Τους βασικούς άξονες και τα μέτρα επί των οποίων θα κινηθεί η γαλλική κυβέρνηση στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας των ανήλικων παρουσίασε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ.
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Βιρί-Σατιγιόν, όπου προ δεκαημέρου ξυλοκοπήθηκε θανάσιμα ένας δεκαπεντάχρονος από νεαρά άτομα ένα εκ των οποίων ήταν συνομήλικό του. Όπως ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, μείζονος σημασίας ζήτημα είναι η έλλειψη σεβασμού των κοινών κανόνων της κοινωνίας, αλλά και των αρχών (σχολικών, κρατικών, αστυνομικών κ.ά.) από μερίδα της γαλλικής νεολαίας.
Κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό σημαντική ευθύνη φέρουν αναφορικά με το ζήτημα αυτό και οι γονείς των ανηλίκων που συχνά αρνούνται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι οποίοι εφεξής θα απειλούνται με κυρώσεις αυστηρότερες από αυτές που ίσχυσαν ως σήμερα. “Θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος στην κουλτούρα των δικαιολογιών και της συγχώρεσης” ανέφερε ο Γκαμπριέλ Ατάλ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως εφεξής “όποιος καταστρέφει θα επισκευάζει, όποιος λερώνει θα καθαρίζει και όποιος δεν σέβεται τίποτα θα μάθει να σέβεται”.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι όλοι οι μαθητές θα πρέπει από τις οχτώ το πρωί ως τις έξι το απόγευμα να βρίσκονται στα σχολεία τους, υπογραμμίζοντας ότι καλό θα είναι οι ανήλικοι με υψηλή παραβατικότητα να οδηγούνται σε οικοτροφεία, αρχής γενομένης από αυτούς που εμπλέκονται σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών. Σημείωσε επίσης ότι οι γονείς θα υπογράφουν με τα σχολικά ιδρύματα ένα συμβόλαιο το οποίο θα ορίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους σε σχέση με το παιδί τους.
Σε ό,τι αφορά τους καθ’ έξιν ταραξίες μαθητές ο Γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτό θα εγγράφεται στο απολυτήριό τους και ότι θα μπορούν να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου από την ηλικία των 16 ετών και μετά. Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός και στον εθισμό των μαθητών στις οθόνες και στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας την ανάγκη θέσπισης νόμου που θα ορίζει ότι ένα άτομο είναι ψηφιακά ενήλικο μετά τα 15 χρόνια του.
Τέλος, ο Γκαμπριέλ Ατάλ αναφέρθηκε και στον πόλεμο κατά του θρησκευτικού φονταμενταλισμού ο οποίος, όπως ανέφερε, δεν έχει καμία θέση στα γαλλικά σχολεία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