23.2 C
Athens
October 5, 2024
Image default
WORLD

Βρετανία: Αυτό είναι το νέο υπουργικό συμβούλιο των Εργατικών

Μετά από τη μεγάλη εκλογική νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, η κυβέρνηση των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ αντιμετωπίζει μια σειρά από επείγουσες προτεραιότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, από την κρίση υπερπληθυσμού των φυλακών και τις τεράστιες λίστες αναμονής του Υγειονομικού Συστήματος (NHS) μέχρι τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία.

Ο Guardian παρουσίασε αναλυτικά τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου και τα κύρια καθήκοντα που τους περιμένουν.

Άντζελα Ρέινερ – Αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός αρμόδια για την αναβάθμιση, τη στέγαση και τις κοινότητες

Ο 44χρονοη Ρέινερ, η οποία θεωρείται πιο αριστερή από τον Στάρμερ, θα ηγηθεί των σχεδίων των Εργατικών για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την κατασκευή 1,5 εκατ. νέων κατοικιών. Έχει υποσχεθεί “τη μεγαλύτερη ώθηση στην προσιτή στέγαση εδώ και μια γενιά”.

Η Ρέινερ περιγράφεται συχνά ως ο Τζον Πρέσκοτ του Τόνι Μπλερ. Η ειλικρίνειά της την έχει καταστήσει μισητή φιγούρα μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, τους οποίους κάποτε περιέγραψε ως “ένα μάτσο αποβράσματα”.

Ρέιτσελ Ριβς – Υπουργός Οικονομικών

Η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, η 45χρονη Ριβς, έχει θέσει ως αποστολή της να εξασφαλίσει την “υψηλότερη διατηρήσιμη ανάπτυξη στην G7” για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση των δημόσιων υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Έχοντας εργαστεί έξι χρόνια στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας μεταξύ 2000 και 2006, δήλωσε ότι ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη είναι “η σταθερότητα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις”. Η ίδια έχει καταστήσει ότι η σκληρή στάση των Εργατικών για τα δημόσια οικονομικά είναι “αδιαπραγμάτευτη”. “Δεν μπορεί να πρόκειται μόνο για φόρους και δαπάνες”, δήλωσε.

Ιβέτ Κούπερ – Υπουργός Εσωτερικών

Η 55χρονη Κούπερ θα αναλάβει να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στο θέμα του ασύλου και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη του κοινού στην αστυνομία. Έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει την υπόσχεση των Εργατικών να καταργήσει το πρόγραμμα απέλασης από τη Ρουάντα από την “πρώτη ημέρα” της διακυβέρνησης.

Πρώην επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών στην τελευταία κυβέρνηση των Εργατικών, έχει επίσης υποσχεθεί να αναγκάσει το Υπουργείο Εσωτερικών να υιοθετήσει μια πιο ενεργή προσέγγιση για την εγκληματικότητα και την αστυνόμευση. Είναι παντρεμένη με τον Εντ Μπολς, ο οποίος υπηρέτησε μαζί της στο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Γκόρντον Μπράουν.

Ντέιβιντ Λάμι – Υπουργός Εξωτερικών

Ο 51χρονος Λάμι αντιμετωπίζει την πρόκληση της βελτίωσης των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη και τον παγκόσμιο Νότο, καθώς οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα δεν δείχνουν σημάδια τερματισμού.

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα σε διάφορα υπουργεία υπό τον Τόνι Μπλερ και τον Γκόρντον Μπράουν, ο Λάμι έχει κερδίσει τη φήμη του πολιτικού επαναπροσδιορισμού, αλλά η επιτυχία του στο αξίωμα μπορεί να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ενώ έχει υποστηρίξει ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, μένει να δούμε αν ο Τραμπ θα θελήσει να συνεργαστεί μαζί του, ο οποίος κάποτε χαρακτήρισε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ ως ρατσιστή της ΚΚΚ και ότι συμπαθεί τους Ναζί.

Γουές Στρίτινγκ – Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας

Ο 41χρονος Στρίτινγκ δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει ιδιωτικές εγκαταστάσεις για να μειώσει τις λίστες αναμονής του NHS, οι οποίες ανέρχονται σε 7,5 εκατ. στην Αγγλία, και τους χρόνους αναμονής “βραχυπρόθεσμα”.

Αν και οι αριστεροί επικριτές του έχουν υποδείξει ότι το σ΄συτημα υγείας είναι ανασφαλές στα χέρια του, ο ίδιος αρνήθηκε ότι αυτό ισοδυναμεί με ιδιωτικοποίηση.

Ο Στρίτινγκ έχει τη φήμη της αδίστακτης συμπεριφοράς, την οποία ίσως χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τη δεινή κατάσταση του NHS.

Μπρίτζετ Φίλιπσον – Υπουργός Παιδείας

Πιστή στον Στάρμερ, η 40χρονη Φίλιπσον ενέπνευσε την υπόσχεση του πρωθυπουργού να βελτιώσει την κοινωνική κινητικότητα σπάζοντας το “ταξικό ταβάνι” με καλύτερη εκπαίδευση.

