
Οι μετοχές της Wall Street υποχωρούν στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (17/6), καθώς οι επενδυτές μελετούν τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και επεξεργάζονται τα αδύναμα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις των ΗΠΑ για το Μάιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones καταγράφει πτώση 0,28% στις 42.394,48 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,40% στις 6.009,07 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 0,56% στις 19.590,06 μονάδες.
Το βράδυ της Δευτέρας (16/6), ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε ανάρτησή του στο Truth Social ότι «πρέπει να εκκενώσουν όλοι αμέσως την Τεχεράνη». Ο Τραμπ εγκατέλειψε, επίσης, νωρίς τη σύνοδο κορυφής της G7 στον Καναδά για να ασχοληθεί με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν βγήκε κάτι ουσιαστικό από τη σύνοδο κορυφής και αν ο Τραμπ υπαινίχθηκε νέες πληροφορίες με την ανάρτησή του και την πρόωρη αποχώρησή του από τη συνάντηση της G7», έγραψε ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank, Τζιμ Ριντ.
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν καθώς η σύγκρουση κλιμακώθηκε. Η Wall Street προέρχεται από μια θετική συνεδρίαση τη Δευτέρα, παρά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ο S&P 500 κέρδισε περίπου 0,9%, ενώ ο Dow προχώρησε πάνω από 300 μονάδες. Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 1,5%.
«Ο κύριος βραχυπρόθεσμος στόχος του Ισραήλ είναι η εξουδετέρωση της ιρανικής πυρηνικής απειλής. Μακροπρόθεσμα, ο πιο δύσκολος στόχος είναι η αλλαγή καθεστώτος, αν και δεν είναι σαφές αν αυτό θα είναι εφικτό», δήλωσε ο Jeff Buchbinder, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της LPL Financial. Πρόσθεσε ότι ενώ κάθε σύγκρουση είναι διαφορετική, μια ανάλυση 25 γεωπολιτικών σοκ που χρονολογούνται από την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 έδειξε ότι οι μετοχές ήταν ανθεκτικές σε αυτά τα σενάρια. Οι συνολικές απομειώσεις γύρω από αυτά τα γεγονότα ήταν κατά μέσο όρο 4,6% για μέσο όρο περίπου 19 ημερών, δήλωσε ο Buchbinder.
Ακόμα, τα νέα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις επιβάρυναν τις μετοχές, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες υποχώρησαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το Μάιο. Οι πωλήσεις για τον μήνα υποχώρησαν κατά 0,9%, χειρότερα από την πρόβλεψη του Dow Jones για πτώση 0,6%.
«Η οικονομία επιβραδύνεται με τους καταναλωτές να είναι νευρικοί για το τι ακριβώς τους περιμένει και επιλέγουν να εξοικονομήσουν συνολικά παρά να ξοδέψουν μετρητά σε καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα», δήλωσε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της Fwdbonds.