25.8 C
Athens
September 19, 2024
Image default
POLITICS

Ανδρουλάκης: Όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιοι βουλευτές

Για τις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ και για τις πολιτικές θέσεις του κόμματος μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος υπερασπίστηκε την πορεία του στο κόμμα και τον αγώνα για να μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να ξανασταθεί στα πόδια του και να «διεκδικεί κυβέρνηση».

«Εγώ καταλαβαίνω ότι κάποιοι και εντός του χώρου της δημοκρατικής παράταξης, την ανανέωση, την προσπάθεια η παράταξη να πάει παρακάτω – και εννοώ και σε ύφος και σε πολιτική ατζέντα, μπορεί να μην την είδαν με καλό μάτι.

Πρέπει και οι έξι να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Τι λέω λοιπόν ξεκάθαρα; Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω. Εγώ ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ, ένωσα το ΠΑΣΟΚ είναι στην πιο δυναμική του φάση σε όλα τα επίπεδα, μετά από πολλά χρόνια που ήταν σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που πάλευε κάποιοι την πολιτική επιβίωση. Βλέπω παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έχουν ενοχληθεί με τον τρόπο που κινείται η παράταξη. Δικαίωμά τους είναι. Δεν θα γίνω διαχειρίσιμος ποτέ. Αυτός ήμουν και αυτός είμαι».

Ως προς το πιο είναι το διακύβευμα για τον ίδιο, τόνισε:

«Είναι προφανές ότι η μάχη είναι μία. Ο κόσμος κάποτε από εμάς έβλεπε ένα κόμμα μικρό που θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τον ή τον άλλο. Τώρα εμείς γκρεμίσαμε αυτό τον μηχανισμό. Τώρα ο κόσμος από εμάς περιμένει κάτι άλλο να κυβερνήσουμε, αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια, πολύ μεγάλη αξιοπιστία, πολύ μεγάλη σοβαρότητα και πολύ μεγάλη αυτονομία από κάθε λογής συμφέροντα.

Και είμαι αισιόδοξος γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει πάρει τον κατήφορο. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής. Αν εμείς δείξουμε ότι δεν ξανακάνουμε τα λάθη που έκανε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, αν δείξουμε ότι είμαστε ένα σύγχρονο κόμμα, προοδευτικό, αξιόπιστο, με πολιτικό ήθος, με νέο ανθρώπινο δυναμικό – δεν λέω ηλικιακά, εννοώ πολιτικά, εκτιμώ ότι μπορούμε να κερδίσουμε τη Νέα Δημοκρατία».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ακόμα ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «προφανέστατα να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία και να βρούμε προγραμματικές συμφωνίες».

«Δεν μ’ αρέσει το παρασκήνιο. Δεν μ’ αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να είναι δεύτερο. Δεν μου αρέσει να δίνω έναν αγώνα, το ΠΑΣΟΚ να γίνει κυβέρνηση. Και επειδή κάποιοι έχουν κάποια άλλα σχέδια στο μυαλό τους, αυτός ο αγώνας να μη στηρίζεται», πρόσθεσε.

Για τις συνεργασίες

Για το αν η συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο της Αθήνας αποτελεί ένα «μοντέλο», όντας μια πηγή έμπνευσης ή ένα καλό παράδειγμα, σημείωσε:

«Όποιος μπερδεύει την αυτοδιοίκηση με τις εθνικές εκλογές, νομίζω ότι εγκληματεί. Γιατί εάν είχαμε το μοντέλο των αυτοδιοικητικών στις εθνικές εκλογές δεν θα είχαμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Δεν θα είχαμε πρωθυπουργό. Διότι πολύ απλά όταν παίρνει το πρώτο κόμμα 35% – 40% δεν έχει αυτοδυναμία. Οπότε τα υπόλοιπα κόμματα πιέζουν το υπόλοιπο κόμμα, το άλλο κόμμα και δεν εκλέγεται.

Εδώ μιλάμε για άλλα πράγματα. Εγώ κατ’ αρχάς επικροτήσω στον Δήμο της Αθήνας το μοντέλο των ευρύτερων συνεργασιών και έτσι πρέπει να πηγαίνουμε στην αυτοδιοίκηση. Αλλά είναι άλλο η αυτοδιοίκηση και άλλο είναι ο κοινοβουλευτισμός, διότι υπάρχουν άλλες θεσμικές διαδικασίες».

