24.9 C
Athens
September 24, 2024
Image default
ECONOMY

Απ. Πεταλάς στη «Ν»: Σε ποιες κατηγορίες τροφίμων είδαμε μειώσεις και σε ποιες αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ

Στην εκπομπή Rush Hour, με την Νικόλ Λειβαδάρη και τον Παύλο Πανταζόπουλο, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής, μίλησε ο Απόστολος Πεταλάς, Γενικός Διευθυντής Ένωσης Σούπερ Μάρκετ.

«Είναι γεγονός η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και στην ελληνική αγορά, αλλά και στη διεθνή αγορά. Αυτό το βλέπουμε από τον Φεβρουάριο και μετά», σημείωσε ο κ. Πεταλάς και πρόσθεσε ότι «ο πληθωρισμός του Αυγούστου συνολικά στην Ελλάδα ήταν 3,1% και για τα τρόφιμα ήταν 2,8%. Στα σούπερ μάρκετ για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, και με βάση τα στοιχεία μας θα είμαστε στα ίδια πρόσημα και τον Σεπτέμβριο, έχουμε μια σημαντική πτώση η οποία κατά μέσο όρο είναι 1%. Έχουμε κατηγορίες που έχουν και 5% και 6% και 7% μείωση, αλλά έχουμε και κάποιες κατηγορίες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση, οι οποίες συνεχίζουν να έχουν αύξηση».

Ποιες κατηγορίες τροφίμων είδαν αυξήσεις και ποιες μειώσεις

«Έχουμε σημαντική μείωση (όλο αυτό το τετράμηνο) στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, στα τυροκομικά, στα αλλαντικά, στα γαλακτοκομικά, στα αυγά και στα φρέσκα κρέατα, κατά μέσον όρο. Έχουμε όμως σημαντικές ανόδους (εκτός του ελαιόλαδου), έχουμε αύξηση σε όλα τα προϊόντα που έχουν σχέση με σοκολάτα και αυτό οφείλεται στην τιμή του κακάο, η οποία συνεχίζει να έχει ανοδική πορεία και δεν γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή πού θα φτάσει, ενώ το ελαιόλαδο έφτασε σε ένα σημείο και σταμάτησε εκεί. Επίσης έχουμε αύξηση στους χυμούς και σε οτιδήποτε έχει σχέση με χυμό και κυρίως πορτοκαλιού, διότι και υπάρχει τρομερή έλλειψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλάς.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει την ποσότητα της παραγωγής. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς εκτιμά ότι θα κινηθεί η τιμή του ελαιολάδου, που για το καλάθι των Ελλήνων είναι σημαντικό, τόνισε ότι «αυτό που θα επηρεάσει την τιμή είναι οι προβλέψεις για την παραγωγή της νέας σεζόν».

Related posts

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 4,4% στη βιομηχανική παραγωγή τον Φεβρουάριο 2021

banks

Ακτινίδια: Ποιοτικοί έλεγχοι από το ΥΠΑΑΤ στη διακίνησή τους

banks

Το πρώτο δεκαήμερο Μαρτίου αποζημίωση ειδικού σκοπού-επίδομα ανεργίας ναυτικών

banks

Ελληνικές τράπεζες: Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δάνεια 10 δισ.

banks

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Δημοσίου: Αυξημένες κατά 160 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο

banks

Πρωτοφανής η κρίση στον τουρισμό

banks