Τους λόγους για τους οποίους η χώρα οφείλει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξοπλισμών που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα επόμενα χρόνια ανέπτυξε στη Βουλή, ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Άμυνας αντικατέστησε τον πρωθυπουργό εκφωνώντας ο ίδιος την τριτολογία του – παρότι δεν προβλέπεται – κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας.
Μάλιστα, έκανε προσεκτική διατύπωση στην κριτική του προς τον ΣΥΡΙΖΑ – σε αντίθεση με τον κ. Μητοστάκη – αναγνωρίζοντας πως η κυβέρνηση του 2019 δεν είχε χρήματα και ήταν αναγκασμένη να ζει με τα μνημόνια.
«Το 2019, η χώρα δεν είχε ούτε ένα antidrone για δείγμα. Όταν η απειλή παρήγαγε σωρηδόν. Ουδείς άσκησε κριτική σε όλα αυτά. Κανείς δεν έθεσε τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών την περίοδο της κρίσης. Δεν είμαι έτοιμος να κατηγορήσω μια κυβέρνηση που δεν είχε χρήματα και έπρεπε να ζει με μνημόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε επίσης πως αλλάζει πλήρως το δόγμα στην άμυνα, καθώς όπως εξήγησε σταματάει η λογική ότι το Αιγαίο υπερασπίζεται ο στόλος και πάμε στην ασπίδα «Αχιλλέας», που το Αιγαίο έχει όλη την επικράτεια και υποστηρίζει πλέον ένα πολύπλοκο σύστημα, πιο φθηνό στην απόκτηση και απλό στη λειτουργία.
«Ο στόλος ελευθερώνεται, ιδίως τα νέα πλοία, για να λειτουργήσουν στρατηγικά ως όπλα αποτροπής όπως και τα αεροσκάφη», όπως είπε.
Δένδιας: Έξι μέτρα διαφάνειας
Παράλληλα, αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων διαφάνειας, μεταξύ των οποίων:
1. Αποποίηση προνομίου του υπουργού να επιλέγει τον γ/δ Εξοπλισμών.
2. Έρχεται διάταξη προς ψήφιση στη Βουλή για τη δημιουργία θέσης μόνιμου νομικού συμβούλου του κράτους στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών.
3. Αλλάζει ο τρόπος στελέχωσης της διεύθυνσης εξοπλισμών. Αξιωματικοί μακράς θητείας, για να έχουν εμπειρία.
4. Ενίσχυση υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων του ΥΠΕΘΑ.
5. Διαδικασία υπογραφής μνημονίου συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, για να υπάρξει τεχνογνωσία και μέθοδοι σύγχρονων ελέγχων πόθεν έσχες.
6. Τοποθέτηση στρατιωτικού εισαγγελέα στην υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων με δυνατότητα άρσης τραπεζικού απορρήτου.
Ο υπουργός Άμυνας σημείωσε επίσης πως θα συνεχίσει να ενημερώνει την επιτροπή εξοπλιστικών υποθέσεων της Βουλής για όλες τις επικείμενες ενέργειες, καθώς και ότι θα μειώσει το όριο της έκφρασης γνώμης της επιτροπής για προμήθειες από 10 εκατ. ευρώ και πάνω (το όριο ήταν στα 30 εκατ. ευρώ).
«Αν εκτελεστεί το πρόγραμμα, σας διαβεβαιώ ότι τα περί υπεράσπισης της πατρίδας θα είναι ουσιαστική δυνατότητα και όχι απλώς λεκτική διατύπωση στο πλαίσιο των συνεδριάσεών μας», τόνισε καταληκτικά ο Νίκος Δένδιας.