Sunday, July 20, 2025
31.1 C
Athens

Αποκλειστικό: Οι Ισραηλινοί προσφέρουν μεταφορά τεχνογνωσίας και παραγωγής στην Ελλάδα για τους PULS

Έτοιμοι να προσφέρουν στην Ελλάδα ακόμη και μεταφορά μέρους της παραγωγής των πυραυλικών συστημάτων PULS, που ενδιαφέρει τον Στρατό Ξηράς, για την ενίσχυση των νησιών του Αιγαίου. Τι αναφέρουν σε αποκλειστικές δηλώσεις στο enikos.gr.

 Του Χρήστου Μαζανίτη

Οι Ισραηλινοί έχουν αποφασίσει να στηρίξουν πλήρως την Ελλάδα προσφέροντας αμυντικά συστήματα αιχμής, δοκιμασμένα επί του πεδίου, πλήρως αξιόπιστα και με την εγγύηση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι πλήρως αυτάρκεις σε περίπτωση κρίσης.

Τα διδάγματα των πολέμων τόσο στην Ουκρανία, όσο και στο Ισραήλ έχουν αποδείξει ότι η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) είναι αυτή που έχει κρίνει μάχες και την έκβαση των πολέμων.

 Στο πρώτο κύμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι Ρώσοι δεν είχαν υπολογίσει να έχουν συνεχή ροή στον εφοδιασμό των δυνάμεών τους, με αποτέλεσμα να υποστούν πανωλεθρία στο Κίεβο, το βορειοδυτικό μέτωπο αλλά και το Χάρκοβο, υποχωρώντας ατάκτως δύο μήνες μετά. Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να μπορέσουν να εδραιώσουν την παρουσία τους στις περιοχές του Ντονιέτσκ και του Λουχάνσκ αλλά και πάλι όχι χωρίς τρομακτικές απώλειες.

Από την άλλη, το Ισραήλ κατάφερε να αντέξει στις επιθέσεις από την Χαμάς, την Χεζμπολάχ, τους Χούθι και το Ιράν εξαιτίας της μεγάλης παραγωγής υποστήριξης των οπλικών του συστημάτων. Το παράδειγμα του Ισραήλ είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι εν μέσω ανοιχτών μετώπων και πολεμικών επιχειρήσεων, η πολεμική του μηχανή όχι μόνο κατάφερε να εξολοθρεύσει τις απειλές αλλά και αυξήσει τις εξαγωγικές συμφωνίες πώλησης αμυντικών συστημάτων και πυρομαχικών, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό.

Έντονη κινητικότητα στο ΓΕΣ για την ριζική αναβάθμιση του Πυροβολικού

Βάσει των παραπάνω, το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να επενδύσει στην ενίσχυση του πυροβολικού εισάγοντας ένα νέο Πολλαπλό Εκτοξευτή Πυραύλων (ΠΕΠ), που θα πλαισιώσει τα υπάρχοντα RM-70 και MLRS, το οποίο μπορεί να βάλει διάφορα βλήματα από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και πυραύλους ισραηλινής κατασκευής μεγάλου βεληνεκούς.

Την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2025, υπήρξε συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνου Πετραλιά.

 Αντικείμενο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτέλεσε η συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό SAFE και η εφαρμογή της κράτησης του 6% υπέρ των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων στο επιπλέον εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέραμε χθες στο enikos.gro ευρωπαϊκός μηχανισμός χρηματοδότησης δίνει περίοδο χάριτος 10 ετών και έως και 40 χρόνια αποπληρωμή με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν στο enikos.gr ότι εάν τελικά ανάψει το «πράσινο φως» από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για την ένταξη της χώρας στον SAFE θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα προγράμματα τα οποία ήδη έχουν προτεραιοποιηθεί για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ήδη, το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα PULS βρίσκεται ψηλά στην προτεραιότητα του σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ως μέρος της «Ασπίδας του Αχιλλέα», και η ένταξη της Ελλάδας στο SAFE θα άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για την ταχεία πρόσκτησή του.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. Το SAFE αναφέρει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα χρηματοδοτηθεί θα πρέπει να παράγεται σε ποσοστό τουλάχιστον 65% στην Ευρώπη ενώ βάσει του πρόσφατου νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, κάθε πρόσκτηση νέου οπλικού συστήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει συμμετοχή τουλάχιστον κατά 25% της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Τι λέει η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία

