27.1 C
Athens
June 26, 2024
Image default
WORLD

Δίκη Τραμπ: Ξεκίνησε η συνεδρίαση των ενόρκων – Ζήτησαν αντίγραφα των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων

Στην τελική ευθεία μπήκε πλέον η ιστορική ποινική δίκη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, που κατηγορείται για την πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο να συγκαλύψει την καταβολή χρημάτων στην πρώην σταρ αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, καθώς ξεκίνησε η συνεδρίαση των ενόρκων που θα κρίνουν τη μοίρα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ο 77χρονος Τραμπ, ο οποίος κατηγορείται ότι πλαστογράφησε τα εν λόγω έγγραφα λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, έχει δηλώσει αθώος και αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. 

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα χρειαστούν οι 12 ένορκοι για να καταλήξουν σε ετυμηγορία, καθώς δυόμιση ώρες αφότου η σύσκεψή τους κεκλεισμένων των θυρών, ζήτησαν από το δικαστήριο να τους δοθούν αντίγραφα των καταθέσεων ορισμένων μαρτύρων. 

Συγκεκριμένα, οι ένορκοι, με γραπτό σημείωμά τους, ζήτησαν από τον δικαστή Χουάν Μέρτσαν αντίγραφο της κατάθεσης του Μάικλ Κοέν σχετικά με τη συνάντηση που κατέθεσε ότι είχε ο πρώην “διακανονιστής” του Τραμπ με το αφεντικό του στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν. Στη δίκη έγιναν αναφορές σε πολλές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο Τραμπ και δεν είναι σαφές ποια από αυτές θέλουν να εξετάσουν οι ένορκοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters..

Οι ένορκοι ζήτησαν επίσης τμήματα της κατάθεσης του πρώην εκδότη του National Enquirer, Ντέιβιντ Πέκερ, ο οποίος κατέθεσε ότι παρακολουθούσε τον Τύπο για τυχόν δημοσιεύματα που θα μπορούσαν να βλάψουν την τότε υποψηφιότητα Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ, καθώς και ότι συνεργάστηκε με την προεκλογικό επιτελείο του Τραμπ για να μην δημοσιευθούν αυτές.

Οι ένορκοι ζήτησαν συγκεκριμένα αντίγραφο της κατάθεσης του Πέκερ όπου αναφέρθηκε στη συζήτηση που είχε με το πρώην μοντέλο του Playboy, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, η οποία ισχυρίζεται ότι είχε σχέση με τον Τραμπ το 2006 και το 2007, καθώς και άλλα τμήματα της κατάθεσης του όπου αναφέρθηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ και μια συνάντησή τους στον Πύργο Τραμπ.

Λίγο πριν ξεκινήσουν η συνεδρίαση των ενόρκων, ο δικαστής Μέρτσαν ζήτησε από τους ενόρκους θα εξετάσουν ενδελεχώς την κατάθεση του Κοέν, δεδομένου ότι ήταν συνεργός του Τραμπ όσον αφορά τις πληρωμές, που αποτελούν και βασικό αντικείμενο της υπόθεσης. 

“Ακόμα κι αν θεωρείτε πιστευτή τη μαρτυρία του Μάικλ Κοέν, δεν μπορείτε να καταδικάσετε τον κατηγορούμενο αποκλειστικά με βάση αυτήν, εκτός κι αν διαπιστώσετε ότι επιβεβαιώνεται και από άλλα στοιχεία”, ανέφερε ο Μέρτσαν.

Το σχόλιο του δικαστή έγινε στο πλαίσιο των λεπτομερών οδηγιών που έδωσε στους 12 ενόρκους και τους έξι αναπληρωτές, που παρακολουθούσαν σιωπηρά τη δίκη για εβδομάδες, καθώς οι εισαγγελείς ανέπτυσσαν το κατηγορητήριο και οι δικηγόροι του Τραμπ προσπάθησαν να το καταρρίψουν.

“Πρέπει να παραμερίσετε οποιεσδήποτε προσωπικές απόψεις ή μεροληψία μπορεί να έχετε υπέρ ή κατά του κατηγορούμενου”, πρόσθεσε ο Μέρτσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ετυμηγορία των ενόρκων πρέπει να είναι ομόφωνη, ενώ εάν υπάρξουν διαφωνίες που δεν καταστεί εφικτό να επιλυθούν ο δικαστής θα κηρύξει κακοδικία.

Σε περίπτωση, πάντως, που ο Τραμπ κριθεί ένοχος, η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει την προεκλογική κούρσα για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 5 Νοεμβρίου, όπου ο Τραμπ θα επιδιώξει ως υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών να στερήσει μια ακόμη θητεία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Related posts

Σύνοδος ΕΕ: Ζητούμενο η ανταγωνιστικότητα

banks

Το Ισραήλ ενέκρινε τη χρήση του Starlink σε κνητό νοσοκομείο εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας

banks

Χάγη: Το ΔΠΔ αντιμετώπισε “περιστατικό” κυβερνοασφάλειας

banks

Λετονία: Κατηγορεί τη Μόσχα ότι κατευθύνει μετανάστες στα σύνορα

banks

Ebury για συνεδρίαση Fed: “Δεν αναμένουμε αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής”

banks

Φιντάν: Έτοιμη η Τουρκία να φιλοξενήσει διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

banks