Πρέπει όλοι να δεσμευτούμε στο ΠΑΣΟΚ

Για το αν θα μείνει σε κάθε περίπτωση βουλευτής ανεξαρτήτως αποτελέσματος στην εσωκομματική «μάχη», ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε:

«Η ερώτηση να γίνεται σε ανθρώπους που έχουν μια άλλη διαδρομή. Εγώ πάντα ήμουν εδώ. Πάντα εδώ – είναι εδώ οι αξίες μου. Εδώ να αρχίσουμε, εδώ είναι οι θεσμοί. Αλλά εγώ τι ζητώ: Να υπάρξει μια ηθική πολιτική δέσμευση.

Ό,τι ρόλο και αν έχει οποιοσδήποτε σήμερα που φιλοδοξεί να ηγηθεί της δημοκρατικής παράταξης, ό,τι ρόλο, να είναι υποψήφιος βουλευτής. Δεν μπορεί να φιλοδοξίες να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ, αλλά όταν το ΠΑΣΟΚ δεν σου δώσει τη μεγάλη μητέρα των μαχών των εθνικών εκλογών, να πεις “α, ήθελα να γίνω αρχηγός, αλλά τώρα που δεν εκλέχτηκα δεν είμαι υποψήφιος”. Δεν το συζητώ

Πρέπει και οι έξι να είναι υποψήφιοι βουλευτές. Εγώ δεσμεύομαι, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα.

Σήμερα έχουμε έξι υποψηφίους. Κάποιοι είναι βουλευτές, κάποιοι δεν είναι. Όταν φιλοδοξείς να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ το κάνεις για να ηγηθείς του ΠΑΣΟΚ. Άρα έχεις πάρει την απόφασή σου ότι μπαίνεις σε ένα άλλο επίπεδο της πολιτικής. Αυτό δεν έχει εύκολη επιστροφή.

Το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έπαιζε στα όρια της επιβίωσης και που σήμερα επέστρεψε με κόπο και θυσίες, δεν θα γίνει παιχνίδι στα χέρια κανενός. Δημόσια δέσμευση στις επόμενες εθνικές εκλογές: Όποιος κι αν ηγηθεί, όλοι θα είναι δίπλα του στα εθνικά ψηφοδέλτια. Θα πάμε χωριό, χωριό, πόλη, πόλη για να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία».

Ας μιλήσουμε πολιτικά χωρίς υπονοούμενα

«Το ΠΑΣΟΚ είχε ένα πρόγραμμα στη ΔΕΘ οκτώ εθνικών στόχων. Εγώ ζητώ την εμπιστοσύνη των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ.

Στις 6 και 13 αυτούς τους εθνικούς στόχους να τους κάνουμε κυβερνητικό πρόγραμμα για να έχουμε μια πιο ισχυρή Ελλάδα και μια πιο δίκαιη κοινωνία για μας, τα παιδιά μας και τα εγγόνια του ελληνικού λαού.

Γιατί έτσι όπως πάμε σήμερα θα έχουμε τεράστιες νέες ανισότητες. Οι πλούσιοι θα γίνουν πολύ πλουσιότεροι, η μεσαία τάξη θα είναι στάσιμη προς τα κάτω και οι φτωχοί άνθρωποι θα περάσουν ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες γιατί έχει καταρρεύσει το κοινωνικό κράτος.

Έχουμε χρέος λοιπόν όλα αυτά να τα ανατρέψουμε. Και γι’ αυτό 6 και 13 Οκτωβρίου δεν μιλάμε σε ένα κουτί ανάμεσα μας, μιλάμε στην κοινωνία. Ας μιλήσουμε προγραμματικά και πολιτικά, χωρίς υπονοούμενα».

Related posts

Υπουργείο Υγείας: Οι προτεραιότητες στο ΕΣΥ και τα νοσοκομεία

banks1

«Αυτός ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές» – Η ατάκα δημάρχου που αιφνιδίασε τον Μητσοτάκη

banks1

Σκανδαλίδης για εκλογές ΠΑΣΟΚ: Δεν είναι πασαρέλα το ότι κάποιος θέλει να δώσει λύσεις

Στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα η Νέα Αριστερά – «Απέναντι στη Μάγδα έχουμε ιερό καθήκον», λέει ο Χαρίτσης

Σε αναμμένα κάρβουνα υπουργοί και υφυπουργοί, ώρα αποφάσεων από τον Μητσοτάκη

banks

Εύβοια – Συγκινητικό μήνυμα κατοίκων σε ελικόπτερο που έσβηνε φωτιές

banks