Βάσει των παραπάνω, η ισραηλινή κατασκευάστρια εταιρεία Elbit σχολιάζει στο enikos.gr απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ότι είναι έτοιμη για την μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ακόμη και την δημιουργία γραμμής παραγωγής. «Η Elbit Systems είναι μια παγκόσμια εταιρεία με αποδεδειγμένη ικανότητα να δημιουργεί τοπικές υποδομές και να προσαρμόζει τις λύσεις της στις συγκεκριμένες ανάγκες των χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Αυτό περιλαμβάνει την τοπική προσαρμογή, τη μεταφορά γνώσης και τη συνεργασία με τοπικούς εταίρους» αναφέρει στο σχόλιό της αποκλειστικά στο enikos.

Αν και οι συζητήσεις με το Ισραήλ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με υψηλόβαθμες πηγές από την Αθήνα να εμφανίζουν την συμφωνία ως δεδομένη, η εταιρεία τηρεί χαμηλούς τόνους επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «Εάν η ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να προμηθευτεί το σύστημα PULS, πιστεύουμε ότι η Elbit Systems θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Οι Ισραηλινοί είναι έτοιμοι για προσφορά συνεχούς υποστήριξης των συστημάτων

Με απλά λόγια, όπως επιβεβαίωναν στρατιωτικοί κύκλοι στο enikos.gr, οι Ισραηλινοί εμφανίζονται πρόθυμοι όχι μόνο να δώσουν στην ελληνική βιομηχανία την δυνατότητα συμπαραγωγής κατά 25%, βάσει του σχετικού νόμου, αλλά να εμβαθύνουν έτι περαιτέρω την συνεργασία με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα, δεδομένου μάλιστα των ισχυρών στρατηγικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ, που βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυτάρκεια των Ενόπλων Δυνάμεων, την προστιθέμενη αξία στην οικονομία της χώρας αλλά ακόμη και την συμμετοχή σε ευρωπαϊκά συμβόλαια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι εκτός από τη Δανία που έχει ήδη προμηθευτεί το σύστημα και την Ισπανία – όπου ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που αρχικά είχαν εμφανιστεί – η Γερμανία έχει ήδη προχωρήσει στην προμήθεια του PULS όπως και η Ολλανδία ενώ υπάρχουν κι άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Η δήλωση των ισραηλινών προς το enikos.gr αποκτά μεγάλη σημασία για τις προθέσεις επένδυσης και την εις βάθος συνεργασίας με τις ελληνικές ΕΔ και τις ελληνικές βιομηχανίες δεδομένου ότι ήδη στην Γερμανία έχει δημιουργηθεί η κοινοπραξία του EUROPULS, η οποία καλύπτει το 65% των προϋποθέσεων για την ένταξη του προγράμματος στον μηχανισμό SAFE.

Το Ισραήλ εισήγαγε το PULS στην υπηρεσία των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) το 2020 με την ονομασία Lahav , το οποίο είναι μια πυραυλική μονάδα PULS τοποθετημένη σε πλαίσιο φορτηγού HEMTT . Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά επιχειρησιακά τον Φεβρουάριο του 2024 κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα .

Στα πλεονεκτήματά του είναι ότι μπορεί να βάλει με πολλούς διαφορετικούς πυραύλους, ακόμη και μη ισραηλινής κατασκευής, ενώ ανάλογα την διαμόρφωση μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους με μέγιστο εύρος βολής τα 300 χλμ.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE