Wednesday, April 23, 2025
24.4 C
Athens

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από τους χειρισμούς του Τραμπ στην οικονομία – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και να ενισχύσει την οικονομία της χώρας, αλλά καθώς πλησιάζει η 100ή ημέρα από την ανάληψη της προεδρίας, οι ψηφορόροι του δίνουν χαμηλή βαθμολογία και στους δύο τομείς, όπως προκύπτει από νέα δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Ο Τραμπ ξεκίνησε τη θητεία του με μια επιθετική οικονομική ατζέντα προκαλώντας εμπορικούς πολέμους –καθώς επέβαλε δασμούς σε μεγάλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ προσπαθώντας να ασκήσει πίεση στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να υποκύψει στην επιθυμία του– και κατάρρευση στις χρηματαγορές, τη χειρότερη μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας της COVID πριν από πέντε χρόνια.

Μόλις 37% των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ, σε σχέση με 42% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τις πρώτες ώρες μετά την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου όταν υποσχόταν να οδηγήσει τη χώρα σε μια “Χρυσή Εποχή” για την οικονομία.

Σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε αμέσως μετά την ορκωμοσία του Τραμπ, περίπου 55% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι το βασικό μέλημα του Τραμπ κατά τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του θα πρέπει να είναι είτε ο πληθωρισμός είτε ο ευρύτερος τομέας της οικονομίας.

Το 23% των ερωτηθέντων απάντησε η μετανάστευση.

Τρεις μήνες αργότερα, τρία τέταρτα των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos εξέφρασαν ανησυχίες ότι αναμένεται οικονομική ύφεση.

Το 56% των ερωτηθέντων, περιλαμβανομένων ενός στους τέσσερις Ρεπουμπλικανούς, απάντησε ότι οι κινήσεις του Τραμπ για αναδιάρθρωση της οικονομίας είναι “υπερβολικά αλλοπρόσαλλες”.

Ανησυχία για τις αγορές

Δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανησυχούν για το χρηματιστήριο, όπου τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές των μετοχών καταποντίστηκαν εν μέσω των ανησυχιών των επενδυτών για τα σχέδια του Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα αγαθά και των υπαινιγμών του ότι θα απολύσει τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Το 52% των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι “οι ενέργειες του Τραμπ πιθανόν να κάνουν δυσκολότερη για εμένα τη ζωή μετά τη συνταξιοδότησή μου”, ποσοστό που ξεπερνά το 31% που διαφωνεί με την πρόταση αυτή.

Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό Αμερικανών εξακολουθεί να υποστηρίζει τον Τραμπ, πολλοί μάλιστα με πάθος.

Το συνολικό ποσοστό αποδοχής του – 42% – παραμένει υψηλότερο από εκείνο που συγκέντρωνε για μεγάλη περίοδο της θητείας του ο Δημοκρατικός προκάτοχός του, ο Τζο Μπάιντεν, και έχει ενισχυθεί από ένα κάπως μεγαλύτερο τμήμα Αμερικανών – 45% – που υποστηρίζουν τις σκληροπυρηνικές ενέργειες του Τραμπ στο μεταναστευτικό.

Επίσης το κόμμα του προέδρου παραμένει σταθερό πλάι του με 81% των αυτοπροσδιοριζόμενων Ρεπουμπλικανών να εγκρίνουν τη διαχείριση της οικονομίας από τον Τραμπ σε σχέση με 5% των Δημοκρατικών και 28% πολιτών που δεν υποστηρίζουν κανένα από τα δύο κόμματα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ένας στους τρεις Ρεπουμπλικανούς απάντησε ότι το κόστος ζωής βρίσκεται σε λάθος δρόμο, ενώ τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, ανάμεσά τους δύο τρίτα των Ρεπουμπλικανών, εξέφρασαν ανησυχία για την αξιοπιστία του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας της κυβέρνησης Τραμπ να συρρικνώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, μιας προσπάθειας της οποίας ηγείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Ίλον Μασκ.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 4.306 ενήλικες σε όλες τις ΗΠΑ. Διενεργήθηκε μεταξύ 16 και 21 Απριλίου και το περιθώριο σφάλματος ήταν περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE