25.9 C
Athens
June 30, 2024
Image default
BUSINESS

Α. Σιάμισιης: Δεν υπάρχουν «υπερκέρδη», το διαζύγιο με την Edison

Σαφή σινιάλα για την επόμενη ημέρα του ομίλου που αφορούν την έξοδο από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, το διαζύγιο με την ιταλική Edison σε ό,τι αφορά την κοινή εταιρεία Elpedison, αλλά και για την από εδώ και πέρα στρατηγική που αφορά τις ΑΠΕ, έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Helleniq Energy, ο CEO Ανδρέας Σιάμισιης.

Δήλωσε αιφνιδιασμένος με την επιβολή έκτακτης εισφοράς και είπε ότι μπορεί να μην επηρεάζει τη διανομή μερίσματος για το 2023 και τα οικονομικά αποτελέσματα, αλλά προφανώς και θα επηρεάσει το μέρισμα της επόμενης χρήσης. Εξήγησε ότι έκτακτη φορολόγηση αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία όπως είπε είναι χτισμένη πάνω σε ένα λανθασμένο και μικροπολιτικό λόγο.

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη, κάθε φορά η εταιρεία καλείται να πείσει ότι δεν είναι ελέφαντας, συγκρίνονται τα κέρδη με μία υποτιθέμενη βάση όπου περιλαμβάνεται και η περίοδος του κορωνοϊού, όπου η κερδοφορία ήταν ελάχιστη. Δεν μας ενθουσιάζει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας πως δεν θα υπάρξει κάποια επόμενη έκτακτη εισφορά στο μέλλον. «Το 50% των κερδών της Helleniq Energy προέρχεται από το εξωτερικό, επομένως το 50% της φορολογίας δεν αφορά τις δραστηριότητες στην Ελλάδα», συμπλήρωσε.

Σε μια μακράς διαρκείας ετήσια Γενική Συνέλευση, άνω των τριών ωρών, η διοίκηση τοποθετήθηκε απέναντι σε όλα σχεδόν τα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τον όμιλο της Helleniq Energy, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον και εν μέσω πολλών διεθνών, πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων.

Στο κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της συμμετοχής 35% της Helleniq Energy, ο κ. Σιάμισιης επιβεβαίωσε ότι η πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τον όμιλο είναι η αποχώρηση από την εταιρεία. Εξήγησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με το Δημόσιο (κατέχει το 65%) για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, ότι ο όμιλος διαφωνεί εδώ και καιρό με πολλές από τις επιλογές της ΔΕΠΑ, οι οποίες δημιουργούν ζητήματα αλληλοκάλυψης και εσωτερικού ανταγωνισμού και ότι το πιο πιθανό σενάριο αφορά την αποεπένδυση.

Αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της ΔΕΠΑ σε μια ενεργειακή εταιρεία, με αποτέλεσμα πολλές δράσεις να αλληλοκαλύπτονται με άλλες δραστηριότητες του ομίλου, όπως στη προμήθεια – πχ η Φυσικό Αέριο με την Elpedison- τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα μόνο όχημα για κάθε τομέα και όχι πολλά, μίλησε για καλό κλίμα με το Δημόσιο και εκτίμησε ότι σύντομα θα αποσαφηνιστεί το τοπίο.

Στο άλλο ανοικτό μέτωπο, αυτό της Elpedison, ξεκαθάρισε ότι το διαζύγιο με τους Ιταλούς της Edison είναι προειλημμένη απόφαση, δεν απέκλεισε ο όμιλος να εξαγοράσει το 50% του μεριδίου τους ή αυτός να τους πουλήσει το 50% του δικού του στην εταιρεία, προσθέτοντας ότι η δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας δεν του αποφέρει πλέον τα αναμενόμενα.

«Η κοινοπραξία αυτή, με μερίδια 50%-50%, δεν δουλεύει και πολύ καλά. Τα τελευταία χρονια δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ μέρισμα απο τη δραστηριότητα της ηλεκτρικής ενέργειας, παρ’ ότι έχουμε επενδύσει γύρω στα 500 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, καθώς αλλάζει το τοπίο στις ΑΠΕ, θα πρέπει να έχουμε ένα πιο καθετοποιημένο μοντέλο, μια πιο ολιστική διαχείριση τόσο για το πράσινο χαρτοφυλάκιο, όσο και για το κανάλι πρόσβασης στην αγορά. Δεν μπορούμε να έχουμε επενδύσει μισό δισ ευρώ σε μια εταιρεία αλλά αυτή να μην μας δίνει μέρισμα», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy.

Related posts

Lavipharm: 5,1 εκατ. ευρώ βελτίωση καθαρής θέσης το 2019 – Οι επιδόσεις

banks

Fieratex: Δεν δημοσιεύει τις οικονομικές καταστάσεις 2023 για τεχνικούς λόγους

banks

Ποιος πούλησε, ποιος αγόρασε το 5% της Foodlink

banks

Δάιος Πλαστικά: Με 83,34% ο Αστέριος Δάιος

banks

ΓΣΕΕ: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ

banks

Τυχερός κέρδισε πάνω από €850.000 στο Τζόκερ

banks