Μετά και τη βροχή των πωλήσεων που έκανε η Berkshire Hathaway (BRK) του δισεκατομμυριούχου Γουόρεν Μπάφετ δίνοντας στην αγορά ένα μεγάλο μέρος από το μερίδιο που κατέχει στην Apple (AAPL) και στην Bank of America (BAC) έχει βρεθεί να έχει στο ταμείο της μετρητά που αγγίζουν τα 226,9 δισ. δολάρια. Να φανταστείτε ότι στις 30 Ιουνίου είχε δηλώσει στα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ότι είχε μετρητά της τάξης των 189 δισ. δολαρίων πράγμα που σημαίνει ότι οι πωλήσεις στη Bank of America και κυρίως στην Apple είναι της τάξης των 88 δισ. δολαρίων.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο πάντως αν βάλουμε το μέσο όρο του συνολικού τζίρου των 80 εκατ. ευρώ για να μπορέσει να ξεπουλήσει ο Μπάφετ θα χρειαζόταν 1.100 μέρες. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Αν, ζούσε φυσικά.
Το θέμα όμως είναι ότι με την τελευταία της κίνηση η Berkshire έχει βρεθεί με το 25% του ενεργητικού της σε μετρητά, κάτι που αποτελεί ένα σημαίνον ρεκόρ από το 2004, ενώ σε όλη της τη διαδρομή από την εποχή που ιδρύθηκε το 1998 στην Ομάχα της Νεμπράσκα έχει μια μέση ποσοστιαία τιμή στη ταμειακή της θέση στο 14%.
Μιλάμε δηλαδή για ένα περίπου διπλασιασμό στο “cash” πράγμα που έχει αρχίσει και προκαλεί έντονη φαγούρα στους υπόλοιπους μεγάλους διαχειριστές των επενδυτικών οίκων.
Γιατί αλήθεια να αποσύρεται έτσι ο Μπάφετ από τις μετοχές;
Ξέρει κάτι που δεν ξέρουμε εμείς ή απλά αντανακλά τη δυσκολία εύρεσης πλέον εκείνου του είδους των επενδύσεων αξίας που έχουν καθορίσει το γιγάντιο αυτό όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων ;
Το μέλλον θα δείξει. Μόνο μην αυξήσει και άλλο το ποσοστό των μετρητών ξεπερνώντας το 30%.
Διαγραμματικά πάντως η μετοχή της Berkshire φαίνεται στο διεβδομαδίαιο chart τιμών να κρατάει τη ζώνη στήριξης των 420 με 398 δολαρίων παρά το έντονο κατέβασμα που πραματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε. Όσο η εν λόγω ζώνη μένει άτμητη τόσο η μετοχή θα κοιτάει την περιοχή των ιστορικών υψηλών ανάμεσα στα 450 με 448 δολάρια.