Την ελληνική πρόταση ενόψει της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που θα ξεκινήσει τον προσεχή Μάιο, παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις των κρατών – μελών της ΕΕ.

Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει 6+1 άξονες: Το ευρωπαϊκό πλαίσιο Άμυνας και Ασφάλειας, τις ευρωπαϊκές Πολιτικές Συνοχής, το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, το Μεταναστευτικό, την Έρευνα και την Καινοτομία με έμφαση στο ρόλο της Νεολαίας, τη στρατηγική εμβάθυνσης της ΟΝΕ και το τρίπτυχο «Κράτος Δικαίου-Δημοκρατία-Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος είναι επικεφαλής της Ελληνικής πρωτοβουλίας, γνωστοποιεί πως ενημέρωσε τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών των κρατών – μελών για τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Διάσκεψη συμπίπτει με τη συμπλήρωση 40 χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, αλλά και 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Στην τοποθέτησή του, όπως αναφέρεται, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ λόγω της πανδημίας και στην πρωτόγνωρη απόφαση να θωρακίσει την ευρωπαϊκή οικονομία με το Ταμείο Ανάκαμψης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πρόταση του πρωθυπουργού για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι ιδιαίτερα σημαντική ενόψει της τουριστικής περιόδου.

Αναφορικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την πρόσφατη κοινή δήλωση των τριών θεσμών της ΕΕ για την έναρξη της Διάσκεψης και είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά σε αυτόν τον διάλογο, εμπλέκοντας το Κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, θα δοθεί στην κινητοποίηση της νεολαίας, καθώς πρόκειται για «την επόμενη γενιά ανθρώπων που θα ηγηθούν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θέλουμε να στρώσουμε το έδαφος πάνω στο οποίο θα δουλέψουν και θα διαπρέψουν». Ο αναπληρωτής υπουργός, μάλιστα, προσκάλεσε τους πρέσβεις των κρατών-μελών της ΕΕ να συνεισφέρουν ιδέες και προτάσεις στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής.

Γράψτε το σχόλιό σας