Saturday, June 7, 2025
26.8 C
Athens

Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Στήριξη των 950.000 επιχειρήσεων-μελών μας

Τεκμηριωμένες υποσχέσεις και σοβαρές δεσμεύσεις για την επίλυση των προβλημάτων του ελληνικού επιχειρείν από πλευράς πολιτείας, έλαβαν οι εκπρόσωποι των 59 Επιμελητηρίων της χώρας και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ). Ο λόγος για ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις δόθηκε σε μέλη των Επιμελητηρίων καθώς και των Επιμελητηριακών Δικτύων, παρουσία τεσσάρων υπουργών, οι οποίοι για πρώτη φορά παρακολουθήσαν το διάλογο, απάντησαν σε προβληματισμούς και δεσμεύτηκαν σε λύσεις.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιήθηκε ανοιχτός διάλογος με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ, Γιάννη Βουτσινά, και τους προέδρους των Επιμελητηρίων Κοζάνης, Γιάννη Μητλιάγκα, Φλώρινας, Βαλίνα Ρόζα, Καστοριάς, Χαράλαμπο Καραταγλίδη. Στο πάνελ συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ο οποίος ανακοίνωσε νέα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της περιοχής και ενημέρωσε σχετικά με νέα χρηματοδοτικά προγράμματα για τις ΜμΕ, στη μεταλιγνιτική εποχή, χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη ενός νέου, συμπληρωματικού χρηματοδοτικού προγράμματος, το οποίο αφορά μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, με μέγιστο ύψος χρηματοδότησης τα 20.000 ευρώ ανά επιχείρηση και ποσοστό επιδότησης έως 70%. Το νέο πρόγραμμα έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, με συνολικό προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης: «βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τα Επιμελητήρια για τις τεχνικές λεπτομέρειες», ενώ η επίσημη προκήρυξη θα δημοσιευτεί το προσεχές διάστημα.

Η πρώτη ΓΣ υπό τη νέα διοίκηση είχε ανανεωτικό χαρακτήρα σχετικά με τις επιμελητηριακές διαδικασίες και θετικό πρόσημο αναφορικά με τις σχέσεις με την πολιτεία. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς, παρουσιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας περιόδου της ΚΕΕΕ, ανέφερε ότι πλέον «τα Επιμελητήρια θα είναι στην πρώτη γραμμή, με στόχο να διαμορφώσουμε ένα νέο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα».

«Αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης αλλά και την τιμή να εκπροσωπούμε τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας: το σύνολο του ελληνικού επιχειρείν. Σε μία περίοδο αυξημένων αναπτυξιακών προσδοκιών αλλά και εντεινόμενων περιφερειακών ανισοτήτων, η ΚΕΕΕ καλείται να αποτελέσει τον θεσμικό εκφραστή των 59 Επιμελητηρίων και των 950.000 επιχειρήσεων που αυτά εκπροσωπούν.

Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός δεν είναι απλώς ένα πλαίσιο στόχων, αλλά ένα δυναμικό εργαλείο με σαφή κατεύθυνση, μετρήσιμους στόχους και κοινωνικό αντίκτυπο», συμπλήρωσε. Στην κατακλείδα του, ο κ. Βουτσινάς αναφέρθηκε στην ανάγκη στενής σχέσης και άμεσης συνεργασίας μεταξύ ΚΕΕΕ και πολιτείας, η οποία θα ωφελήσει αμφότερους. 

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος. «Θα προετοιμάσουμε μαζί με την ΚΕΕΕ ένα νέο επιμελητηριακό νόμο, ώστε να εκφράζονται πλέον οι ανάγκες και τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Όσον αφορά τον παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με τους δασμούς, θα πρέπει να προετοιμαστούμε για να αντέξουν οι ελληνικές επιχειρήσεις τις επιπτώσεις και να οδηγηθούμε στην επόμενη ημέρα», τόνισε ο υπουργός.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στην ψηφιακή μετάβαση των επιχειρήσεων. «Θα τρέξουμε πιο γρήγορα, μαζί με τις επιχειρήσεις το πρόγραμμα των νέων ψηφιακών εργαλείων, το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων δικτύων τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών ΑΙ, την ισχυροποίηση και τη διασύνδεση του ΓΕΜΗ με άλλες πλατφόρμες πληροφοριών προς όφελος των επιχειρήσεων» ανέφερε.

Στις εργασίες συμμετείχε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος ανέδειξε, από τη δική του θέση, την ανάγκη υποστήριξης των ΜμΕ, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για την ΚΕΕΕ τα επόμενα χρόνια. «Οφείλουμε να ενισχύσουμε τις ΜμΕ. Υπάρχει ανάγκη να διαθέτει η χώρα ένα εθνικό σχέδιο για την περιφερειακή ανάπτυξη, την αποκέντρωση και την κοινωνική συνοχή, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία δε θα λειτουργούν πλέον αποσπασματικά μετά το 2027», επεσήμανε κ. Κοντογεώργης.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, παρουσίασε το ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της Περιφέρειας και των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία αυτή αποτυπώνεται σε συγκεκριμένα αποτελέσματα: κοινές δράσεις, συμμετοχή στα Περιφερειακά Συμβούλια, αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και σχεδιασμό πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Κωνσταντοπούλου: Οι ανησυχίες του κ. Μητσοτάκη είναι για τις εκλογές – Αυτά που ανακοίνωσε έχουν τον χαρακτήρα των κλασικών παλαιοκομματικών προεκλογικών μέτρων «Ο κ. Μητσοτάκης, πριν από 15 χρόνια, δήλωνε ότι δεν έχει χρειαστεί ποτέ να ζήσει με 800 ευρώ και εύχεται να μην χρειαστεί. Ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που χρωστάει 500 εκατομμύρια

Related Articles

Popular Categories

READ MORE