21.3 C
Athens
September 24, 2024
Image default
BUSINESS

Αράπογλου: Το ΧΑ θα επιτρέψει δικαιότερη αποτίμηση της Τρ. Κύπρου

Στους λόγους για τους οποίους οι μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισαν τη διαγραφή της μετοχής από το Λονδίνο (LSE) και την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Τρ. Κύπρου, Τάκης Αράπογλου

Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, η απόφαση προ επταετίας για εισαγωγή των μετοχών στο LSE κρίθηκε αναγκαία λόγω της «αναδόμησης» της τράπεζας, η επταετής παρουσία όμως σε αυτό κατέδειξε ότι η Κύπρου στερούνταν αναγνωρισιμότητας, σύγκρισης με ομοειδείς σε μέγεθος και γεωγραφική δραστηριότητα τράπεζες και κάλυψης από αναλυτές

Αποτέλεσμα αυτών ήταν να καταγράφονται χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και η μικρή εμπορευσιμότητα να αποτρέπει την είσοδο νέων επενδυτών. 

Η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τη διανομή μερίσματος κερδών χρήσης 2022 και την αντίστοιχη χρήση 2023, αλλά όχι σε βαθμό που να απεικονίζει την αξία της τράπεζας. Ως εκ τούτου, μετά από συζητήσεις με μετόχους και αναλυτές, το ΔΣ εισηγήθηκε την απόφαση διαγραφής από το Λονδίνο και επανεισαγωγής στο ΧΑ. 

Από την πλευρά του, ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO της ΕΧΑΕ, καλωσορίζοντας την Τράπεζα Κύπρου, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μέρος του τραπεζικού κλάδου, η δε εισαγωγή αποτελεί επιβεβαίωση του σημαντικού ρόλου του ΧΑ και ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές του. 

Παρουσιάσεις σε θεσμικούς και family offices

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησαν σήμερα οι παρουσιάσεις της τράπεζας σε εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια και family offices, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσία στο εν εξελίξει event της Bank of America στο Λονδίνο, Τετάρτη και Πέμπτη.

Η μετοχή θα εισέλθει στους δείκτες FTSE σε τακτική ή έκτακτη αναδιάρθρωσή τους.

Η διοίκηση της τράπεζας θα συναντήσει σήμερα εθιμοτυπικά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Τρ. Κύπρου: Με τιμή στα €4,78 η πρεμιέρα στο ΧΑ

Η Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι μετά την επιτυχή εισαγωγή των συνήθων μετοχών της Εταιρείας (με διεθνή αριθμό αναγνώρισης τίτλων ISIN κωδικός: IE00BD5B1Y92) στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών (το ‘ΧΑ’) (η ‘Εισαγωγή’) στις 17 Σεπτεμβρίου 2024, η διαπραγμάτευση των Συνήθων Μετοχών θα ξεκινήσει σήμερα, στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, από τις 10:15 π.μ. (ώρα Ελλάδος) με το σύμβολο «BOCHGR».

Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των Συνήθων Μετοχών στο ΧΑ είναι η ίδια με την τιμή κλεισίματος των Συνήθων Μετοχών στην κύρια αγορά της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου («ΧΑΚ») στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 και ανέρχεται σε €4.78.

Η Εταιρεία επίσης επιβεβαιώνει ότι η διαγραφή των Συνήθων Μετοχών από τη δευτερογενή εισαγωγή διεθνών εμπορικών εταιρειών στο Επίσημο Μητρώο του London Stock Exchange Group plc (το ‘LSE’) και η επακόλουθη ακύρωση της εισαγωγής στο LSE πραγματοποιήθηκε στις 8:00 π.μ. (ώρα Λονδίνου) στις 19 Σεπτεμβρίου 2024, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Οι Συνήθεις Μετοχές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ με το σύμβολο «BOCH/ΤΡΚΗ».

Η Ιρλανδία θα παραμείνει το Κράτος Μέλος Καταγωγής της για την εφαρμογή των Κανονισμών της Οδηγίας της ΕΕ για τη Διαφάνεια (2004/109/ΕΚ).

Η Bank of America Europe DAC (‘BofA Securities’) ενήργησε ως corporate broker της Εταιρείας σε σχέση με την Εισαγωγή.

Η Arthur Cox LLP ενήργησε ως ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας ως προς το Ιρλανδικό Δίκαιο, ο PotamitisVekris ενήργησε ως ο νομικός σύμβουλος της Εταιρείας ως προς το Ελληνικό Δίκαιο και οι Χρυσαφίνης και Πολυβίου ΔΕΠΕ ενήργησαν ως οι νομικοί σύμβουλοι της Εταιρείας ως προς το Κυπριακό Δίκαιο σχετικά με την Εισαγωγή.

Ο κ. Τάκης Αράπογλου, Πρόεδρος του Συγκροτήματος σχολίασε:

«Η έναρξη της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αντιπροσωπεύει ένα ακόμη ορόσημο για τo Συγκρότημα, το οποίο αποτελεί πλέον έναν ισχυρό οργανισμό χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με υψηλής ποιότητας ισολογισμό, υψηλά κεφάλαια και ρευστότητα και βιώσιμη επαναλαμβανόμενη κερδοφορία.

Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εισαγωγή έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τη ρευστότητα των μετοχών μας και την προβολή του Συγκροτήματος σε μια ευρύτερη σχετική επενδυτική βάση προς όφελος των μετόχων και του Συγκροτήματος. Ευχαριστούμε τους μετόχους μας για την έγκριση αυτού του σημαντικού βήματος ως προς την ανάπτυξη του Συγκροτήματος και προσβλέπουμε σε συνεργασία με περισσότερους επενδυτές ως αποτέλεσμα της εισαγωγής μας στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών 

H Bank of Cyprus Holdings Public Limited Company (η ‘Εταιρεία’) ανακοινώνει σήμερα πως την 20ή Σεπτεμβρίου 2024 απέκτησε αριθμό συνήθων μετοχών ύψους €0.10 η κάθε μία (οι ‘Μετοχές΄) στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (‘ΧΑΚ’) από τους εντεταλμένους χρηματιστές της Εταιρείας, τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδύσεων και Αξιών Λτδ (‘CISCO’). Οι Μετοχές που αποκτήθηκαν, ανήλθαν σε 24,800 και θα ακυρωθούν.

Οι πιο πάνω αγορές μετοχών αποτελούν μέρος της πρόθεσης της Εταιρείας για επαναγορά ιδίων μετοχών, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται μέχρι €25 εκατ., στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών που ανακοινώθηκε στις 19 Απριλίου 2024 (το ‘Πρόγραμμα’).
 

Related posts

Covid: Σε 16 σημεία τα rapid tests του ΕΟΔΥ το Σάββατο 19/11

banks

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ποντάρει στο Euro 2024, τέλος στις ανατιμήσεις

banks

Πωλήθηκε σε Ισραηλινούς η Intracom Defense

banks

Κατεβάζει τον πήχη για τα έσοδα η Jumbo

banks

Την Entersoft επέλεξε για την ψηφιακή της μετάβαση η «Δυναμική Φαρμακαποθήκη»

banks

Εθνική: Καθαρά κέρδη 530 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο

banks