Έναν μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο νότιο ημισφαίριο, οι μαθητές του σχολείου Σαν Βισέντε στη Λίμα μπόρεσαν επιτέλους να γυρίσουν στις τάξεις τους.
Γύρω από το σχολείο περιπολούν πλέον στρατιώτες σε μόνιμη βάση.
Διότι το ιδιωτικό σχολείο υπέστη βομβιστική επίθεση όταν αρνήθηκε να πληρώσει προστασία.
Το οργανωμένο έγκλημα εξαπλώνει το πεδίο δράσης του στο Περού. Πλέον στο στόχαστρό του βρίσκονται τα ιδιωτικά σχολεία, αφού τα τελευταία τρία χρόνια οι εκβιάσεις γίνονταν κυρίως σε βάρος εμπόρων κι εργαζόμενων στον κλάδο των μεταφορών.
Η έκρηξη, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, προκάλεσε ζημιές στην είσοδο του σχολικού ιδρύματος όπου φοιτούν 1.200 μαθητές, στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας των 10 εκατομμυρίων κατοίκων.
Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.
Προηγουμένως, άγνωστοι είχαν απαιτήσει από τον διευθυντή του σχολείου, μέσω WhatsApp, να πληρώσει χονδρικά 26.000 ευρώ.
Ακολούθησε ακόμη πιο τρομακτικό μήνυμα μετά την επίθεση.
“Ήδη ανατίναξα το σχολείο σου κι ακόμα καμιά λύση”, διάβαζε κανείς σε λευκή κόλα χαρτιού γύρω από την οποία διακρίνονταν σφαίρες, πιστόλια, τουφέκια. Το μήνυμα, σε μορφή σύντομου βίντεο, κατέληξε με απειλές πως θα δολοφονηθούν φύλακες, καθηγητές και κάποιος γονιός μαθητή, “στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό του σχολείου”
“Μέχρι σήμερα, έχουν υποστεί εκβιασμούς για να πληρώσουν προστασία 500 σχολεία” σε όλη τη χώρα, συνοψίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τζιανίνα Μιράντα, της συλλογικότητας Educar con Libertad, που εκπροσωπεί εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία έχουν μπει στο στόχαστρο του οργανωμένου εγκλήματος.
Από αυτά τα 500 ιδιωτικά σχολεία, 325 αναγκάστηκαν να κλείσουν και προτείνουν τα μαθήματα να γίνονται εξ αποστάσεως, διευκρινίζει.
Τα σχολεία εκβιάζονται από τοπικές και διεθνείς συμμορίες, όπως η επίφοβη Tren de Aragua, που ιδρύθηκε στη Βενεζουέλα. Απαιτούν πληρωμή λύτρων για την “προστασία” τους.
Υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, γονείς μαθητών και εκπαιδευτικοί μίλησαν στο AFP για το κλίμα τρόμου και τη σιωπή που έχουν καταφέρει να επιβάλλουν οι συμμορίες στην κοινότητα των εκπαιδευτικών.
Αναφέρθηκαν ιδίως σε απειλητικά μηνύματα που τους έρχονται στα κινητά τους, σε αυτά διευθυντών σχολείων, εκπαιδευτικών…
Το δίκτυο των ιδιωτικών σχολείων του Περού αριθμεί 17.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα οποία φοιτούν κάπου 2,5 εκατομμύρια μαθητές.
“Μοιάζει λιγάκι σαν πανδημία, αλλά με όπλα”, περιέγραψε ο πατέρας δεκατριάχρονου μαθητή στο πρωτοβάθμιο-δευτεροβάθμιο σχολείο Σαν Βισέντε, όπου τις εισόδους και εξόδους πλέον φυλάσσουν στρατιωτικοί κι αστυνομικοί.
Μπροστά στην κλιμάκωση της ανασφάλειας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με κορύφωση τη δολοφονία στα μέσα Μαρτίου δημοφιλούς λαϊκού τραγουδιστή στη Λίμα, επειδή δεν πλήρωσε προστασία σε συμμορία, η κυβέρνηση υπό την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε τη 18η Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε τομείς της πρωτεύουσας, βγάζοντας τον στρατό στους δρόμους.
Η εφαρμογή του μέτρου δεν απέτρεψε ωστόσο νέες διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 93% των πολιτών έχει κακή ως πολύ κακή άποψη για τα πεπραγμένα της προέδρου Μπολουάρτε.
Αντιμέτωπες με “τόσο φόβο και εντάσεις”, οικογένειες σκέφτονται μήπως δεν πρέπει να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, είπε εβδομηντάχρονη συνταξιούχος που πήγε τον εγγονό της στο σχολείο Σαν Βισέντε.
Όχι μακριά, επίσης στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας, το σχολικό ίδρυμα Πυθαγόρας έχει κλείσει εδώ και 20 μέρες και τα μαθήματα παραδίδονται πλέον εξ αποστάσεως. Αιτία, και σε αυτή την περίπτωση, απαιτήσεις να πληρώσει προστασία.
“Πώς να εξηγήσω στον γιο μου τι γίνεται; Του λέω πως όταν επιστρέψει στο σχολείο, αν ακούσει πυροβολισμό ή έκρηξη” πρέπει να κρυφτεί κάτω από το θρανίο του, είπε τριαντάχρονη μητέρα μιλώντας για το εξάχρονο παιδί της.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το 2024 υποβλήθηκαν 19.443 καταγγελίες για εκβιάσεις στο κράτος των Άνδεων, έναντι 22.294 την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο αξιωματούχοι υπογραμμίζουν πως πολλά θύματα δεν κάνουν καταγγελίες εξαιτίας του φόβου ότι θα υποστούν αντίποινα.
Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς διαπράχτηκαν στο Περού 459 δολοφονίες που συνδέθηκαν με το οργανωμένο έγκλημα, κατά επίσημα δεδομένα.