28 C
Athens
September 25, 2024
Image default
POLITICS

Βραβείο ειρήνης για Πρέσπες: Τα καρφιά Τριγάζη, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και η σχέση με τον Τσίπρα

Μία εκδήλωση που είχε συγκίνηση, μνήμες, απόδοση τιμών αλλά και συντροφικά «καρφιά», όπως και μηνύματα για επιστροφές ήταν αυτή για την ετήσια απονομή του Βραβείου Ειρήνης Νίκος Νικηφορίδης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη.

Το βραβείο για το 2024 απονεμήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και στον Γιώργο Λιασή, πρόεδρο της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας και τη Νεσέ Γιασίν, τουρκοκύπρια ποιήτρια και καθηγήτρια του πανεπιστημίου Κύπρου.

Τριγάζης «κάρφωσε» Δούρου και Αποστολάκη

«Η ειρήνη δεν θέλει πολλούς, μας θέλει όλους» τόνισε ο Πάνος Τριγάζης, πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Και έκανε μια ευχή να πάει καλά η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, που ήταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη.

«Γιατί εμείς οι ειρηνιστές δεν είμαστε ούτε Σαμαράς, ούτε Βελόπουλος να ενοχοποιούμε τις ελληνοτουρκικές συναντήσεις. Εμείς έχουμε ένα σύνθημα, ότι η γειτονιά χρειάζεται ειρήνη και συνεργασία».

Ο Τριγάζης θύμισε την ρήση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, πως «οι διεθνείς σχέσεις πρέπει να στηρίζονται στην ισορροπία συμφερόντων και όχι στην ισορροπία δυνάμεων».

Για να απευθυνθεί και με ένα «καρφί» ονομαστικά στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου που ήταν στην αίθουσα καλώντας την «να ψάξει ποια είναι τα κοινά συμφέροντα της Ελλάδας με την Τουρκία». «Αν τα βρούμε αυτά και τα συμφωνήσουμε θα λύσουμε τα προβλήματα, ισορροπία συμφερόντων και όχι ισορροπία δυνάμεων» είπε ο Τριγάζης.

Για να απευθυνθεί στη συνέχεια στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης, Βαγγέλη Αποστολάκη λέγοντας «όχι άλλα F- 35, όχι άλλες φρεγάτες. Θα πει ο Αποστολάκης θα αφήσουμε ανοχύρωτη τη χώρα; Όχι αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος, καλύτερη άμυνα κύριε ναύαρχε με λιγότερες δαπάνες και νέο αμυντικό δόγμα».

Ο Τριγάζης αναφερόμενος στην εκδήλωση τόνισε ότι το ΠΑΔΟΠ θέλησε να τιμήσει την τόλμη και το όραμα του Αλέξη Τσίπρα «για να διανύσει την διαδρομή Αθήνα – Πρέσπες που δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν έξι προηγούμενοι πρωθυπουργοί να διανύσουν».

Ενώ επεσήμανε ότι «το Κυπριακό συμπληρώνει φέτος 50 χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και κατοχή δεν είδα και πολλές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Ζώρας: Η ιστορία για την επιστροφή του Βενιζέλου με το βλέμμα στον Τσίπρα

Να αναφερθεί σε ένα διάλογο του Ελευθερίου Βενιζέλου με την Πηνελόπη Δέλτα, το 1920, μετά την ήττα του στις εκλογές και μετά την απόπειρα εναντίον του, επέλεξε από την πλευρά του ο πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κώστας Ζώρας.

«Δέλτα προς Βενιζέλο: Μας εγκαταλείπετε αλήθεια κύριε πρόεδρε φεύγετε;

Βενιζέλος: Δεν εγκαταλείπω τίποτα, μην το λέτε αυτό, δεν σας εγκαταλείπω, με πειράζει να το πιστεύετε, ούτε έφυγα ούτε θα έφευγα ποτέ. Ας μην είμαι και βουλευτής. Είμαι πολεμιστής. Και απ΄ έξω μπορώ ακόμα πολλά να συγκρατήσω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζώρας. Για να καταλήξει με το βλέμμα στον Αλέξη Τσίπρα πως ο Βενιζέλος λίγο καιρό μετά επέστρεφε πλήρως στην πολιτική ζωή της χώρας.

