25.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
POLITICS

Βρέθηκαν λεφτά για επίδομα μετά το 28%, δεν τα βρίσκουνε στον χώρο τον Κεντροαριστερό, θα εξοργίσουν κι άλλο τον λαό

Χαμογελάει…

Αν νομίζετε πως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα διασκέδαζε με τα όσα συμβαίνουν στην Χαριλάου Τρικούπη – τα οποία σχολιάζει κιόλας! – κάνετε λάθος. Απλώς βλέπει τα δικά του από την μία πλευρά, βλέπει και την «κλωτσοπατινάδα» στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και σκάει ένα χαμόγελο. Με την σκέψη πως υπάρχουν και χειρότερα! Αυτό είναι σωστό. Όμως μεγάλο καράβι, μεγάλες φουρτούνες, λένε. και πιθανόν δεν έχουν άδικο!

Την 1η Ιουλίου

Δεν γνωρίζω τι θερμοκρασία θα έχει την 1η Ιουλίου – αν και δεν νομίζω να είναι χαμηλότερη των 38 βαθμών, Ιούλιος είναι… – όμως όσοι θα βρίσκονται στο Πολεμικό Μουσείο, στην βασιλίσσης Σοφία, θα απολαμβάνουν την ψύξη του air condition. Και κοιτώντας από το παράθυρο τους δυστυχείς οδοιπόρους εν μέσω θερμοκρασιών καύσωνα, θα δροσίζονται και στη σκέψη από την τύχη τους….

Τύχη

Κι η τύχη τους θα είναι διπλή! Διότι σε συνθήκες δροσιάς θα μπορούν να απολαύσουν επίσης – για πρώτη φορά, είναι αλήθεια – δύο πρώην πρωθυπουργούς να … «περνούν με την πριονοκορδέλα» τον κ. Μητσοτάκη και την κυβερνητική του πολιτεία. Με τον δικό τους τρόπο φυσικά!

Δύο πρώην πρωθυπουργοί

Αναφέρομαι στους κκ Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή». Το οποίο συμπτωματικά εκδόθηκε προ περίπου τριών ετών – το 2021! Να υποθέσω ότι η βιβλιοπαρουσίαση «στήθηκε» για να δοθεί εμφανής δικαιολογία, προκειμένου οι δύο ισχυρές προσωπικότητες της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθούν επί του εκλογικού αποτελέσματος;

Πεποίθηση

Όχι, δεν το υποθέτω. Διότι δεν θέλω να «διαφθείρω» την σκέψη μου με «θεωρίες συνωμοσίας». Βέβαια το γεγονός ότι εγώ δεν το υποθέτω δεν σημαίνει ότι εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνουν τέτοιες σκέψεις – για να είμαι επιεικής. Διότι αν δεν ήμουν επιεικής θα έλεγα πως αυτή είναι η πεποίθηση τους! Αλλά ας είναι….

Jamais!

Ωστόσο χθες ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στον Real FM και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου έσπευσε να τοποθετηθεί επί της άτυπης συζήτησης που με αρκετές εντάσεις εξελίσσεται εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, σχετικά με την δεξιά και το κέντρο. Είπε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να επιστρέψει σε ιδεολογική περιχαράκωση την οποία πλήρωσε ακριβά στο παρελθόν η παράταξη». Μάλιστα!

Reformer

Όπως αντιλαμβάνεστε δεν φτάνει που ο δυστυχής κ. Μητσοτάκης δεν θα κάνει διακοπές φέτος – έτσι αν δεν κάνω λάθος διέρρευσαν τα «κανάλια» επικοινωνίας του Μεγάρου – αλλά πρόκειται να υποστεί και διπλό μαρτύριο. Πρώτον, την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στη διάρκεια της οποίας – απειλούν… – διάφοροι πικραμένοι και καταφρονεμένοι βουλευτές ότι θα βγάλουν τον καημό τους και δεύτερον, ένα μπαράζ από «συγκλίνοντα πυρά» που θα αφορούν στα εσωτερικά και εξωτερικά θέματα. Κι αυτό απτόητος και παθιασμένος reformer θα συνεχίζει….

Απόγνωση

Σας το έχω ξαναπεί πολλές φορές και σας το λέω ακόμη μία, πως η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Στην προκειμένη περίπτωση ταιριάζει και η παροιμία «στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα». Όμως τότε, κατά τον Μάρτιο, Απρίλιο, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε φάση «όνειρο ζω μη με ξυπνάτε». Εννοώ το «41τακατό»!

Επίδομα στον ορίζοντα…

Αναφέρομαι στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά 33% στα κέρδη των διυλιστηρίων και με το ποσό που θα εισπραχθεί – υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ – θα δοθεί επίδομα σε συνταξιούχους και ΑΜΕΑ. Κατ΄ αρχήν προσπερνώ την πρόσφατη συζήτηση – κυβερνητική πάντα – πως πρέπει να τελειώνουμε με τα επιδόματα, διότι ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του Μεγάρου της Ηρώδου του Αττικού πολλές φορές ξεφεύγει από την πεζή, σχεδόν οδυνηρή πραγματικότητα….

Θα έπιανε τόπο!

