26.4 C
Athens
July 1, 2024
Image default
POLITICS

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Αυτές οι εκλογές είναι ιστορικές για το ΠΑΣΟΚ – Τίποτα κοινό με Κασσελάκη

Έχει μείνει κάτι από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου; Τι σημαίνει Ευρωβουλή και σοσιαλισμός; Τα ερωτήματα απαντά στην κάμερα του in ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

«Έχει μείνει ο ήλιος» λέει και προσθέτει ότι υπάρχουν φυσικά οι ιδέες οι οποίες μας καθοδηγούν από τον Αντρέα μέχρι σήμερα. Επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του όλα τα χρόνια- και τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 και του 2000 – είχε μια μεγάλη επίδραση σε ότι συνέβαινε, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην γειτονιά μας.

Επισημαίνει πως αυτές οι κάλπες είναι ιστορικές. Διότι, όπως εξηγεί, σε αυτές τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Κασσελάκη αναφέρει ότι δεν ξέρει αν θα έκανε παρέα μαζί του, αλλά σίγουρα δεν έχει τίποτα κοινό όσον αφορά την πολιτική αντίληψη.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής, με τη δημοσιογράφο του in Eλένη Στεργίου

Για το ΠΑΣΟΚ: Ανήκει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία

Ένας από τους προβληματισμούς των τελευταίων ετων- και ειδικά μετά την εποχή των Μνημονίων -είναι τι πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα σοσιαλιστικό κόμμα; «Το ΠΑΣΟΚ θα είναι πάντα ένα κεντροαριστερό κόμμα, ένα κόμμα το οποίο ανήκει στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», δηλώνει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι είναι ένα κόμμα το οποίο διαχρονικά καθοδήγησε και τις ιδέες του σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

Γιατί, όπως εξηγεί, το ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του όλα τα χρόνια- και τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 και του 2000 και με τους ηγέτες του- είχε μια μεγάλη επίδραση σε ότι συνέβαινε. Και σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην γειτονιά μας. «Ξέρετε, αυτό το οποίο συνέβαινε στην Μέση Ανατολή και η σχέση που είχε αναπτύξει ο Ανδρέας Παπανδρέου με τις χώρες της Μέσης Ανατολής δημιούργησε μια άλλη αίσθηση του τι μπορούμε να καταφέρουμε ως χώρα».

Για τον κ. Κασσελάκη: Δεν έχω τίποτα κοινό

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω παρέα μαζί του, απαντά ο κ. Σπυρόπουλος ερωτηθείς σχετικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στέφανο Κασσελάκη. «Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεν έχω τίποτα κοινό όσον αφορά την πολιτική αντίληψη και αυτό το οποίο πρεσβεύει όσο γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή. Δηλαδή η επίδειξη που κάνει όσον αφορά τον πλούτο του, η σχέση που έχει με τα μέσα ενημέρωσης, ο τρόπος που παρουσιάζεται σε διάφορες εκπομπές, αλλά κυρίως εκεί, νομίζω ότι δεν έχει ο ίδιος αποκρυσταλλώσει μέσα του τι θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα και με ποιο τρόπο να το κάνει», σχολιάζει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι θέλουν να μοιάσει στον Τραμπ των ΗΠΑ. Με τον τρόπο που εκφράζεται με μια ακραία ρητορεία. «Εγώ νομίζω ότι πολλές φορές βγάζει και μια αίσθηση του μίσους που έχει δημιουργηθεί ξανά στην ελληνική κοινωνία. Εμείς τα ζήσαμε τα μνημόνια».

Για την επιρροή του ΠΑΣΟΚ: Τεράστιες εθνικές επιτυχίες

Ως προς το ρόλο της ΝΔ και το επιχείρημα τι θα ήταν η Ελλάδα σήμερα, αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε ακούσει τους «προοδευτικούς» που έλεγαν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και δεν υπέγραφε τη Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρεται στην επιρροή του ΠΑΣΟΚ και στις τεράστιες εθνικές επιτυχίες. Αναφέρεται στην Κύπρο, στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Οταν ακόμα και τώρα βλέπουμε την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν -μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- να προκαλεί και να μιλάει για την ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού, παραβιάζοντας πολλές αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών». Υπογραμμίζει πως τώρα αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό ήταν αυτό το επίτευγμα, όπως και τα προγράμματα σύγκλισης που κέρδισε η χώρα μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Όπως υπογραμμίζει για να φτάσουμε να μπορούμε να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο, να αναπτύξουμε τις υποδομές αυτής της χώρας, να κάνουμε τα μεγάλα δίκτυα, τα αεροδρόμια, τα λιμάνια. «Όλα αυτά δεν δημιουργήθηκαν ξαφνικά. Δημιουργήθηκαν γιατί μια ελληνική κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο», προσθέτει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για την άνοδο του βιοτικού επιπέδου: Να δημιουργήσουμε αναπτυξιακά εργαλεία

Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο, είναι το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με των υπόλοιπων Ευρωπαίων. Και τελικά, αυτό έχει μειωθεί και το χάσμα έχει μεγαλώσει. Τονίζει πως πρέπει να διεκδικήσουμε πολιτικές αναπτυξιακές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ωστόσο, αναφέρει πως η Νέα Δημοκρατία δεν το διαχειρίστηκε με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό προς την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους. Άρα λοιπόν, «πρέπει να δημιουργήσουμε τέτοια αναπτυξιακά εργαλεία ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτό το κενό που είχε δημιουργηθεί». Γιατί δημιουργήθηκε; Γιατί την τελευταία δεκαετία η Ελλάδα πλήρωσε περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την οικονομική κρίση, την ενεργειακή κρίση, την πανδημία και τώρα την νέα κρίση.

