29.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
WORLD

Βολιβία: Οι πολίτες κατέφευγαν σε ATM, σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων την ώρα του πραξικοπήματος

Καθώς οι στασιαστές Βολιβιανοί στρατιώτες καταλάμβαναν την κεντρική πλατεία της Λα Παζ και οδηγούσαν ένα τεθωρακισμένο όχημα στο κυβερνητικό μέγαρο την Τετάρτη, πανικόβλητοι πολίτες έσπευδαν να αποσύρουν μετρητά στα ATM, να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους με βενζίνη και να εφοδιαστούν με τρόφιμα.

Η απόπειρα πραξικοπήματος κατέρρευσε γρήγορα και έληξε με τη σύλληψη πραξικοπηματιών, καθώς ο πρόεδρος της Βολιβίας Λουίς Άρσε ανέκτησε τον έλεγχο της χώρας ορίζοντας νέα στρατιωτική ηγεσία. Περισσότερα από 15 άτομα που φέρονται να συμμετείχαν στη συνωμοσία συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Πέμπτη.

Αν και η κρίση τελείωσε μέσα σε τρεις ώρες, οι Βολιβιανοί απέσυραν σχεδόν 200 εκατομμύρια bolivianos (29 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε η Ivette Espinosa, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών ASFI, δημιουργώντας μεγάλες ουρές, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Λα Παζ την Πέμπτη, η Espinosa αρνήθηκε ότι τα ΑΤΜ είχαν ξεμείνει εντελώς από χρήματα, ανέφερε ωστόσο ότι ο όγκος των αναλήψεων ήταν υψηλότερος από το συνηθισμένο. Είπε επίσης ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

“Τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα αστάθειας και αβεβαιότητας”, δήλωσε ο Pablo Camacho, επικεφαλής του Εθνικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Βολιβίας. “Μας εξέπληξαν και οι άνθρωποι πήγαν αμέσως σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία, σε μηχανήματα ATM, δημιουργώντας μια αύξηση της ζήτησης”.

Η Βολιβία πλήττεται από οικονομική κρίση αφού οι εξαγωγές φυσικού αερίου μειώθηκαν και η κεντρική τράπεζα σχεδόν έχει ξεμείνει από συνάλλαγμα με το οποίο θα μπορούσε να υπερασπιστεί την πρόσδεσή της στο δολάριο των ΗΠΑ. Η έλλειψη δολαρίων δημιουργεί σπάνη καυσίμων και άλλων εισαγόμενων αγαθών και πολλοί Βολιβιανοί έχουν προχωρήσει στην αγορά δολαρίων στη μαύρη αγορά για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της απόπειρας πραξικοπήματος της Τετάρτης, σίγουρα ωστόσο θα μπορούσε να βλάψει την εικόνα της χώρας, είπε ο Camacho.

“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα γεγονότα τρομάζουν τους πιθανούς επενδυτές”, είπε.

Related posts

Σε γραμμή ηθελημένης αμφισημίας η ομιλία Νασράλα – “Στα σύνορα Λιβάνου – Ισραήλ διεξάγεται ήδη πόλεμος”

banks

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη εξετάζουν όλες τις επιλογές για να αντιδράσουν στις εξελίξεις στη Γεωργία

banks

ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θέλει να βοηθήσει άλλους 600.000 Παλαιστίνιους

banks

Πούτιν για θάνατο Πριγκόζιν: “Βρέθηκαν θραύσματα χειροβομβίδων στις σορούς”

banks

Οι πρεσβευτές του Ιράν στο Παρίσι και το Λονδίνο εκλήθησαν για να τους επιδοθεί μήνυμα καταδίκης της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ

banks

ΗΠΑ: Απορρίπτουν τις αιτιάσεις Νετανιάχου ότι έβλαψαν μέσω ΟΗΕ τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για τους ομήρους

banks