Ενα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας που μακροπρόθεσμα μπορεί να υλοποιηθεί, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται για το σύστημα υγείας της χώρας.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχει κίνδυνος αν εντυπωθεί στην αντίληψη των πολιτών ότι το ΕΣΥ δεν υπάρχει για να τους καλύψει την ώρα της ανάγκης τους, και εγκατασταθεί ο φόβος ότι είναι μόνοι και αβοήθητοι.
Με το δεδομένο αυτό λοιπόν, τόνισε ότι καθημερινά το ΕΣΥ επισκέπτονται 80.000 άνθρωποι ή γίνονται 25 εκατ. επισκέψεις το χρόνο, για να προσθέσει ότι σε τόσο μεγάλο όγκο επισκέψεων είναι πιθανόν να υπάρχουν και αστοχίες.
Όσο για την έλλειψη προσωπικού στις δομές υγείας της χώρας, ο υπουργός ανέφερε ότι υπηρετούν σήμερα περίπου 80.000 υγειονομικοί, εκ των οποίων οι 21.000 είναι γιατροί.
Δεν ανέφερε όμως πόσες είναι οι κενές οργανικές θέσεις, τουλάχιστον των γιατρών, παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις γιατρών και νοσηλευτών συμφωνούν ότι οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα εκτιμώνται περί τις 40.000.
Από την ηγεσία του υπουργείου δεν δόθηκαν απαντήσεις για τις κενές οργανικές θέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Στη συνέχεια, ο υπουργός ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του συστήματος υγείας συνολικά, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ και άλλο ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, για το πρόγραμμα των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, αν καθυστερήσει η εφαρμογή του και υπάρξει κίνδυνος να χαθούν οι πιστώσεις, τότε δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν και σε ιδιωτικές κλινικές οι ασθενείς με μεγάλη αναμονή στις λίστες των νοσοκομείων, ενώ διερευνάται ακόμη και η έκδοση voucher για δωρεάν επεμβάσεις καταρράκτη στον ιδιωτικό τομέα.
Μιλώντας για τελείως ψευδή προπαγάνδα, ανέφερε ότι το πρόβλημα έλλειψης γιατρών δεν είναι μόνο στην περιφέρεια ή την Ελλάδα, αλλά διεθνές, για πρώτη φορά δίνονται κίνητρα για την κάλυψη των ελλείψεων στην κρίσιμη ειδικότητα των παθολόγων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων, τη στιγμή που δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη από το σύστημα υγείας της χώρας.
Όσο για τις αμοιβές των γιατρών και τις αλλαγές στη φορολόγηση των εφημεριών, διερωτήθηκε αν το πάγιο αίτημα μιας 15ετίας που ικανοποιήθηκε τώρα, ήταν εξ΄αρχής ψίχουλα, παραγνωρίζοντας την παράμετρο του χρόνου που έχει περάσει και την περαιτέρω υποβάθμιση που έχει υποστεί το σύστημα υγείας στη διάρκεια των χρόνων αυτών.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει το νέο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό που θα περιλαμβάνει και σειρά διατάξεων για το σύνολο του συστήματος υγείας της χώρας.
Η πρόληψη
Στα προγράμματα πρόληψης αναφέρθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα οφείλονται στη διαρροή ανθρωπίνου κεφαλαίου και σε παθογένειες από την έλλειψη σχετικής οργάνωσης, όπως η έλλειψη οργανωμένου συστήματος πρόληψης με πρόσβαση εύκολα, γρήγορα και δωρεάν για τους πολίτες.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό, επανέλαβε τα κίνητρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί για την προτίμηση της ειδικότητας της παθολογίας, ως μέσο για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Για το λόγο αυτό, από 1.1.2025, όσοι επιλέγουν τις ειδικότητες της γενικής ιατρικής ή παθολογίας θα παίρνουν κίνητρο 30.000 ευρώ.
Δημιουργούνται επίσης 7 πανεπιστημιακά κέντρα υγείας, με εξειδικεμένο προσωπικό, ώστε να χειρίζεται το σύστημα τηλεϊατρικής στα νησιά, ενώ θα χειρίζονται το πρόγραμμα κατ΄οίκον νοσηλείας σε 3.500 σημεία ανά τη χώρα.
Επιπλέον προωθείται η κάλυψη 500.000 παιδιών δωρεάν με παιδίατρο, στην προσπάθεια κάλυψης του ενός τρίτου των παιδιών της χώρας.
Επίσης, ως το τέλος του μήνα ξεκινούν τα προγράμματα για πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 30-65 ετών και του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Παράλληλα, φέτος το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον RSV θα γίνεται από τα φαρμακεία, στο πλαίσιο συμφωνίας του υπουργείου με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.
Τα οικονομικά των νοσοκομείων
Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας και διαχειρίζεται κάθε μέρα το πολυτιμότερο αγαθό αν εξαιρέσουμε τα σχολεία.
Τόνισε ότι σε καθημερινή βάση 3500 άτομα χειρουργούνται και άλλα 6500 νοσηλευονται γεγονός που δείχνει ότι άν κατέρρεε θα κατέρρεε η ελληνική κοινωνία.
Ο κ. Θεμιστοκλέους έκανε λόγο για αύξηση του προσωπικού κατά 10% σε όλους τους κλάδους, σημειώνοντας ότι σήμερα υπηρετεί το περισσότερο προσωπικό που υπήρχε ποτέ από την ίδρυση του συστήματος υγείας, με εργαζόμενους επικουρικούς και μόνιμους.
Παρουσίασε επίσης τις αυξήσεις που προκύπτουν από τις εφημερίες και την αυτοτελή φορολόγησή τους με συντελεστή 22% και τα κίνητρα για τις άγονες περιοχές, ενώ αναφερόμενος στη δυνατότητα των γιατρών του ΕΣΥ για ιδιωτικό ιατρείο, είπε ότι έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα 1372 αιτήσεις από νοσοκομεία (αφορά το 15% των νοσοκομείων) και 158 αιτήσεις από Κέντρα Υγείας (αφορά το 5,7% των κέντρων υγείας).
Παρατήρησε αύξηση των χειρουργείων κατά 4% και 7,5% των νοσηλειών, ενώ απογευματινά χειρουργεία έχουν γίνει σε 48 νοσοκομεία της χώρας.
Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι από 1.1.25 τα νοσοκομεία θα πληρώνονται βάσει του παραγόμενου έργου τους και ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε την καθιέρωση των DRG’s βάσει των οποίων θα πληρώνονται τα νοσοκομεία, ως κολοσσιαία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλλει στον έλεγχο και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Λίστα χειρουργείου
Σε ότι αφορά τη λίστα αναμονής για χειρουργείο, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι σε γνώση του υπουργείου ποιοί ασθενείς και πόσο χρόνο βρίσκονται σε λίστα αναμονής ποιάς κλινικής και σε ποιό νοσοκομείο.
Στόχος είναι και με τα απογευματινά χειρουργεία να μειωθεί ο χρόνος αναμονής, ιδίως για αυτούς που περιμένουν πάνω από 4 μήνες, καθώς σε ακραίες περιπτώσεις η αναμονή έχει φτάσει μέχρι και 2 χρόνια, όπως αποκάλυψε στη συνέχεια ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Όσο για το σύστημα εφημεριών, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι σχετικές ανακοινώσεις κύρίως για την Αττική, θα υπάρξουν μετά τον Οκτώβριο.