Για τις κοινωνικές συνθήκες: Υπάρχει απογοήτευση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας

Αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες των τελευταίων ετών και τις τελευταίες κρίσεις ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι το 2009 -2010 που η Νέα Δημοκρατία «μάς παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα, τρέχαμε εμείς τότε να τη σώσουμε από την ολική κατάρρευση. Και το ΠΑΣΟΚ το πλήρωσε». Αλλά, όπως αναφέρει, «πάνω απ’ όλα βάζουμε το καλό της χώρας και το βάζαμε και στο παρελθόν και θα το βάλουμε και στο μέλλον. Εμείς δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη. Εμείς μπαίνουμε μπροστά και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη χώρα και αυτό θέλουμε και σήμερα», τονίζει.

Για τις ευρωπαϊκές εκλογές: Φοβάμαι πάρα πολύ την αποχή

Παραδέχεται ότι υπάρχει μια μεγάλη απογοήτευση σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας προς την πολιτική, το οποίο τους οδηγεί στην αποχή. Εκτιμά ότι έχουν απογοητευτεί από κάποιες επιλογές τα προηγούμενα δέκα χρόνια. Πολιτικές και ελπίδες που διαψεύστηκαν στην πραγματικότητα και αυτό σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο είναι πρόβλημα. «Βλέπουμε διαρκώς ότι το ποσοστό του πληθυσμού που πηγαίνει στις κάλπες για να ψηφίσει είναι μειωμένο. Φοβάμαι πάρα πολύ ότι στις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό το πράγμα θα ενταθεί ακόμα περισσότερο, γιατί για πρώτη φορά οι ευρωπαϊκές εκλογές γίνονται μόνες τους χωρίς να συμβαδίζουν με τις δημοτικές και περιφερειακές».

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής, με τη δημοσιογράφο του in Eλένη Στεργίου

Για το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ: Η κοινωνία θα περάσει ηχηρό μήνυμα

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη θέση, ανέφερε ότι στις εθνικές εκλογές τα ίδια άκουγα και υπενθυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ το έδειχναν οι μετρήσεις να έχει μονοψήφιο ποσοστό. Εφτασε εκείνη η μέρα του Μαΐου και εμφανίστηκε ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Και ξαφνικά όλοι κατάλαβαν ότι κάτι διαφορετικό συνέβαινε στην κοινωνία. Επειδή γυρίζω πάρα πολύ και βλέπω μια κοινωνία σε μεγάλο αναβρασμό και σε μεγάλη αναταραχή, εγώ πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες σε αυτές τις ευρωεκλογές θα περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα. Και θέλω να πιστεύω ότι την επόμενη μέρα θα υπάρχει μια δύναμη στην αντιπολίτευση, η οποία μπορεί να ηγηθεί μιας διαφορετικής και εναλλακτικής πρότασης για την διακυβέρνηση του τόπου.

Για τη σημασία των εκλογών: Είναι ιστορικές

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο αυτές είναι ιστορικές εκλογές. Όπως τονίζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει ουσιαστικά να αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή είναι μια ιστορική αναμέτρηση, και επιπλέον υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις. Άρα λοιπόν η συμμετοχή μου βάζει και μερικά προσωπικά στοιχήματα.

Αναφέρει καταρχάς την κλιματική αλλαγή. «Δεν μπορεί να μην παλέψουμε μέσα στην Ευρώπη για να πείσουμε την Ένωση ότι αυτό που έγινε με τη Θεσσαλία δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Αυτό που έγινε στη Μάνδρα, στο Μάτι, μαζί φυσικά και με τις αδυναμίες του δικού μας κράτους», δηλώνει και συμπληρώνει ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα πρόληψης και αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας.

«Δεν μπορεί να μην παλέψουμε για τον πρωτογενή τομέα, για τους αγρότες, κτηνοτρόφους, τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους που θεωρούν ότι η Ευρώπη και η ελληνική κυβέρνηση τους έχει αφήσει απροστάτευτους», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος.

