Για ανησυχητικές ομοιότητες της σημερινής οικονομικής κατάστασης με την περίοδο πριν από την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, έκανε λόγο ο καθηγητής οικονομικών επιστημών ΑΠΘ, Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, που μίλησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή Rush Hour με τον Παύλο Πανταζόπουλο.
«Η χώρα παραμένει ένας οργανισμός στο διεθνές γίγνεσθαι που πιο πολύ αγοράζει παρά πουλά», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής.
«Παρότι οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, επικεντρώνονται κυρίως στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα, χωρίς να υποστηρίζουν ουσιαστικά την παραγωγική ανάπτυξη. Επιπλέον, αν και το ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ εμφανίζεται μειωμένο, σε απόλυτους αριθμούς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται» σημείωσε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στην κοινότητα των οικονομολόγων «δεν επικρατεί, αυτή η άκρατη και άκριτη ασιοδοξία, η οποία για πολιτικούς λόγους αναπαράγεται»
«Αναξιοποίητες ευκαιρίες από τα κοινοτικά κονδύλια»
«Η αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό παραμένει περιορισμένη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αν και αποτελούν βασικό πυλώνα της οικονομίας, δεν έχουν επωφεληθεί επαρκώς. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η αδυναμία των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις, αλλά και ο τρόπος σχεδιασμού και τα κριτήρια αξιοποίησης των προγραμμάτων», σημειώνει.
«Η παραγωγική ανάπτυξη, και όχι απλώς η αύξηση των επενδύσεων, είναι το κλειδί για μια υγιή και βιώσιμη οικονομία», κατέληξε, , τονίζοντας την ανάγκη για τολμηρές και στοχευμένες πολιτικές που θα αξιοποιήσουν τις διαθέσιμες ευκαιρίες.