26.4 C
Athens
July 1, 2024
Image default
MARKETS

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed

Απώλειες στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της Fed

Χαμηλότερα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη (13/6), μετά την τελευταία απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκιά της, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,33% στις 515,92 μονάδες. Όλοι οι τομείς έκλεισαν στο κόκκινο, με τις μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγούνται των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 2,4%, αφού νωρίτερα στη συνεδρίαση έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Οι κινήσεις αυτές ήρθαν μετά από έναν καταιγισμό ειδήσεων από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, αυτήν την εβδομάδα, και κυρίως μετά το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις Κινεζικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους ισχυρισμούς περί εκπομπών ρύπων.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,97% στις 18.263,94 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,61% στις 8.165,25 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,99% στις 7.708,02 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,18% στις 33.609,85 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 1,59% στις 11.066,10 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI κατέγραψε πτώση 1,44% στις 6.565,74 μονάδες

Οι μετοχές του ταλαιπωρημένου γαλλικού ομίλου πληροφορικής Atos υποχώρησαν κατά 0,42% μετά την ανακοίνωση της πώλησης της συμβουλευτικής μονάδας Worldgrid. Η εταιρεία, αυτήν την εβδομάδα, προχώρησε σε μια συμφωνία διάσωσης που θα αποδυναμώσει σημαντικά τους υφιστάμενους μετόχους.

Η μετοχή της πλατφόρμας μεταφοράς χρημάτων Wise σημείωσε πτώση 12,75%, αφού η βρετανική fintech μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και το περιθώριο κέρδους για το σύνολο του έτους.

Οι επενδυτές, στο μεταξύ αναλύουν την απόφαση της Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος του 5,25% έως 5,5%, καθώς και την πρόβλεψη για μία μόνο μείωση των επιτοκίων φέτος. Το «dot plot» της Fed έδειξε μια πιο επιθετική πορεία μείωσης των επιτοκίων, το 2025, με τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μιας ποσοστιαίας μονάδας, συνολικά.

Η απόφαση της Fed ήρθε μετά την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. O δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος για τον μήνα Μάιο, χαμηλότερα από την εκτίμηση για μηνιαία αύξηση 0,1%. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε κατά 3,3%, επίσης, λιγότερο από τις προσδοκίες. Μετά τη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος, όμως παραμένει αυξημένος».

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_ #απώλειες #Πτώση

Related posts

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της Fed

banks

Υψηλό 4μήνου «έπιασαν» οι γερμανικές μετοχές λόγω χαλάρωσης του πληθωρισμού

banks

Ασιατικές αγορές: Συγκρατημένη επιστροφή στα κέρδη

banks

Ευρωαγορές: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα σε Ισραήλ-Ιράν

banks

Η χειρότερη εβδομάδα του τελευταίου εξαμήνου για τον S&P 500

banks

Με ήπια κέρδη άνοιξαν την εβδομάδα οι Ευρωαγορές

banks