31.5 C
Athens
June 30, 2024
Image default
POLITICS

Γεραπετρίτης: Πυρά στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – Τι είπε για τις απειλές Νασράλα σε βάρος της Κύπρου

Για κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών κατηγόρησε την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα τις απειλές του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Νασράλα, σε βάρος της Κύπρου.

Οπως σημείωσε, η απόφαση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας να μην χρησιμοποιεί στο δημόσιο λόγο στο εσωτερικό την συνταγματική ονομασία της χώρας» συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου»

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του».

Για τις απειλές Νασράλα

Σε ό,τι αφορά τις απειλές κατά της Κύπρου, σημείωσε ότι η Ελλάδα στέκεται «στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά» επισημαίνοντας ότι «συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του».

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, ανέφερε: «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό στρατό για να στραφεί εναντίον του Λιβάνου, σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει εμπλακεί στον πόλεμο και η αντίσταση (Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο».

Η δήλωση Γεραπετρίτη

Αναλυτικά ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε:

«Βρισκόμαστε εν μέσω δύο φρικτών πολέμων, οι οποίοι ταλανίζουν την υφήλιο. Τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Ειδικά, για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, παρά τις προσπάθειες που γίνονται σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία, εξακολουθεί να υπάρχει κλιμάκωση και επέκταση των εχθροπραξιών.

Ως προς την Κύπρο, συνιστά απαράδεκτη ενέργεια η απειλή εναντίον κράτους μέλους της ΕΕ, κατά της υπόστασης και της κυριαρχίας του. Στεκόμαστε στο πλευρό της Κύπρου, η οποία αυτή τη στιγμή απειλείται ωμά και κυνικά.

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα, η Ελλάδα αποτέλεσε πάντοτε τη ζωτική δύναμη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την προοπτική αυτή επί τη βάσει των προβλεπόμενων αιρεσιμοτήτων και των ιδίων ικανοτήτων των κρατών μελών.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να τονίσω ότι, ειδικά σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας αποφάσισε συστηματικά και επίμονα να μην χρησιμοποιεί στον δημόσιο λόγο στο εσωτερικό, τη συνταγματική ονομασία της χώρας.

Αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει την ενιαία χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες αποτελεί τη βάση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και δεν νοείται επιλεκτική εφαρμογή του.

Η πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξη δεν μπορεί να νοηθεί παρά μόνον με πλήρη υιοθέτηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου και με πλήρη και χωρίς όρους συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες».

Related posts

Αναστολή, λόγω Εθνικού πένθους, κάθε εκδήλωσης στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου

banks

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: «Ψάχνουν» στο Μαξίμου τα «γαλάζια όχι» και τον κατάλληλο χρόνο

banks

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να επιστρέψει σε εποχές μεγάλων ελλειμμάτων

banks

Συμβούλιο της Ευρώπης: Αυστηρές συστάσεις στην Ελλάδα για τη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης

banks1

Παρέμβαση Μενέντεζ για «Nautical Geo» – Οι ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου

banks

Φώφη Γεννηματά – Στο νοσοκομείο εκτάκτως η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

banks