Γιασίν: Η ειρήνη δεν γεννιέται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

«Είμαστε στην 50η επέτειο κατοχής και διαίρεσης της Κύπρου. Δεν είχα ποτέ ονειρευτεί τέτοιο μέλλον και πάντοτε είχα την ελπίδα της επανένωσης» είπε στην ομιλία της Γιασίν, σημειώνοντας ότι «ένας πόλεμος μπορεί να διαρκέσει τρεις μέρες, αλλά να μην αρκέσουν εκατό χρόνια, για την επούλωση των πληγών του».

«Η ειρήνη δεν είναι κάτι που γεννιέται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πηγάζει από τις καρδιές. Ειρήνη είναι ο εναγκαλισμός των ανθρώπων» ανέφερε χαρακτηριστικά η τουρκοκύπρια ποιήτρια για να προσθέσει πως «η λέξη ειρήνη είναι ταυτόχρονα μαγική και διεφθαρμένη, ακόμα και μολυσμένη στο πλαίσιο του πολέμου. Η δημιουργία ειρήνης προϋποθέτει έναν καυγά και πόλεμο πριν. Πρόκειται για επανόρθωση και ανοικοδόμηση».

Λιασής: Να λέμε την αλήθεια

Η εκδήλωση έκλεισε με το Γιώργο Λιασή, που το 1974 είδε να δολοφονούνται 17 άνθρωποι μπροστά του, της οικογένειας του από τουρκοκύπριους με τον ίδιο να γλιτώνει από τύχη. Παρακολουθήσατε βίντεο με το δράμα της οικογένειας μου, είπε, όμως «τέτοια δράματα έλαβαν χώρα αρκετά στην Κύπρο το 1974».

Σημείωσε ότι τέτοια εγκλήματα «διαπράξαμε και εμείς σε βάρος των τουρκοκυπρίων». Αναφέρθηκε στη σφαγή της Μαράθας του Σανταλάρη και Αλόας, καθώς και στην σφαγή της Τόχνης, όπου έχασαν τη ζωή τους πάνω από 120 και 75 άνθρωποι αντίστοιχα. Άνθρωποι που όπως είπε εκτελέστηκαν από «δικούς μας «πατριώτες», εθνικιστές, φασίστες».

«Πρέπει να λέμε την αλήθεια και η αλήθεια είναι μία, ότι εγκλήματα διέπραξαν και οι δύο κοινότητες εις βάρος της άλλης» υπογράμμισε ο Λιασής, τονίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και φίλοι του τουρκοκύπριοι που έχουν θύματα μέλη της οικογένειας τους «εμείς που πονέσαμε και πονάμε ακόμα θα μπορούσαμε κάλλιστα να περάσουμε στην άλλη όχθη του μίσους, των αντιποίνων.

Εμείς όμως επιλέξαμε και κάναμε τον πόνο συμπαράσταση και δίνουμε τη μάχη», σημειώνοντας ότι αν ειπωθεί η αλήθεια μπορεί να υπάρξει κατανόηση και να κλείσουν οι πληγές.

Related posts

Η επιστολή Τουρκίας – Λιβύης στον ΟΗΕ: Αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

banks

«ALLIED SKY»: Ελληνικά F-16 συνόδευσαν αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου B-52

banks

Τουρκία: Καταδικάζει την υπογραφή αμυντικού οδικού χάρτη μεταξύ ΗΠΑ και Κύπρου

banks

Συμβουλευτικό σταθμό για την Άνοια, δημιούργησε ο Δήμος Ζωγράφου

banks

Εκκίνησαν και πάλι οι εργασίες κατασκευής του νέου Δημαρχείου στην Αγία Παρασκευή

banks

Ο απρόσκλητος επισκέπτης στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων Μητσοτάκη-Χέγκερ

banks