29.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
POLITICS

Αντιπολιτευτικά πυρά για τη Σύμβαση της Λισαβόνας – «Χαλί» στην «ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»

Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή δεχόμενη καταιγιστικά πυρά για το νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης της Λισαβόνας που προβλέπει αναγνώριση τίτλων σπουδών από ανώτατα ιδρύματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η Σύμβαση που έμεινε στο «ντουλάπι» για πολλά χρόνια κατατέθηκε με σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά να καταλογίζουν σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας και το ΠΑΣΟΚ να μιλά για κατάρρευση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του νόμου-πλαισίου της Νίκης Κεραμέως.

Η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ το 1999

Η Σύμβαση της Λισαβόνας είναι μία διεθνής σύμβαση που αναπτύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρεται στην ανώτατη εκπαίδευση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, υιοθετήθηκε από εθνικούς εκπροσώπους στη Λισαβόνα τον Απρίλιο του 1997 και τέθηκε σε ισχύ το 1999. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει τη δυνατότητα διασύνδεσης ΑΕΙ διαφορετικών χωρών, την αναγνώριση σπουδών μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών και την απόδοση πτυχίων σε φοιτητές που ξεκινούν τη φοίτησή τους σε ένα πανεπιστήμιο και την ολοκληρώνουν σε άλλο διαφορετικής χώρας.

Γνώρισε την κατακραυγή των φοιτητών στις πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Ουσιαστικά, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει μια χαραμάδα για την αναγνώριση των αποφοίτων των κολεγίων και ακαδημαϊκά πλέον, πέρα από την επαγγελματική αναγνώριση που είχαν μέχρι τώρα.

Προβλέπει την αυτοματοποίηση της διαδικασίας αναγνώρισης «προσόντων» (και όχι «δικαιωμάτων») σε μια χώρα Α, που έχουν αποκτηθεί από μια χώρα Β, μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Σύμφωνα με τη σύμβαση η χώρα υποδοχής οφείλει να αναγνωρίσει ένα «προσόν», όπως είναι για παράδειγμα ένας τίτλος σπουδών, που αποκτήθηκε σε μια άλλη χώρα, εκτός κι αν ο αρμόδιος φορέας στη χώρα υποδοχής αποδείξει ότι ο ξένος τίτλος σπουδών είναι «ουσιωδώς διαφορετικός».

Η συγκεκριμένη σύμβαση συνάντησε την κατακραυγή των φοιτητών στις πολύμηνες κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Σκληρή κριτική από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι, εδώ και χρόνια, καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να φέρει στη Βουλή μια σύμβαση που έρχεται σε αντίθεση με το Ελληνικό Σύνταγμα, ενώ επισήμαναν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στην προσπάθειά της να εμπορευματοποιήσει την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα, προσπαθεί να το κάνει διά της πλαγίας οδού μέσω του διεθνούς δικαίου.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος, στην ομιλία του στη Βουλή, τόνισε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ανώτατης παιδείας».

Δυόμισι μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 5094/24, για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Σωκράτης Φάμελλος, άσκησε σφοδρή κριτική στις κυβερνητικές πολιτικές λέγοντας «κάνετε ό,τι μπορείτε για να νομιμοποιήσετε την επιλογή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια» βάζοντας ως υποσημείωση: «έρχεστε σήμερα να προσθέσετε ακόμα ένα κρίκο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης (και) της ανώτατης παιδείας στη χώρα μας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα που το απαγορεύει».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, που είπε ότι «ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και αναρωτήθηκε «τι νταλκάς την έπιασε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Παιδείας μες στο κατακαλόκαιρο να κλείσει αυτή την εκκρεμότητα των 27 ετών;».

Όπως επισήμανε, «η μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία αποσκοπούσε η Σύμβαση της Λισαβόνας και η διαδικασία της Μπολόνιας δεν τελεσφόρησε μεν για μια εικοσαετία, αλλά υλοποιείται συστηματικά την τελευταία πενταετία» και πως «η αντι-μεταρρύθμιση αυτή έγινε με σύστημα και μεθοδικότητα».

Στη συνέχεια απαρρύθμισε τα κυβερνητικά βήματα  μέχρι «το ”σάλτο μορτάλε” με τον γνωστό νόμο που επέτρεψε τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας».

