22 C
Athens
September 19, 2024
Image default
MARKETS

Ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα, με τα επιτόκια στο επίκεντρο

Ανοδικά οι ευρωαγορές στο άνοιγμα, με τα επιτόκια στο επίκεντρο

Κέρδη καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (19/9), με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα επιτόκια κεντρικών τραπεζών.

Η Federal Reserve μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο πρώτο της «ψαλίδι» εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι αμερικανικές μετοχές αρχικά σημείωσαν άλμα μετά την ανακοίνωση της Fed για τη «γεναία» μείωση των επιτοκίων στο εύρος 4,75% έως 5,00%. Ωστόσο, οι αγορές έκλεισαν τελικά χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για πιθανή οικονομική ύφεση.

Πίσω στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην Τράπεζα της Αγγλίας, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5%. Η μείωση των επιτοκίων της Fed είναι απίθανο να επηρεάσει την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με οικονομολόγους, καθώς η κεντρική τράπεζα επικύρωσε την απόφασή της γύρω στο μεσημέρι της Τετάρτης, ώρες πριν την ανακοίνωση από τις ΗΠΑ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κοιτάζει πολύ τη δική του οικονομία. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει τώρα σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με περισσότερες μειώσεις να αναμένεται να ακολουθήσουν, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει πραγματικά την άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας», δήλωσε η Τίνα Λι, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citi UK, στο CNBC.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου που παρακολουθείται στενά παραμένει πεισματικά υψηλότερος, σύμφωνα με νέα στοιχεία την Τετάρτη, προβληματίζοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Εντός της ημέρας αναμένεται και η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας για τα επιτόκια.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (19/9), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,91% στις 519,30 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,84% στις 18.877,15 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 1,31% στις 7.542,52 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ανεβαίνει 0,91% στις 8.329,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει άνοδο 0,73% στις 33.895 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει 0,33% στις 11.719,04 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να υποχωρεί οριακά 0,01% στις 6.753,71 μονάδες.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #Stoxx_Europe_600 #DAX_30

Related posts

Κοντά σε υψηλό δύο ετών οι μετοχές στην Αυστραλία

banks

Ολοταχώς για εβδομαδιαία άνοδο η Wall Street

banks

Νέο sell-off στη Wall Street- Σε περιοχή διόρθωσης ο Nasdaq

banks

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Σε υψηλό 9μήνου οι ασιατικές μετοχές

banks

Τραπεζικά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

banks