Thursday, August 7, 2025
28.1 C
Athens

Δασμοί: Η πρόεδρος της Ελβετίας κάνει λόγο για “πολύ καλή συνάντηση” με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Η πρόεδρος της Ελβετίας Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε σήμερα πως είχε μια “πολύ καλή συνάντηση” με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, αφού οι δυο τους συζήτησαν το θέμα των δασμών που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιβάλουν σε ελβετικές εισαγωγές.

“Είχαμε μια πολύ φιλική και ανοικτή συζήτηση”, είπε η Κέλερ-Σούτερ σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στην Ουάσινγκτον.

Η Κέλερ-Σούτερ δεν απάντησε σε ερώτηση που της τέθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με το ποιες επιπλέον προσφορές θα έκανε η Ελβετία προκειμένου να αποφύγει έναν σχεδιαζόμενο δασμό ύψους 39% στα προϊόντα της που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Η πρόεδρος της ελβετικής Συνομοσπονδίας, που είναι επίσης υπουργός Οικονομικών, έφθασε νωρίς σήμερα το πρωί στην έδρα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον για αυτήν την έκτακτη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

“Στόχος είναι να παρουσιάσουμε στις ΗΠΑ μια πιο ελκυστική προσφορά, που θα επιτρέψει να μειωθεί το ύψος των επιπλέον δασμών που θα εφαρμοστούν στις ελβετικές εξαγωγές, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ”, είχε αναφέρει ένα δελτίο Τύπου χθες με το οποίο ανακοινωνόταν το ταξίδι της προέδρου. Την Κέλερ-Σούτερ συνοδεύει ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Γκι Παρμελέν.

Η Ελβετία έμεινε εμβρόντητη από τις ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα, που προβλέπουν την επιβολή δασμών 39% στα ελβετικά προϊόντα έναντι 31% που είχαν αρχικά οριστεί στις αρχές Απριλίου. Αναμένεται να εφαρμοστούν τα μεσάνυχτα ώρα Ουάσινγκτον, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.

Σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τη Δευτέρα έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, το ομοσπονδιακό Συμβούλιο εκτιμά πως σχεδόν 60% των εξαγωγών των ελβετικών αγαθών στις ΗΠΑ κινδυνεύουν να πληγούν από αυτούς τους επιπλέον δασμούς.

Εντούτοις, καμία συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hot this week

Γεωπολιτικές εντάσεις, τσουνάμι δασμών, αστάθεια. Το σημερινό περιβάλλον – χαρακτηριζόμενο από διαρκείς ανατροπές – κρύβει τεράστιες προκλήσεις και παγίδες. Πόσο καλά είναι «εξοπλισμένη» η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τα όσα έρχονται; Πού θα πρέπει να δώσουν έμφαση οι κυβερνήσεις και πώς μπορεί να κινηθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον μία μικρή οικονομία όπως η Ελλάδα; Συζητήσαμε

Την εικόνα μίας πρωτεύουσας που βρίσκεται στην τελευταία φάση μιας προεκλογικής περιόδου δίνει σήμερα το Παρίσι, όπου πραγματοποιούνται τρεις πολιτικές συγκεντρώσεις. Η πρώτη άρχισε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από δύο κόμματα της αριστεράς, την Ανυπότακτη Γαλλία και τους Οικολόγους. Η δεύτερη άρχισε στις 16.00 ώρα Ελλάδας και διοργανώθηκε από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό

08:51, Σάββατο 19 Απριλίου 2025 πολιτική Φωτογραφία: Intime «Η νέα ανακοίνωση του οίκου Standard & Poor’s αποτελεί μια ακόμα διεθνή αντικειμενική αναγνώριση του μετρήσιμου αποτελέσματος που παράγει η συστηματική και αποφασιστική οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια οικονομική πολιτική που συνδυάζει τη δημοσιονομική στοχοθεσία και σύνεση με την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης: Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους 12:15, Δευτέρα 21 Απριλίου 2025 πολιτική «Οι πιστοί της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θρηνούν την απώλεια του θρησκευτικού ηγέτη τους και οι απανταχού Χριστιανοί συμμετέχουν στο πένθος τους. Μαζί τους και κάθε πολίτης της Γης που

Orilina Properties: Εύρος τιμής €0,91 – €0,95 για τη δημόσια προσφορά

Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά για την είσοδο στο χρηματιστήριο ανακοίνωσε η Orilinina. Κινείται μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση την ανώτατη τιμή του ανωτέρω εύρους τα συνολικά έσοδα της Αύξησης, υπό την παραδοχή της πλήρους κάλυψης αυτής, θα ανέλθουν σε €30.590.000.Η τιμή διάθεσης» θα καθοριστεί από το

Related Articles

Popular Categories

READ MORE