Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινούνται πλέον τα ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η 26η Ιανουαρίου και πολύ περισσότερο η 28η Φεβρουαρίου, ημερομηνίες που οι πολίτες πλημμύρισαν τους δρόμους και τις πλατείες, αποτελούν ημερομηνίες ορόσημο, μέχρι την επόμενη…
Μέσα στη δίνη των καταιγιστικών εξελίξεων, δύο χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών, ο λαός «τιμωρεί» όλα τα κόμματα που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση -πολύ περισσότερο το κόμμα που ασκεί τώρα- σε μια άνευ προηγουμένου αποδοκιμασία που τραντάζει συθέμελα το πολιτικό σύστημα.
Γκρίζα σύννεφα στο Μαξίμου που επιχειρεί φυγή προς το εμπρός αλλά αυτό που αποτυπώνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν βήματα πίσω
Κύριος εκφραστής της αποδοκιμασίας είναι η κυβερνητική παράταξη που παρά την προσπάθεια για διορθωτικές κινήσεις (βλέπε ανασχηματισμό) γίνεται αποδέκτης του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην κοινωνία, εισπράττοντας δυσαρέσκεια για την πολιτική που εφαρμόζει.
Τους πήρε… το ποτάμι
Ανατρέχοντας στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων «τέτοιες επιδόσεις δεν έχουμε δει την τελευταία επταετία» σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, αντιλαμβανόμενος «ένα κλίμα θεσμικής ανησυχίας» που πράγματι έχει γιγαντωθεί με τον λαό να εκφράζει την αγωνία του με την κραυγή «δεν έχω οξυγόνο».
Αυτό που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής είναι πως πλέον ακόμα και ο πρωθυπουργός, που γύρω από αυτόν το Μαξίμου είχε χτίσει μια γυάλα προστασίας, βυθίζεται σε μια θάλασσα αρνητικών κριτικών. «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια επίδοση για τον κ. Μητσοτάκη. Είναι η χειρότερη που καταγράφεται σε όλη την περίοδο της διακυβέρνησής του», τόνισε πρόσφατα ο Στράτος Φαναράς, παρουσιάζοντας τα ευρήματα της δημοσκόπησης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.
Γκολ από τα αποδυτήρια
Έχοντας πρόσφατα στη μνήμη μας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που ξεπέρασε σχεδόν αναίμακτα το κυβερνών κόμμα, οι κατραπακιές για το Μαξίμου δεν τελειώνουν μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.
Σε δημοσκόπηση της ALCO οι συμμετέχοντες «ρίχνουν» την κυβέρνηση καθώς στο ερώτημα «αν είχατε τη δυνατότητα να ψηφίσετε εσείς (την πρόταση δυσπιστίας), θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά;» το σαρωτικό (67%) απαντά υπερ, φανερώνοντας πως έχει χαθεί η γείωση της κυβέρνησης με την κοινωνία.
Ένα δεύτερο κρίσιμο ερώτημα που κατά κάποιον τρόπο επιβεβαιώνει όσους μιλούν για απονομιμοποίηση της κυβέρνησης είναι: «αν είχαμε εκλογές την Κυριακή με τη ψήφο σας θα δίνατε μια ακόμα ευκαιρία στη διακυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα επιθυμούσατε μια άλλη διακυβέρνηση;». Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων θα πρέπει να προβληματίζουν το κυβερνών κόμμα. «Άλλη διακυβέρνηση» απαντά το 66% και «μια ακόμα ευκαιρία» μόνο το 25%.
Όσον αφορά των ανασχηματισμό οι πολίτες φαίνεται πως δεν πείθονται ότι σηματοδοτεί επανεκκίνηση του κυβερνητικού έργου σε ποσοστό 72,5% (Opinion Poll).
Δεν ανατέλλει ο (πράσινος) ήλιος…
Τέλος, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο ΠΑΣΟΚ η εικόνα είναι εξίσου απογοητευτική. Το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη που είχε μπροστά του ένα μεγάλο στοίχημα, να πείσει ότι αξίζει να είναι αξιωματική αντιπολίτευση (διότι έγινε από συγκυρίες και όχι από τη λαϊκή ψήφο), ακολουθεί μια γραμμική καθοδική πορεία, ένα σπιράλ καθόδου. Αν και πρόκειται για εικόνα της στιγμής δείχνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο από τον Δεκέμβριο. Δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι παρά τη φθορά της κυβέρνησης και μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα αν θα δείξει σημάδια ανάκαμψης ή αν θα «καεί» από το… ζέσταμα.