30.8 C
Athens
June 27, 2024
Image default
POLITICS

Αυτοί ψάχνουν ποιανού τα εκατομμύρια είναι αυτοδημιούργητα και ο λαός δημιουργική λογιστική μπας και ο μήνας βγει

Το πόθεν έσχες

Θα το παρατηρήσατε ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών το «βαρύ πυροβολικό» του Μεγάρου Μαξίμου ασχολείται επιμόνως με το πόθεν έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Στέφανου Κασσελάκη. Μ΄ αυτό ξυπνάει, μ΄ αυτό κοιμάται! Ακριβώς στην τελική ευθεία πριν από την 9η Ιουνίου. Ε, και σήμερα έγινε του πόθεν έσχες το κάγκελο!

Απόγνωση

Εγώ όμως ο αφελής έχω μία απορία: είναι το θέμα του πόθεν έσχες προνομιακό χαρτί για το Μέγαρο Μαξίμου και για τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για να το αναδείξει σε βασικό προεκλογικό του χαρτί; Δεν το νομίζω! Γιατί το σύστημα του νεοκλασικού της Ηρώδου του Αττικού θα χτυπάει τον κ. Κασσελάκη, αλλά κι αυτός θα αντιγυρίσει τα χτυπήματα. Όπως και συνέβη. Και θα προκαλέσει μνήμες και συνειρμούς. Και σκέφτομαι με το «φτωχό μου το μυαλό» πως για να χτυπήσει εκεί το σύστημα, αυτό σημαίνει πως η απόγνωση βρίσκεται στα … κόκκινα! Η κάνω λάθος;

Εxcel

Και πράγματι ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας χθες το μεσημέρι στο ραδιόφωνο του Σκάι, το καλαμπούρισε κιόλας το θέμα λέγοντας «κάποτε είχαμε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, τώρα έχουμε πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης». Επειδή θα έκανε τις ανακοινώσεις ο κ. Κασσελάκης στην προεκλογική του συγκέντρωση. Σίγουρα όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα του έστελνε ένα … excel, στο Μέγαρο Μαξίμου, για να συμπληρώσει και τα δικά του περιουσιακά στοιχεία του 2023, όπως είπε, όχι του 2022.

Θα το συνεχίσουν;

Εχω μία ακόμη απορία: η συζήτηση περί των πόθεν έσχες θα συνεχιστεί ή θα σταματήσει εδώ; Διότι εκτός των άλλων ο κ. Κασσελάκης έκανε και διάφορες άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές για το κόστος της προεκλογικής καμπάνιας της Νέας Δημοκρατίας. Γενικά είπε πολλά. Και χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους και βαρείς χαρακτηρισμούς. Είμαι περίεργος να δω πως θα συνεχιστεί η προεκλογική σύγκρουση στις επόμενες ημέρες.

Και το ρεύμα

Επίσης παρατήρησα ότι στη διάρκεια των τελευταίων – πολύ τελευταίων ημερών – διάφορα υπουργεία μας έχουν «βομβαρδίσει» με παροχές. Από τον κοινωνικό τουρισμό μέχρι «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3.0» και πάει λέγοντας. Το κρατούσαν αυτό το «χαρτί» για να κάνουν τη διαφορά λίγο πριν από τις κάλπες. Όμως είναι και πάλι άτυχοι! Δεν τους έφτανε η φέτα και το λάδι, τους έσκασε και το ηλεκτρικό ρεύμα και η αύξηση ως και 70% μετά από τις εκλογές. Σε μία περίοδο που τα air conditions θα δουλεύουν στο φουλ, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Καλά θα πάει κι αυτό….

Η Θήβα

Εν τω μεταξύ στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε και τον νέο δικαστικό χάρτη. Κάποιος όμως πρέπει να τον ενημερώσει πως οι δικηγόροι και οι έμποροι της Θήβας κήρυξαν … «ανεπιθύμητη» την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κυρία Σοφία Ζαχαράκη, γιατί η Λιβαδειά απέκτησε το δικαστικό προβάδισμα. Καλά πήγε κι ο δικαστικός χάρτης….

Επιχείρηση: Μεσσηνία

Με «καταδρομική επιχείρηση» μοιάζει η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη στη Μεσσηνία! Φαίνεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο «μεγάλος απών» αυτής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Κι όπως είναι γνωστό ο κ. Βορίδης – εις μεταξύ των δώδεκα «αποστόλων» – έχει χρεωθεί με την Πελοπόννησο. Ε, και φαίνεται ότι διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά – επί των ημερών του προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία. Και συμπτωματικά (;) οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές – όπως και στην Αρκαδία, αλλά δεν γνωρίζω για ποιο λόγο!