Η Φίλιπσον λέει ότι σκοπεύει να μεταμορφώσει τα κρατικά σχολεία, πληρώνοντας για περισσότερους εκπαιδευτικούς, τερματίζοντας τις φοροαπαλλαγές για τα ιδιωτικά σχολεία, μια πολιτική που εκτιμάται ότι θα αποφέρει περίπου 1,6 δισ. λίρες ετησίως.

Η Φίλιπσον, απόφοιτος της Οξφόρδης, αναμένεται να ξεκινήσει μια αναθεώρηση του σχολικού προγράμματος σπουδών και του συστήματος αξιολόγησης.

Εντ Μίλιμπαντ – Υπουργείο Ενέργειας

Ο Μίλιμπαντ θα επιβλέπει την ανάπτυξη της πράσινης ατζέντας της νέας κυβέρνησης, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη δέσμευσή της για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Μίλιμπαντ, 54 ετών, φέρεται να αντιτάχθηκε στην απόφαση του Στάρμερ να μειώσει δραματικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο πράσινης ευημερίας του κόμματος από 28 δισ. λίρες ετησίως σε λιγότερο από 15 δισ. λίρες – εκ των οποίων μόνο το ένα τρίτο θα είναι νέα χρήματα.

Πατ Μακφάντεν – Καγκελάριος του δουκάτου του Λάνκαστερ

Ως συντονιστής της εθνικής προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών, ο Μακφάντεν, 58 ετών, είχε καθοριστικό ρόλο για την εκλογική επιτυχία του κόμματος. Στο νέο του ρόλο ως επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατεύθυνση της κυβέρνησης Στάρμερ.

Βετεράνος της εποχής του Τόνι Μπλερ, που εργάστηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 1997 μαζί με τον Πίτερ Μάντελσον και τον Άλαστερ Κάμπελ, έχει τη φήμη της αθόρυβης αλλά αδίστακτης αποτελεσματικότητας.

Ένας βουλευτής των Εργατικών που ανήκει στο αριστερό τμήμα του κόμματος δήλωσε στον Guardian: “Μπορεί να μιλάει ήρεμα, αλλά είναι όσο πιο σκληρός γίνεται”.

Νικ Τόμας-Σάιμοντς – Υπουργός χωρίς χαρτοφυλάκιο

Ο Τόμας-Σάιμοντς, 44 ετών, έχει αναλάβει την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης με τις Βρυξέλλες και τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να επανέλθει στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση.

Σαμπάνα Μαχμούντ – Γραμματέας Δικαιοσύνης

Η 43χρονη Μαχμούντ αντιμετωπίζει το έργο της αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των φυλακών, με αναφορές ότι οι φυλακές απέχουν μέρες από το να γεμίσουν εντελώς.

Μια από τις πιο υψηλόβαθμες μουσουλμάνες βουλευτές των Εργατικών, νωρίτερα φέτος προειδοποίησε ότι οι Εργατικοί αντιμετωπίζουν “απώλεια εμπιστοσύνης” από τους Βρετανούς μουσουλμάνους λόγω της θέσης τους για τον πόλεμο στη Γάζα. Προέτρεψε το κόμμα να “ανοικοδομήσει” τις σχέσεις με τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους.

Τζόναθαν Ρέινολντς – Γραμματέας Επιχειρήσεων και Εμπορίου

Ο Ρέινολντς, 43 ετών, δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα επιδιώξουν να επιτύχουν “σημαντικές βελτιώσεις” στη σχέση με την ΕΕ μετά το Brexit. Ωστόσο, έχει απορρίψει την προσπάθεια επανένταξης στην ενιαία αγορά ή την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Έχει πει ότι οι Εργατικοί θα ακολουθήσουν μια πιο παρεμβατική προσέγγιση στην οικονομία: “Αισθάνομαι ότι ο κόσμος δεν έχει ακόμη κατανοήσει την κλίμακα των φιλοδοξιών των Εργατικών για την οικονομία”.

Λιζ Κένταλ – Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων

Η Κένταλ, που θεωρείται σταθερά στα δεξιά του κόμματος, δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει “καμία επιλογή για μια ζωή με επιδόματα” υπό μια κυβέρνηση των Εργατικών.

Η επί σειρά ετών βουλευτής του Leicester West, η οποία ήρθε τελευταία μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων στις εκλογές για την ηγεσία των Εργατικών, η Κένταλ δήλωσε ότι το κόμμα θα προσλάβει 8.500 περισσότερους εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας και υποσχέθηκε ότι ο λογαριασμός των επιδομάτων ασθενείας θα μειωθεί επί Εργατικών.

Τζον Χίλι – Υπουργός Άμυνας

Ο Χίλι, 64 ετών, αντιτάχθηκε στη μείωση του μεγέθους του στρατού από τον προκάτοχό του Γκραντ Σαπς, έναν Συντηρητικό, και διεξήγαγε εκστρατεία για την κακή κατάσταση των στρατιωτικών καταλυμάτων.

