20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Αμετάβλητος στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, με αυξητική τάση στις υπηρεσίες

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο, ωστόσο αυξήθηκε στον κλάδο των υπηρεσιών, τον οποίο παρακολουθεί στενά η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bank of England, έδειξαν τα επίσημα στοιχεία την Τετάρτη, ενισχύοντας τα στοιχήματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η BoE θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή της τάξης του 2,2% τον περασμένο μήνα παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον Ιούλιο, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο με τη διάμεση πρόβλεψη σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Η BoE, η οποία μείωσε τα επιτόκια στο 5% την 1η Αυγούστου, ανέμενε πληθωρισμό 2,4% τον Αύγουστο. Έχει προβλέψει ότι ο ΔΤΚ θα αυξηθεί σε περίπου 2,75% μέχρι το τέλος του 2024.

“Τα σημερινά δεδομένα είναι απίθανο να “ξεκλειδώσουν” άλλη μια μείωση επιτοκίων από την BoE αύριο”, δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. “O πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει αυξημένος”.

Η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό και οι επενδυτές μείωσαν τα στοιχήματά τους για μείωση των επιτοκίων της BoE την Πέμπτη σε μια πιθανότητα περίπου 28%.

Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών – δείκτης των εγχώριων πιέσεων στις τιμές – αυξήθηκε στο 5,6% από 5,2% τον Ιούλιο. Η δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει μικρότερη άνοδο, στο 5,5%.

Το ONS ανέφερε ότι οι αεροπορικοί ναύλοι, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 22,2% μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου, συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών. Οι τιμές των ναύλων συνήθως αυξάνονται μεταξύ των δύο μηνών, αλλά το ONS σημείωσε ότι το άλμα ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2001.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος υπό τον πρωθυπουργό Keir Starmer, η οποία προσπαθεί να επιταχύνει την οικονομική ανάπτυξη, ανέφερε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός ήταν πιο διαχειρίσιμος – είχε φτάσει σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών, πάνω από 11%, πριν από σχεδόν δύο χρόνια – αλλά οι τιμές παρέμειναν υψηλές.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αποκλείει τις πιο ασταθείς τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού, επιταχύνθηκε σε μηνιαία, αλλά και σε ετήσια βάση.

Related posts

Ιταλία: Συνάντηση Μελόνι-Ντράγκι στη Ρώμη

banks

Σουηδία: Κυκλοφοριακό χάος εξαιτίας σφοδρής χιονόπτωσης

banks

Ρωσία: Πούτιν και Ραϊσί θα υπογράψουν σύντομα νέα διακρατική συνθήκη

banks

Λίβανος: Ουρές στο αεροδρόμιο της Βηρυτού – Χιλιάδες προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα φοβούμενοι γενικό πόλεμο

banks

Φον Ντερ Λάιεν στους FT: Η Κομισιόν θα κινηθεί προς ενίσχυση της αμυντικής παραγωγής στην ΕΕ

banks

Κλονίζεται η στήριξη στην Ουκρανία;

banks