Γιούργια

Θέλω όμως να κάνω μία παρατήρηση. Είχα την εντύπωση πως οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα ήταν πιο συγκροτημένοι και επιμελείς. Και θα είχαν διαμορφώσει μία πιο συνεκτική προεκλογική στρατηγική. Επεσα έξω! Δεν γνωρίζω τι βλέπουν στις δικές τους έρευνες. Πάντως χτυπάνε μία στο καρφί και μία στο πέταλο! Μέχρι που έφτασαν να αναδείξουν το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Και να χτυπηθούν επ΄ αυτού του πεδίου. Όμως ο πανικός – γιατί η κατάσταση ορισμένες φορές στο γνωστό Μέγαρο βρίσκεται στα όρια του πανικού – προέρχεται, όπως σας ενημέρωσα και χθες, από την μεγάλη αποχή που βρίσκουν οι δημοσκόποι μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Ισως γι΄ αυτό έχουν χάσει τη μπάλα! Είμαι πραγματικά περίεργος – όπως όλοι σας υποθέτω, τι θα βγει το βράδυ της Κυριακής….

Μήπως είναι αλλιώς;

Από την άλλη πλευρά στην Κουμουνδούρου επικρατεί αισιοδοξία. Πως το «ματσάκι» με την Χαριλάου Τρικούπη το έχουν «καθαρίσει». Μπορεί να είναι έτσι, αλλά μπορεί και να μην είναι. Υπάρχει μία γεωγραφική παράμετρος, που κρύβει σημαντικά πολιτικά χαρακτηριστικά. Και μηνύματα!

Διαφορά

Ας υποθέσουμε – μου έλεγαν – ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ παίρνει από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μια καθαρή διαφορά, ευρισκόμενη πέραν του στατιστικού λάθους π.χ. ας πάρουμε την εικαζόμενη ως πιθανότερη τιμή: 17% έναντι 13%. Το καλό σενάριο! Οση δηλαδή ήταν περίπου η διαφορά που χώριζε τα δύο κόμματα τον Ιούνιο του 2023.

Τρεις από χέρι

Σ΄ αυτή την περίπτωση η Χαριλάου Τρικούπη, πέραν πάσης αμφιβολίας, θα επικρατήσει και πάλι στη σύγκρουση για την δεύτερη θέση στις τρεις περιφέρειες, που ήδη το είχε καταφέρει ακόμη από τον περασμένο Ιούνιο. Στην Κρήτη – για δεύτερη φορά την επισκέπτεται ο κ. Κασσελάκης, τώρα νομίζω μόνο το Ηράκλειο – στο Νότιο Αιγαίο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Κι άλλες τρεις;

Όμως είναι πιθανό σ΄ αυτή την ομάδα των περιφερειών να προστεθούν κι άλλες τρεις περιοχές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (αφαιρουμένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) αλλά και την περιφέρεια Πελοποννήσου.

Κι ως εκ τούτου είναι πιθανό στη σύγκρουση για τη δεύτερη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να μην επικρατήσει πουθενά, ανατολικότερα του ακρωτηρίου Καφηρέα και πουθενά «κάτω από το αυλάκι» – εκτός της Πάτρας!

Μόνο στα αστικά κέντρα

Ετσι η γεωγραφική επιφάνεια όπου θα έχει επικρατήσει την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ/ – ΠΣ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα υπερέχει μόνον στα πολυπληθή αστικά κέντρα (πχ Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα) και ολόκληρες περιοχές γύρω από αυτά θα έχουν «πρασινίσει»! Ορισμένοι στην Κουμουνδούρου αυτή την εξέλιξη την θεωρούν ως την πιο πιθανή!

Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη κι οι αγρότες

Αυτό όμως που δεν γνωρίζω είναι αν στην Κουμουνδούρου – εκεί ψηλά στον έβδομο όροφο – αυτή την πιθανότητα την έχουν αντιληφθεί. Και δεν ξέρω αν υπάρχει πλέον χρόνος για να γίνει κάτι επ΄ αυτού. Και φυσικά δεν αποκλείεται για μία ακόμη φορά η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη να αναφωνήσει εκ νέου ότι «τον ξαναήπιανε στους αγρότες»!

Related posts

Κατεπείγουσα ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Μενδώνη για τις χλαμύδες στην Ακρόπολη – «Θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη;»

banks

Υπάρχει συγκάλυψη στα Τέμπη, δεν δικαιολογείται το βίαιο κλείσιμο της εξεταστικής, λέει o Καραθανασόπουλος

banks1

Πρόταση δυσπιστίας: Πληγωμένη η κυβέρνηση – Προσπαθεί να θολώσει τα νερά αλλάζοντας ατζέντα

banks

Οι φθηνές δικαιολογίες Μουτζούρη για τα απαράδεκτα ομοφοβικά σχόλια κατά Κασσελάκη

banks

Μητσοτάκης: Μόνο η ΝΔ μιλάει για την Ευρώπη – Αύριο στις Βρυξέλλες η επιστολή παρέμβασης για την ακρίβεια

banks

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ατυχές γεγονός η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ»

banks