26.4 C
Athens
July 1, 2024
Image default
WORLD

Γ. Στόλτενμπέργκ: Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ενεργότερο ρόλο στον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στον συντονισμό των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής της Συμμαχίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να διαφυλαχθεί ο μηχανισμός βοήθειας προς τη χώρα υπό τον κίνδυνο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

“Αυτές οι προσπάθειες δεν καθιστούν το ΝΑΤΟ εμπλεκόμενο μέρος στη σύγκρουση, αλλά θα ενισχύουν την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία ώστε να διατηρήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η Ουγγαρία ήρε την αντίθεσή της όσον αφορά το πακέτο στήριξης προς την Ουκρανία που προωθεί το ΝΑΤΟ και αναμένεται να συμφωνηθεί στη σύνοδο της Συμμαχίας τον Ιούλιο στην Ουάσιγκτον, το οποίο προβλέψει οικονομική στήριξη και μεταφορά στο ΝΑΤΟ του συντονισμού των προμηθειών όπλων και της εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Στόλτενμπεργκ στη Βουδαπέστη, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του δεν θα μπλοκάρει τις επικείμενες αποφάσεις του ΝΑΤΟ για την παροχή στήριξης στην Ουκρανία, με αντάλλαγμα να μην εμπλακεί η ίδια στην όλη διαδικασία.

Η απόφαση της Ουγγαρίας προκάλεσε δυσαρέσκεια σε αρκετές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, που έχουν επικρίνει την κυβέρνηση Όρμπαν για τη συνεχιζόμενη ενίσχυση των δεσμών του με τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, την ώρα που αρνείτο να συμφωνήσει στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Υπό το νέο καθεστώς, η αποκαλούμενη ομάδα Ramstein, που αποτελείται από περίπου 50 χώρες οι οποίες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία, θα συνεχίσει να υφίσταται ως πολιτικό φόρουμ, αλλά το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το στρατιωτικό σκέλος που είναι υπεύθυνο για τον συντονισμό των παραδόσεων στρατιωτικού εξοπλισμού και την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων. 
 

Related posts

Αίγυπτος: Θηριώδης αύξηση των επιτοκίων κατά 600 μ.β. – Ελεύθερη η διακύμανση της λίρας

banks

Τα ΗΑΕ στέλνουν βοήθεια ύψους 20 εκατ. δολαρίων στους Παλαιστινίους

banks

Εντείνεται η φημολογία για ταξίδι Μπάιντεν στο Ισραήλ – Ακύρωσε επίσκεψη στο Κολοράντο

banks

Ευρωεκλογές: Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην πρώτη θέση με 189 έδρες – Προσωρινά αποτελέσματα

banks

Ε: Σε αδιέξοδο κατέληξε η προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου – Σερβίας

banks

Η Ρωσία κατέρριψε έναν πύραυλο πάνω από την Σεβαστούπολη, στην οποία βρίσκεται η διοίκηση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας

banks