Γράφοντας στην Telegraph κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, κατηγόρησε τους Συντηρητικούς ότι βύθισαν το ηθικό του στρατού σε “χαμηλά επίπεδα ρεκόρ”. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι θα πράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του, και μπορεί να παραμείνει έτσι μέχρι να πλησιάσει η στρατηγική αναθεώρηση της άμυνας το 2025.

Λουίζ Χέιγκ – Υπουργός Μεταφορών

Σύμφωνα με τα σχέδια της Χέιγκ, οι ιδιωτικές εταιρείες εκμετάλλευσης αμαξοστοιχιών θα επανεθνικοποιηθούν σταδιακά υπό την ομπρέλα της Great British Railway. Όλες οι συμβάσεις αναμένεται να λήξουν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στιβ Ριντ – Υπουργός Περιβάλλοντος

Ο 60χρονος Στιβ Ριντ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τουλάχιστον το 30% της ξηράς και της θάλασσας μέχρι το 2030. Ορκίστηκε επίσης να ορίσει ένα νέο πλαίσιο χρήσης γης που θα δίνει προτεραιότητα στην προστασία της φύσης και να επιτύχει στόχους για τη βελτίωση του περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πίτερ Κάιλ – Υπουργός Επιστήμης, Καινοτομίας και Τεχνολογίας

Ο Κάιλ, 53 ετών, δήλωσε ότι οι Εργατικοί θα αναγκάσουν τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης να μοιραστούν τα αποτελέσματα σχετικά με την τεχνολογία τους με τους αξιωματούχους.

Είπε ότι οι βουλευτές και οι ρυθμιστικές αρχές είναι “πίσω από την καμπύλη” όσον αφορά τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος με την τεχνητή νοημοσύνη.

Χίλαρι Μπεν – Γραμματέας Βόρειας Ιρλανδίας

Κύριο καθήκον του Μπεν θα είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των πολιτικών στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ίαν Μάρει – Γραμματέας Σκωτίας

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μάρεϊ δήλωσε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα “εκτοξεύσει” το Γραφείο της Σκωτίας και θα προωθήσει διεθνώς το “σήμα της Σκωτίας” σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις εξαγωγές, τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις.

Τζο Στίβενς – Γραμματέας Ουαλίας

Η Στίβενς, 57 ετών, υποσχέθηκε “ενίσχυση της αποκέντρωσης” και καλύτερη σχέση μεταξύ της κυβέρνησης της Ουαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Λίζα Νάντι – Υπουργός Πολιτισμού

Η 44χρονη Νάντι, η οποία ήταν σκιώδης υπουργός διεθνούς ανάπτυξης, είναι επίσης πρόεδρος των Εργατικών Φίλων της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής – ένας ρόλος από τον οποίο πιέζει για την παροχή βοήθειας από τον ΟΗΕ για λογαριασμό των κατοίκων της Γάζας. Υποστήριξε τον Ντέιβιντ Λάμι  στην έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Ντάρεν Τζόουνς – Επικεφαλής γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών

Έχει δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα γραφείο για την αξία των χρημάτων για να μειώσει τη σπατάλη στις δημόσιες υπηρεσίες. Πρώην δικηγόρος, είναι επίσης υπέρμαχος της τεχνητής νοημοσύνης. Ήταν πρόεδρος της επιτροπής επιχειρήσεων, ενέργειας και βιομηχανικής στρατηγικής πριν ενταχθεί στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο το 2023.

Λούσι Πάουελ – Αρχηγός της Βουλής των Κοινοτήτων

Βουλευτής του Manchester Central, η Πάουελ κατείχε διάφορες θέσεις στο σκιώδες υπουργικό συμβούλιο υπό τον Miliband, τον Corbyn και τον Starmer. Ήταν αντιπρόεδρος της αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών για τις βουλευτικές εκλογές του 2015.

Sir Άλαν Κάμπελ – Επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων

Ο Κάμπελ, 66 ετών, υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Μπλερ.

Πρώην δάσκαλος, ο βουλευτής του Tynemouth έχει χριστεί ιππότης.

Άτζελα Σμιθ – Επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων

Είναι μέλος των Λόρδων εδώ και 14 χρόνια, περισσότερο από ό,τι ήταν στη Βουλή των Κοινοτήτων,.

Η Σμιθ έχει μιλήσει για την ανάγκη των Εργατικών να “ανανεώσουν τους αριθμούς μας” στους Λόρδους, καθώς δεν έχουν ενταχθεί νέοι ομότιμοι με την ίδια ταχύτητα όπως οι Συντηρητικοί.

Related posts

Exxon Mobil: Πτώση κερδών και εσόδων, έχασε τις εκτιμήσεις

banks

ΗΠΑ: Ο Δημοκρατικός βουλευτής Μάικ Λέβιν καλεί τον Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του

banks

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας ύψους $275 εκατ. για την Ουκρανία

banks

Βραζιλία: Η αποψίλωση εξαπλώνεται στη σαβάνα Σεχάντου, ξεπερνά -για πρώτη φορά- αυτήν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου

banks

Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού: Η πρόεδρός μας συνάντησε στο Κατάρ τον ηγέτη της Χαμάς

banks

Τι έγινε μαμά στην… πανδημία;

banks