Θα θυμάστε ότι περί τον περασμένο Απρίλιο είχε ανοίξει ολόκληρη συζήτηση για να δοθεί επίδομα για το Πάσχα στους συνταξιούχους. Όμως τόσο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, όσο και ο – ατυχήσας – κ. Χάρης Θεοχάρης το απέρριπταν μετά βδελυγμίας. Αν όμως είχε δοθεί τότε, κάτι μπορεί να φαινόταν και στην … Κυριακή της 9ης Ιουνίου – άσε που ο επίσης ατυχήσας κ. Κώστας Σκρέκας δεν θα περιφερόταν από κανάλι σε κανάλι να μιλάει για «βαριά αρνιά»!

Τώρα;

Όμως δεν συνέβη. Προφανώς αντελήφθησαν, εκεί κατά το Μέγαρο μεριά, πως αυτό τελικά ήταν λάθος – βεβαίως υπό το σοκ του 28,5%! Κι είπαν «κάλιο αργά παρά ποτέ». Και το δίνουν τώρα. Και καλά κάνουν, να σημειώσω εγώ. Όμως πολιτικά μιλώντας θα πάει «στον κουβά», ο οποίος δεν νομίζω ότι θα γεμίσει στο επόμενο διάστημα….

«Δεν ξεχνώ…»

Να ξέρετε ένα πράγμα. Λόγω ιδιοσυγκρασίας ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεχνά – σε τίποτα δεν μοιάζει επ΄ αυτού τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη – που πολλοί έχουν να διηγηθούν πολλά! Γιατί το λέω αυτό; Διότι κανείς δεν αποκλείει ότι το θεματάκι που προέκυψε λίγο πριν τις ευρωεκλογές από το δημιουργικό κολάζ του ΣΥΡΙΖΑ και του Κασσελάκη σε δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για το θέμα της ακρίβειας και την επιστολή στην Κομισιόν για τις πολυεθνικές, στοίχισε στον Βαγγέλη. Ο Κυριάκος όταν εκνευρίζεται γίνεται λίγο εκδικητικούλης λένε και ίσως να μην στήριξε με πάθος την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη για αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Κουμάντο εκεί κάνει ο φίλος του κ. Μητσοτάκη κ. Μάνφρεντ Βέρνερ. Τούτων δοθέντων, ο κ. Μεϊμαράκης θα έχει πλέον αρκετούς τίτλους με μπροστά το επίρρημα «πρώην»! Δεν είναι και λίγο….

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας

Όμως η ρευστότητα που επικρατεί στην κεντροαριστερά είναι εντυπωσιακή. Αν και αναμενόμενη. Σας το έχω ξαναπεί, το παιχνίδι έχει ανοίξει. Κι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει την τελική του έκβαση. Χθες σε έρευνα της GPO που παρουσιάστηκε στο Star τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Επί παραδείγματι αίφνης ο πρώην πρωθυπουργός – και πρόσωπο των τελευταίων ημερών – κ. Αλέξης Τσίπρας αναδείχθηκε πρώτος μεταξύ αυτών που μπορεί να ενώσουν την κεντροαριστερά! Σε απόσταση μεγάλη ακολουθούν οι κκ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης. Μάλιστα στο ερώτημα αν πρέπει να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ «ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 70,9%. Την ίδια απάντηση δίνει το 52,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Με διαφορά!

Στο ερώτημα ποιο πρόσωπο μπορεί να ενώσει την κεντροαριστερά μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πρώτος έρχεται ο κ. Τσίπρας που συγκεντρώνει 45,6%, ενώ ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 27,2%. Και στο ίδιο ερώτημα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πρώτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32,2% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 13.2%. Οποια άποψη κι αν έχει κανείς για τον κ. Τσίπρα, ένα είναι βέβαιο ότι παραμένει στο παιχνίδι της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς κι είναι ίσως ο μόνος που μπορεί να μιλήσει με τον κόσμο της!

Αυτογκόλ

Εν τω μεταξύ στην Κουμουνδούρου ενώ χθες θα μπορούσαν να «έχουν πάρει όλο το χαρτί» με την ανακοίνωση του επιδόματος, τελικώς έβαλαν αυτογκόλ. Αναφέρομαι στη συζήτηση για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είχε συμφωνήσει ο κ. Κασσελάκης με τον κ. Χατζηδάκη να συζητηθεί στη Βουλή, με την παρουσία αξιωματούχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Χθες βγήκε η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη και την ακύρωσε την «συμφωνία». Κι αφού βεβαίως – δικαιολογημένα – ο κ. Χατζηδάκης «την έπεσε» στην Κουμουνδούρου, το βράδυ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βγήκε και την επαναβεβαίωσε. Τελικώς οι ερασιτεχνισμοί στην πολιτική δεν συγχωρούνται….

Related posts

Ο προϋπολογισμός είναι ταξικό εργαλείο που ληστεύει τους πολλούς, τονίζει ο Μαρίνος

banks1

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα προβλήματα με κοστολογημένες προτάσεις, λέει η Αυγέρη

banks1

Χρειάζεται να ανατινάξουμε μερικούς αγωγούς; Μια συνέντευξη με τον Αντρέας Μαλμ

banks

Κεραμέως – Αγωγή στην ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Δευτέρας στα σχολεία

banks

On the road ξανά ο Μητσοτάκης – Γιατί ανηφορίζει προς τη Μακεδονία

banks1

Ανάλυση: Η μετα-δυτική Τουρκία του Ερντογάν και ο ρόλος της στο νέο γεωπολιτικό τοπίο

banks1