Σύμφωνα με τον Αλέξη Χαρίτση, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να εξυπηρετεί «τα φιλικά σε εσάς ιδιωτικά συμφέροντα» και πως όλα τα υπόλοιπα «περί αναβάθμισης, ανταγωνιστικότητας, ανοίγματος των δημοσίων πανεπιστημίων δεν είναι τίποτα άλλο από το να χρυσώνετε το χάπι».

«Νόμος – φούσκα»

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, επικέντρωσε την κριτική του στον νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Ο «νόμος – τομή» του κ. Πιερρακάκη για τα πανεπιστήμια, είπε «αποδεικνύεται “νόμος – φούσκα”».

Για τη Σύμβαση της Λισαβόνας υποστήριξε πως «ήταν εντελώς παραπλανητική η επίκληση από την πλευρά της κυβέρνησης των διεθνών υποχρεώσεών μας, για να δικαιολογηθεί η εισαγωγή ενός πολύ συγκεκριμένου μοντέλου ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και θύμισε ότι η κυβέρνηση «νομοθέτησε και κατά συνέπεια μεταρρύθμισε δύο φορές την τριτοβάθμια εκπαίδευση -τα δύο τελευταία χρόνια» φτάνοντας συμπέρασμα πως «ο νόμος Κεραμέως απέτυχε».

Το μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων, είπε, «αποδείχθηκε ανεφάρμοστο, αφήνοντας ακέφαλες τις διοικήσεις. Η πανεπιστημιακή αστυνομία αποδείχθηκε ανεφάρμοστη, με τους περίπου χίλιους προσληφθέντες να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες. Ενώ, 85 από τα 89 άρθρα του νόμου Πιερρακάκη που αφορούσαν το δημόσιο πανεπιστήμιο, ήταν τροποποιήσεις του νόμου Κεραμέως».

Με τόσες τροποποιήσεις «η ειλικρινής και ευθεία ομολογία θα ήταν: “Συγγνώμη. Αποτύχαμε. Αλλάζουμε”» υπογράμμισε ο κ. Παραστατίδης.

Στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Την κατηγορία ότι διέπονται από «ακαδημαϊκό παλαιοημερολογητισμό» απέδωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, στα κόμματα της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν την Σύμβαση της Λισαβόνας και τους καταλόγισε ότι προσήλθαν στην συζήτηση επιστρατεύοντας «fake news» και παρωχημένα τσιτάτα.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο και στον Αλέξη Χαρίτση, που προηγήθηκαν στο βήμα, αλλά και στους εκπροσώπους των κομμάτων που καταψήφισαν (πλην του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε θετική ψήφο) ο Κυριάκος Πιερρακάκης τους κατηγόρησε ότι δεν επιχειρηματολόγησαν επί πραγματικών δεδομένων, αλλά επί ψευδών ειδήσεων.

Ο υπουργός Παιδείας απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι θα αναγνωρίζονται περίοδοι σπουδών για Έλληνες, εξηγώντας: «Μας το λέει ξεκάθαρα ο νόμος που ψηφίσαμε μαζί εδώ. Αλλογενείς, αλλοεθνείς, στα ξενόγλωσσα. Αυτές είναι οι περίοδοι σπουδών που ερχόμαστε να αναγνωρίσουμε. Και προσθέτω, ότι μέσα στη Σύμβαση έχει μπει μία πάρα πολύ συγκεκριμένη επιφύλαξη σε σχέση με τα κολέγια. Η Σύμβαση έχει επιφύλαξη στο άρθρο 6.3, η οποία είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένη πάνω στο κείμενο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, από εδώ, από αυτό το βήμα, ακούσαμε κάποιους να μιλάνε για τα κολέγια με τα ίδια τσιτάτα» είπε χαρακτηριστικά.

Related posts

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου αναδείχθηκε νέος δήμαρχος Ιωαννιτών

banks1

Κασσελάκης: Το τεράστιο «μαξιλάρι» είναι ο λόγος που έχουμε επενδυτική βαθμίδα

banks

ΝΔ για αυτοδιοικητικές: Ποιους στηρίζει σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά

banks

Δημόσιο: Όλες οι αλλαγές για την επιλογή διοικήσεων των φορέων

banks

ΠΑΣΟΚ: Ρόζα Βρεττού, Κώστας Χρυσόγονος, Ηλίας Κικίλιας και Παναγιώτης Δημόπουλος στο ευρωψηφοδέλτιό του

banks

Από την μία η σκοτεινιά των βανδαλισμών και από την άλλη το Φως των μαθητικών διακρίσεων στην Ναύπακτο

banks1