Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η διμερής και η περιφερειακή συνεργασία, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις.

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και εξέφρασε την ελπίδα οι πρώτες Διακυβερνητικές Διασκέψεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία να συγκληθούν κατά τη διάρκεια της πορτογαλικής προεδρίας της Ε.Ε.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη διπλωματία σε ένα δύσκολο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τις «μικρές» χώρες, τόνισε την ανάγκη να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας στην ΕΕ και να μη γίνει αποσύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των δύο χωρών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμη ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Νικολά Ντιμιτρόφ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Άντερς Γουίβελ (Anders Wivel).

«Δεν είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε την αποδύνδεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Θεωρούμε ότι θα ήταν καταστροφική για το περιβάλλον ασφάλειας στην περιοχή. Θέλουμε ακόμη το Μαυροβούνιο και η Σερβία να επιταχύνουν τις δικές τους διαδικασίες».

Όπως επεσήμανε, με την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, η Ελλάδα θα μοιράζεται χερσαία σύνορα με κράτη-μέλη που μοιράζονται τις ίδιες κοινές αξίες.

Να μην καθυστερήσει η Ευρώπη

Ανέφερε δε πως η νέα διαδικασία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που υιοθέτησε πέρσι η ΕΕ έχει στόχο η ενταξιακή διαδικασία να είναι αξιόπιστη και πιο γρήγορη από την παλιά, που περιελάμβανε άνοιγμα κεφαλαίων και ατελείωτες συζητήσεις.

«Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσεις τις υποσχέσεις της και να μην καθυστερήσει άλλο αυτές τις διαδικασίες», σημείωσε. «Η διαδικασία πρέπει να είναι αξιόπιστη και αναστρέψιμη σε περίπτωση που κάποιο υποψήφιο προς ένταξη κράτος κάνει πίσω σε κάποιες από τις υποχρεώσεις του».

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στο μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Γράψτε το σχόλιό σας