Με βήμα ταχύ επιχειρεί το κυβερνών κόμμα να κλείσει το θέμα Αντώνης Σαμαράς λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του πειθαρχικού της Ν.Δ. που αναμένεται να την επικυρώσει τη διαγραφή του.
Σε Μαξίμου και Πειραιώς εκπέμπουν σημάδια φυγής προς τα εμπρός αλλά ο αποχωρισμός δεν είναι εύκολος καθώς μιλάμε για τον αδιαμφισβήτητο εκφραστή της μεγαλύτερης πτέρυγας του κόμματος που μπορούσε όχι μόνο να συγκρατεί τους δεξιούς οπαδούς εντός της παράταξης αλλά και να προσελκύει «ανέστιους» ψηφοφόρους που βρίσκονται μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της δεξιάς στα δεξιά του κόμματος.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ. αλλάζει τις ισορροπίες και δημιουργεί αναβρασμό στη δεξιά πολυκατοικία που δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα
Ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος να μην σωπάσει και σίγουρα να μην κάνει πίσω από αυτά που πιστεύει.
Το γυαλί έχει ραγίσει
Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα δει και επίσημα την πόρτα της εξόδου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα την Τρίτη (19/11) καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος αναλαμβάνει να επικυρώσει την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η απόφαση θα πάει στα χέρια του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος με τη σειρά του θα στείλει την επιστολή με την απόφαση της επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας στον πρόεδρο της Βουλής.
«Δεν δικαιούμαι να κάνω κάποιο σχόλιο ως πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά θα ήθελα να επισημάνω ότι οι δηλώσεις αυτές ήταν πολύ βαριές για να μην υπάρχει απάντηση» είχε τονίσει ο Γιάννης Τραγάκης είπε (Real Fm), πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, για τη διαγραφή Σαμαρά. Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο να κινηθούν εκτός γραμμής οι λεγόμενοι «σαμαρικοί» και πρόσθεσε πως «η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι αρραγής».
Αφού πέσουν και επίσημα οι τίτλοι τέλους η «γαλάζια» πολυκατοικία θα χρειαστεί άμεσα εργασίες συντήρησης καθώς ο παράγοντας σταθερότητας έχει αρχίσει να «τρώει» τα θεμέλια του κτίσματος.
Τρέχει να προλάβει τη «φωτιά» ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας έχουν ήδη ξεκινήσει να μετράνε τις πληγές που ενδεχομένως να έχει δημιουργήσει η απώλεια Σαμαρά.
Όπως έγραφε το in, σε επίπεδο κοινοβουλίου, το Μαξίμου εκτιμά πως δεν θα υπάρχουν «απώλειες», εκτός από δύο ως τέσσερις βουλευτές που θεωρούνται «σκληροί» Σαμαρικοί και έχουν αποδείξει πως ταυτίζονται με τις πρωτοβουλίες του πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο, σε επίπεδο βάσης, παραμένει άγνωστο ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης.
Για να προλάβει τυχόν αποσταθεροποίηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Μιλώντας σε εκδήλωση του Bloomberg στέλνει παράλληλα μήνυμα πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι σταθερή. «Έχουμε 2,5 χρόνια βάσει της λαϊκής εντολής για να υλοποιήσουμε τις πολιτικές μας», συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι έτσι «δεν χρειάζεται να μπούμε σε συζητήσεις για περίπλοκες πολιτικές συμμαχίες».
Οι επόμενες κινήσεις μετά τη διαγραφή
Σε αυτό το μήκος κύματος – να ξορκίζουν κάθε σενάριο αστάθειας – αναμένεται να κινηθούν και οι επόμενες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με συνοχή.
Δεδομένου όμως πως ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει βουλευτές της Ν.Δ. οι επόμενες ημέρες κυοφορούν εξελίξεις. Κρίσιμο ορόσημο η ψηφοφορίας του κρατικού προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο.
«Δεν μπορώ να πω αν θα κάνει κόμμα ο Άντωνης Σαμαράς, δεν επιβεβαιώνω ούτε διαψεύδω», σημειώνει ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Μεσσήνιου πολιτικού, Νίκος Τσιούτσιας, ερωτηθείς σχετικά, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην «Κοινωνία Ώρα Mega» κρατώντας ζωντανή τη συζήτηση που προκαλεί κρύο ιδρώτα στην Πειραιώς.
Σε αυτή την πολυπαραγοντική εξίσωση για την επόμενη μέρα της Ν.Δ. είναι κρίσιμη παράμετρος η συμπεριφορά του έτερου πρώην πρωθυπουργού, του Κώστα Καραμανλή.
Κρίσιμη παράμετρος η στάση του Κώστα Καραμανλή
Ο Καραμανλής είχε προγραμματίσει από την προηγούμενη εβδομάδα να έχει επαφές στα Ιωάννινα τη Δευτέρα με την ιδιότητα του προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο της Syndea – Συνεταιριστική Ασφαλιστική. Σύμφωνα με πληροφορίες του in, όλα δείχνουν ότι θα μεταβεί κανονικά στην Ήπειρο, αλλά θα αποφύγει δημόσιες δηλώσεις για τα τεκταινόμενα στη «γαλάζια» παράταξη.
Με την ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και χωρίς να μπορεί κανείς να βάλει «το χέρι του στη φωτιά» για το τι θα επακολουθήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ερωτηθείς (MEGA) αν η διαγραφή του κου Σαμαρά «εγκυμονεί» μία επικείμενη κυβερνητική κρίση απάντησε: «Ο κ. Σαμαράς παρά την δύσκολη εμπειρία που είχε ο ίδιος και η παράταξη στην προσπάθεια να σώσει την χώρα το 2012- 2015, επέλεξε αντί να δει το 2024 και το μέλλον να γυρίσει πίσω. Δεν έχουμε βουλευτές που μπορεί να παίξουν τον ρόλο που έπαιξαν άλλοι βουλευτές το 1993. Δεν είναι μόνο ότι δεν έχουμε φόβο αποχωρήσεων βουλευτών μετά τη διαγραφή Σαμαρά, η ΝΔ δεν έβαλε ποτέ το ”εγώ” πάνω από το συμφέρον της χώρας. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές είναι εθνικά επιζήμια. Είναι δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2027».
Στην Κύπρο
Στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά περί «χαριεντισμάτων» στη Βουδαπέστη αναφορικά με τη συνάντηση του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του προέδρου Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αντέδρασε η Λευκωσία.
Μιλώντας το μεσημέρι στην κρατική τηλεόραση, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν σχολιάζει εσωτερικά ζητήματα άλλων κρατών, πολύ δε μάλλον της Ελλάδας. Ωστόσο, όσον αφορά τα περί «χαριεντισμάτων» τα οποία αφορούσαν και το Νίκο Χριστοδουλίδη υπογράμμισε ότι επρόκειτο για συζήτηση με ουσία και απέρριψε τις αναφορές Σαμαρά στην εφημερίδα «Το Βήμα» της Κυριακής.