρθρο του στους Financial Times είχε επισημάνει ότι η αύξηση των αμυντικών δαπανών μπορεί να επιτευχθεί με τρεις τρόπους:

  • εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να επιτραπεί η αύξηση των ελλειμμάτων στους εθνικούς προϋπολογισμούς χωρίς να ενεργοποιηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Αυτό θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία και ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές.
  • η ασφάλεια και η άμυνα να περιληφθεί στον κατάλογο των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Υπήρξαν πολλές εκκλήσεις προς την ΕΤΕπ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης, κυρίως στην έκθεση για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, την οποία συνέταξε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Κάτι τέτοιο θα προσελκύσει ιδιωτικά χρήματα, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατανομή του βάρους της χρηματοδότησης μιας τέτοιας επιχείρησης.
  • δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού εργαλείου 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των συλλογικών αμυντικών δαπανών, που θα χρηματοδοτηθεί από έκδοση κοινού χρέους, παρόμοιο με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE