33 C
Athens
July 1, 2024
Image default
WORLD

Γαλλία: Εσωκομματική εξέγερση κατά του ηγέτη των κεντροδεξιών Ρεπουμπλικανών, Σιοτί – “Ξεπουλήθηκε στην ακροδεξιά Λεπέν, να παραιτηθεί”

Με “βροχή” παραιτήσεων, αποχωρήσεων και εκκλήσεων να παραιτηθεί βρίσκεται αντιμέτωπος ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, του παραδοσιακού κόμματος της Κεντροδεξιάς στη Γαλλία, που αποτελεί την πολιτική συνέχεια της γκωλικής παράταξης, μετά την τοποθέτησή του υπέρ μιας συμμαχίας με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία.

“Λέμε τα ίδια πράγματα”, είχε δηλώσει την Τρίτη ο Σιοτί, με το κόμμα της Λεπέν να προσφέρεται αμέσως να προσφέρει εκλογικά ανταλλάγματα στους Ρεπουμπλικανούς (κόμμα – συνεχιστή της παράδοσης του στρατηγού Ντε Γκωλ και του Ζακ Σιράκ, μεταξύ άλλων), αποσύρωντας υποψηφίους του από εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, σε αντάλλαγμα για σύμπηξη πολιτικού μετώπου και στήριξης στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών.

“Μου ήρθε να κάνω εμετό ακούγοντάς τον”, τόνισε χαρακτηριστικά ο απερχόμενος βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ορελιάν Πραντιέ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κόμματος για προδοσία και συνθηκολόγηση με την ακροδεξιά.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βενσάν Ζανμπρούν, ανακοίνωσε την παραίτησή του από τη θέση του και κάλεσε επίσης τον Σιοτί να εγκαταλείψει την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών.

Je quitte mes fonctions de porte-parole des Républicains. pic.twitter.com/Ta2o317GkA

— Vincent Jeanbrun (@VincentJeanbrun) June 12, 2024

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος (όταν ακόμη λεγόταν UMP, πριν τη μετονομασία του σε “Οι Ρεπουμπλικανοί” από τον Νικολά Σαρκοζί το 2015), Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, έκανε λόγο για μια απόφαση “ενάντια στην ιστορία της κυβερνητικής Δεξιάς”, ενώ σημείωσε ότι ο Σιοτί μιλά αποκλειστικά εξ ονόματος του εαυτού του και όχι εκ μέρους του κόμματος.

Τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Laurent Wauquiez, Bruno Retailleau, Gérard Larcher, Olivier Marleix, Valérie Pécresse (υποψήφια του κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας το 2022), Annie Genevard, Xavier Bertrand έχουν καλέσει από την Τρίτη τον Σιοτί να παραιτηθεί, κάτι που προς το παρόν ο ίδιος αρνείται.

Αυτή τη στιγμή, στηρίζεται στον πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος (Jeunes Républicains), Guilhem Carayon, στην ευρωβουλευτή Céline Imart, καθώς και στη βουλευτή Christelle D’Intorni.

Το πολιτικό γραφείο του κόμματος, στο οποίο αναμένεται να υπάρξει εκρηκτικό κλίμα, θα συνεδριάσει στις 4 μ.μ. την Τετάρτη ώρα Ελλάδας.

Related posts

Ουκρανία και Ινδία αποφάσισαν επάνοδο των σχέσεών τους στα προ ρωσικής εισβολής επίπεδα

banks

Επίθεση με drones εναντίον δυνάμεων των ΗΠΑ στη Συρία απετράπη, δεν υπήρξαν τραυματίες

banks

Σεισμός 7 Ρίχτερ έπληξε την περιοχή μεταξύ του Κιργιστάν και της κινεζικής Σιντζιάνγκ

banks

Τι δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τη συνάντησή του με τον Φιντάν

banks

Πέθανε ο “πατέρας του ευρώ” Ζακ Ντελόρ

banks

ΕΕ-Τουρκία: Συζητήσεις για το μεταναστευτικό

banks