21 C
Athens
September 24, 2024
Image default
POLITICS

Βουλή: Ο Μάριος Σαλμάς και οι αλλαγές στη σύνθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων

Με μια μάλλον τυπική διαδικασία που δεν διήρκησε περισσότερο από λίγο λεπτά της ώρας, ο Μάριος Σαλμάς, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας τέθηκε το πρωί της Δευτέρας εκτός της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

Η αποπομπή του βουλευτή ήταν η δεύτερη για την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα (είχε προηγηθεί αυτή του κ. Αυγενάκη για τη συμπεριφορά του έναντι υπαλλήλου αεροδρομίου) και 14η συνολικά από τη μέρα συγκρότησης της νέας Βουλής.

Ο κ. Σαλμάς ανέβηκε στον καθορισμένο χρόνο στο δεύτερο όρο του μεγάρου και επισκέφτηκε τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, δύο εκ των οποίων (Καραόγλου, Δαβάκης) είχαν συνυπογράψει την ερώτηση των 11 προς τον κ. Χατζηδάκη που επί της ουσίας προκάλεσε και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις και τελικά τη διαγραφή. Ο ίδιος ρώτησε τους συναδέλφους του για ποιες πράξεις συγκεκριμένα εγκαλείται, αλλά όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ κανείς δεν μπήκε στην διαδικασία να του απαντήσει, αποφεύγοντας έτσι και τις κακοτοπιές.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής ωστόσο δεν δίστασε να απαραρριθμίσει τις παρεμβάσεις του ενδεχομένως ενόχλησαν την κυβέρνηση, αναφέροντας την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια, την woke ατζέντα- με αφορμή τη ψήφιση του γάμου των ομόφυλων- την ακρίβεια αλλά και το ενδεχόμενο της παραδειγματικής του τιμωρίας προκειμένου να μην υπάρξει συνέχεια στις αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ.

Μεταξύ άλλων πάντως αναφέρθηκε και σε φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που «σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρία». Πράγματι, στις 28 του περασμένου Ιούνη, ο κ. Σαλμάς ρώτησε την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την παραχώρηση των κυλικείων στα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα.

«Όταν μια υπηρεσία του δημοσίου κάνει έναν πλειοδοτικό διαγωνισμό, που τον κάνει μια φορά για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, δεν πρέπει το ελληνικό δημόσιο να πάρει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί με ασφάλεια ότι θα λάβει τα χρήματα; Ούτως ή άλλως οι συμβάσεις τα προβλέπουν, αλλά δεν πρέπει να αυξήσουμε τα έσοδα του δημοσίου; Σας ερωτώ λοιπόν: Στον διαγωνισμό που είναι σε εκκρεμότητα πόσες εταιρείες που θα κριθούν για τις προσφορές τους συμμετέχουν τελικά και πόσα ευρώ πάνω από την κατώτατη τιμή εκκίνησης έχουν δοθεί ως προσφορά;», είχε ρωτήσει χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς, ο οποίος μάλιστα δεν έκανε ποτέ χρήση της δευτερολογίας του λέγοντας πως έχει καλυφθεί από την απάντηση Μενδώνη.

Οι 14 ανεξάρτητοι και η νέα αριθμητική της Βουλής

Η αποπομπή Σαλμά ανεβάζει το σύνολο των ανεξάρτητων σε 14, αριθμός ικανός να συγκροτήσει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα, τη δέκατη κατά σειρά.

Μέχρι στιγμής, τις μεγαλύτερες απώλειες αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε με 47 και έχει μείνει με 35, καθώς έχει υποστεί τη διάσπαση των 11 της Νέας Αριστεράς αλλά και τη αποπομπή της Αθηνάς Λινού, με όσα ακολούθησαν της σύγκρουσης με τον Παύλο Πολάκη.

Το ΠΑΣΟΚ, έχει μείνει στη μία απώλεια από την καρατόμηση του Μπαράν Μπουρχάν, ενώ η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έχει απολέσει δύο βουλευτές (Χουρδάκης-Παπαϊώννου) απομένοντας με μόλις 6.

Σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι Σπαρτιάτες που βρίσκονται κυριολεκτικά στο όριο της διάλυσης καθώς έχει χάσει 7 βουλευτές και έχει μείνει μόλις με 5.

Προφανώς, η φυλλορροή στο κόμμα Στίγκα οφείλεται στην ανοιχτή κόντρα με τις καταγγελίες περί greek mafia και «Δον Κορλεόνε» που προκάλεσαν την αντίδραση του Αρείου Πάγου και τον έλεγχο των καταγγελιών στο ανώτατο επίπεδο.

Απώλειες έχει και η Ελληνική Λύση, καθώς έχει αποπεμφθεί ο Παύλος Σαράκης μετά την ανοιχτή του πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Τόσο ο κ. Σαράκης όπως και άλλοι συνάδελφοί του επιζητούν την συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, προερχόμενο από ανεξάρτητους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι καθώς για την δημιουργία της απαιτούνται τουλάχιστον 10 βουλευτές.

Ο αριθμός υπάρχει στα χαρτιά, αλλά στην πράξη για να υλοποιηθεί το εγχείρημα θα πρέπει να συμμετέχουν και οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες βουλευτές, εξέλιξη που πολλοί συνάδελφοί τους δεν βλέπουν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση με δεδομένες τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και τις εσωτερικές διεργασίες σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένο πως το επόμενο διάστημα η σύνθεση των ΚΟ της Βουλής θα αλλάξει εκ νέου.

Related posts

Δημοσκόπηση: Άνοδος για ΠΑΣΟΚ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 28% η ΝΔ – Ποιος προηγείται στην κούρσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής

banks1

Επιστολή Μπάιντεν σε Αναστασιάδη: «Σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ η Κύπρος»

banks

Συμβολαιογράφοι προς Κυρανάκη: Ζητούμε να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα

banks1

Στέφανος Στεφάνου: Ανάγκη διάρρηξης του αδιεξόδου στο Κυπριακό

banks1

Στέφανος Κασσελάκης: Το γεύμα σε ψαροταβέρνα και τα γενέθλια του το βράδυ στου Ψυρρή

banks