Επίσκεψη στη Γροιλανδία θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζει ντι Βανς, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να αναλάβει τον έλεγχο του ημιαυτόνομου δανικού εδάφους.
Η επίσκεψη στην αμερικανική στρατιωτική βάση Πιτούφικ στο βόρειο τμήμα του αρκτικού νησιού πραγματοποιείται λίγες ώρες μετά την παρουσίαση στην πρωτεύουσα Νουκ ενός νέου ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος στοχεύει να διατηρήσει προς το παρόν τους δεσμούς με τη Δανία.
Ο νέος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αμερικανική επίσκεψη σηματοδοτεί “έλλειψη σεβασμού” και κάλεσε σε ενότητα απέναντι στην “εξωτερική πίεση”, όπως μεταδίδει το Reuters.
Στην αμερικανική αντιπροσωπεία, συμμετέχουν επίσης η σύζυγος του Βανς, Usha, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ο υπουργός Ενέργειας Κρις Ράιτ.
Το αρχικό σχέδιο για το ταξίδι ήταν η σύζυγος του Βανς να επισκεφτεί μαζί με τον Γουόλτς μια κούρσα με έλκηθρα σκύλων στο νησί, παρόλο που δεν είχαν προσκληθεί από τις αρχές ούτε στη Γροιλανδία ούτε στη Δανία.
Οι δημόσιες διαμαρτυρίες και η οργή των αρχών τόσο στη Γροιλανδία όσο και στη Δανία ώθησαν την αμερικανική αντιπροσωπεία να πετάξει μόνο στη στρατιωτική βάση και να μην συναντήσει το κοινό.
Σύμφωνα με τους όρους μιας συμφωνίας του 1951, οι ΗΠΑ έχουν το δικαίωμα να επισκέπτονται τη βάση τους όποτε θέλουν, αρκεί να ενημερώνουν τη Γροιλανδία και την Κοπεγχάγη. Το Πίτουφικ βρίσκεται κατά μήκος της συντομότερης διαδρομής από την Ευρώπη προς τη Βόρεια Αμερική και είναι ζωτικής σημασίας για το αμερικανικό σύστημα προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Τραμπ επανέλαβε την επιθυμία του να καταλάβει τη Γροιλανδία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται το στρατηγικά τοποθετημένο νησί για την εθνική και διεθνή ασφάλεια.
“Έτσι, νομίζω ότι θα πάμε μέχρι εκεί που πρέπει να πάμε. Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία και ο κόσμος χρειάζεται να έχουμε τη Γροιλανδία, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας”, δήλωσε.
Το νησί, του οποίου η πρωτεύουσα Νουκ βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Υόρκη από ό,τι η δανική πρωτεύουσα Κοπεγχάγη, διαθέτει πλούτο σε ορυκτά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά η ανάπτυξη είναι αργή και στον τομέα της εξόρυξης έχουν γίνει πολύ περιορισμένες αμερικανικές επενδύσεις. Οι μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Γροιλανδία είναι κυρίως αυστραλιανές, καναδικές ή βρετανικές.
Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Γροιλανδία διαθέτει άφθονα ορυκτά σπάνιων γαιών που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την επόμενη γενιά της αμερικανικής οικονομίας.