Για την ΕΕ: Οι αποφάσεις της επηρεάζουν τη ζωή μας

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ευρώπη είναι μέσα στη ζωή μας. Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοδηγούν και τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια και το ελληνικό κοινοβούλιο», αναφέρει ο κ. Σπυρόπουλος και προσθέτει ότι σχεδόν το 80% των αποφάσεων του ελληνικού Κοινοβουλίου προέρχονται με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Οι εκπρόσωποι που στέλνουμε εκεί, σε αντίθεση με το τι περνάει αυτή τη στιγμή σαν αντίληψη στην ελληνική κοινωνία είναι άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να δουλέψουν, να παράγουν έργο, να διεκδικήσουν».

Προσθέτει ότι παρατηρώντας το τί συμβαίνει στην Ευρώπη, έχει δει Έλληνες ευρωβουλευτές που πραγματικά έχουν κάνει σπουδαίο έργο και έχουν κερδίσει για την Ελλάδα. «Και ξέρετε, αποφάσισα να κατέβω σε αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές πάνω από όλα για να τιμήσω και τον ρόλο μου ως γραμματέας του κόμματος και τον αγώνα που έχει κάνει η παράταξη τα τελευταία χρόνια», σημειώνει.

Για την ΚΑΠ: Πρέπει να διαπραγματευτούμε, τα χωριά μας πεθαίνουν

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ. Σπυρόπουλος αναφέρει ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τη νέα ΚΑΠ, τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πρέπει, όπως εξηγεί, να εξασφαλίσουμε περισσότερα χρήματα μέσω των επιδοτήσεων. Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν μπορεί η πολιτική μας όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα να αρχίζει και να τελειώνει στο ζήτημα των επιδοτήσεων.

«Θα μιλήσω βιωματικά. Εγώ μεγάλωσα στην ελληνική επαρχία, μεγάλωσα στην Ήπειρο και στη Θεσπρωτία. Όλα αυτά τα χρόνια σπούδασα στην Θράκη και λόγω της πολιτικής μου ενασχόλησης έχω γυρίσει πάρα πολύ την ελληνική επαρχία», σημειώνει ο κ. Σπυρόπουλος. Τονίζει ότι πλέον κανένα νέο παιδί δεν μένει για να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα. Ακόμα και αν έχουν μια επιχείρηση και μια δραστηριότητα από τους γονείς τους που είναι επιτυχημένοι, αναζητούν κάποια άλλη λύση σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο ή στο εξωτερικό. Υπογραμμίζει ότι «τα χωριά μας πεθαίνουν. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά τη μείωση του πληθυσμού και ιδιαίτερα στη νέα γενιά, οι οποίοι δεν μένουν».

Για την κατηγορία περί θολού μηνύματος από το ΠΑΣΟΚ: Δεν μπαίνω σε αυτή τη συζήτηση

Το ΠΑΣΟΚ είχε και έχει συγκεκριμένες απόψεις για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και σύμφωνα με τον κ. Σπυρόπουλο «δεν μπορώ να μπω στη συζήτηση ότι εκπέμπεται ένα θολό μήνυμα. Δεν είναι θολό το μήνυμα όταν μιλάμε για το κόστος ζωής. Δεν έχουμε κανένα θολό μήνυμα όταν μιλάμε για την ανεπάρκεια της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση. Στο να κάνει ελέγχους στην αγορά και έχει αφήσει αυτή την κερδοσκοπία. Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για το ζήτημα της στέγασης, όταν μιλάμε για τους νέους ανθρώπους που πρέπει να βοηθήσουμε για να κάνουν οικογένεια, για τις νέες μητέρες, όπου πρέπει να σταθούμε δίπλα τους και να έχουν επαγγελματική σταδιοδρομία».

Σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να μπορεί να σταθεί με επάρκεια απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης. Το δεύτερο σημείο είναι το ζήτημα της Ευρώπης. Πρέπει να δούμε ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να υπάρχει μια Ευρώπη η οποία να παρεμβαίνει στις διεθνείς εξελίξεις. Δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη όταν το βιοτικό επίπεδο των λαών της Ευρώπης μειώνεται και το χάσμα μεγαλώνει. Πρέπει να υπάρξουν πολιτικές άμεσες, όπως ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης, όχι όμως με τον τρόπο που το διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Για τους νέους: Ενημερωθείτε και ψηφίστε

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής έστειλε μήνυμα στους νέους και τους προτρέπει πρώτα απ’ όλα να διαβάζουν για την πολιτική, για την καθημερινότητα, για τον εργασιακό τομέα, για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Πρέπει να είναι ενημερωμένοι. Δεύτερον, όπως είπε, πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές.

Related posts

Πρόγραμμα κατάρτισης ΑμεΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

banks

Την στήριξη εκείνων που ξέρουν να ενώνουν δυνάμεις ζήτησε ο Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού

banks1

Σύννεφα στις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας – Πώς επηρεάζονται τα ελληνοτουρκικά

banks

Κασσελάκης: «Η πρώτη είδηση της ημέρας αποκρύπτεται από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ»

banks

Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Ανδρουλάκη – Φλωρίδη για το κράτος δικαίου

banks

Ανοικτή διαβούλευση του Δήμου Λαρισαίων με τους πολίτες για το θέμα του σιδηρόδρομου

banks