Στο παρασκήνιο της σύγκρουσης Δένδια – Τσαβούσογλου και την επόμενη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο καθηγητής Γεωστρατηγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Φίλης.

«Νομίζω ότι ο κ. Δένδιας έκανε το αυτονόητο από τη στιγμή που αποφασίστηκε να πάμε στην Άγκυρα, προσωπικά μετά από τι έχει γίνει δεν το έβρισκα σωστό, από τη στιγμή που αποφασίστηκε να πάμε στην Άγκυρα. Ο κ. Δένδιας έκανε αυτό το οποίο έπρεπε να κάνει κάθε ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στο MEGA, προσθέτοντας πως έπρεπε «δημοσίως να δώσει πλέον τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας, οι οποίες είναι σε συνάφεια με το διεθνές δίκαιο αλλά και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας και να ξεκαθαρίσει τι εννοούμε θαλάσσιες ζώνες».

«Και νομίζω ότι έθεσε τις κόκκινες γραμμές για να μην υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία, τι θα συμβεί στις διερευνητικές συζητήσεις αλλά και τις πολιτικές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο κ. Φίλης, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της γειτονικής χώρας υπογράμμισε ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν περίμενε τις δηλώσεις Δένδια και φαινόταν έτοιμος να του ορμήσει.

«Είναι ξεκάθαρο ότι εξεπλάγησαν οι Τούρκοι και η αντίδραση του Ερντογάν σήμερα είναι μουδιασμένη» συμπλήρωσε ο καθηγητής Γεωστρατηγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Φεύγοντας πλέον από τις εντυπώσεις, η Τουρκία θα περιμένει και την πενταμερή στην Κύπρο και μετά θα προχωρήσει σε κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της» κατέληξε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία είναι πιο στρυμωγμένη από πέρυσι, ενώ η κατάσταση της οικονομίας έχει επιδεινωθεί χαρακτηριστικά».

Γράψτε το σχόλιό σας