Saturday, April 26, 2025
14.7 C
Athens

Δανία κατά Ρωσίας για εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τη Γροιλανδία

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας κατηγόρησαν σήμερα τη Μόσχα ότι ενορχήστρωσε εκστρατεία παραπληροφόρησης που πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι ένας Δανός βουλευτής ζητούσε βοήθεια από τη Ρωσία για να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία.

Δημοσιεύσεις που κυκλοφορούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον Ιανουάριο ισχυρίζονταν ότι ο Κάρστεν Χόνγκε, μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας που εκπροσωπεί το αριστερό κόμμα Socialistisk Folkeparti, ήθελε να εμποδίσει αυτό το αυτόνομο έδαφος της Δανίας να γίνει ανεξάρτητο και ότι η χώρα του έπρεπε, για τον σκοπό αυτό, να ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας.

Μια παραποιημένη φωτογραφία που έδειχνε ένα μήνυμα στο Facebook υπογεγραμμένο από τον Χόνγκε συμπεριλαμβανόταν σε αυτές τις δημοσιεύσεις: “ψευδής είδηση” κατήγγειλε ο βουλευτής σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Η υπηρεσία πληροφοριών του στρατού της Δανίας (FE) εκτίμησε σήμερα ότι η εκστρατεία αυτή προερχόταν από τη Ρωσία.

“Το ψεύτικο μήνυμα προέρχεται αρχικά από έναν influencer ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει τα σχεδία της Ρωσίας στην Ουκρανία”, δήλωσε η FE.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας διευκρίνισαν ότι είχαν λάβει πληροφορίες από το Viginum, τον γαλλικό οργανισμό καταπολέμησης ξένων ψηφιακών παρεμβολών, σύμφωνα με τις οποίες το συγκεκριμένο πρόσωπο “ανήκει σε ένα δίκτυο επιρροής που δρα για λογαριασμό του ρωσικού κράτους”.

Η εκστρατεία αυτή πρέπει να παρατηρηθεί υπό το πρίσμα της “εν εξελίξει επιχείρησης επιρροής κατά την οποία η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα χάσμα στις διατλαντικές σχέσεις και να υπονομεύσει τη δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία”, δήλωσε η FE.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επανειλημμένα ότι θέλει να προσαρτήσει τη Γροιλανδία η οποία, κατά τη γνώμη του, είναι απαραίτητη στις ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας, προκαλώντας μεγάλη ένταση με την Κοπεγχάγη.

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να καταλάβει τη Γροιλανδία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ευρεία πλειοψηφία των 57.000 κατοίκων της Γροιλανδίας προσδοκούν να γίνουν ανεξάρτητοι από τη Δανία, δεν θέλουν να γίνουν Αμερικανοί.

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Related Articles

Popular Categories

READ MORE