Σφοδρά ενοχλημένος είναι ο Ερσίν Τατάρ μετά την χτεσινή απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αφαιρέσει τα κυπριακά διαβατήρια από στελέχη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του τουρκοκύπριου κατοχικού ηγέτη.

Υπονομεύουν κυριαρχία, ανεξαρτησία και ακεραιότητα

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας έρχεται ως απάντηση στις προκλήσεις και τις ανακοινώσεις Ερντογάν και Τατάρ για τα Βαρώσια όπως επισημαίνεται από τη Λευκωσία αφορά σε πρόσωπα που «με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Καταδικάζω την ελληνική διοίκηση που πήρε αυτή την απόφαση. Αυτό είναι αναχρονισμός, είναι ρατσισμός, είναι λάθος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει νομική βάση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τέτοια διάκριση μεταξύ πολιτών» δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν χρησιμοποιεί το κυπριακό διαβατήριό του για χρόνια.

Δεν το χρησιμοποιώ

«Aυτό δεν είναι ατομικό ζήτημα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο για χρόνια, η απόφαση δεν με δεσμεύει. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνία μας. Εάν οι άνθρωποι μας έχουν λάβει ποτέ αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες που βρίσκονται» ανέφερε ο Ε. Τατάρ και συμπλήρωσε:

«Κατά κάποιον τρόπο το αντίπαλο μέρος κατέλαβε την Κυπριακή Δημοκρατία και σήμερα αντιμετωπίζεται ως Ελληνική Δημοκρατία» ενώ πρόσθεσε ότι η ανάκληση των διαβατηρίων είναι μια συμπεριφορά που δεν μπορεί να εγκριθεί οπουδήποτε στον κόσμο.

Υπολογίζονται σε 160.000

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών τουλάχιστον 160 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι έχουν στην κατοχή τους ταυτότητα ή διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δικαίωμα των Τουρκοκύπριων να κατέχουν κυπριακή ταυτότητα πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 και αφορά όσους είναι σε θέση να αποδείξουν την κυπριακή τους καταγωγή και όσους έχουν γεννηθεί πριν το 1974.

Μετά την διάνοιξη των οδοφραγμάτων το 2003 και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 το κίνητρο για χιλιάδες Τουρκοκύπριους να προσφύγουν στος αρμόδιους θεσμούς για έκδοση ταυτότητας ή διαβατηρίου ήταν μεγάλο διότι τα κυπριακά έγγραφα διευκόλυναν την ελεύθερη διακίνηση στην Ευρώπη και τις σπουδές των παιδιών τους σε χώρες της ΕΕ.

Ωστόσο σε παιδιά μεικτών γάμων Τούρκων με Τουρκοκυπρίους δεν δίδεται η υπηκοότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου

Υπενθυμίζεται ότι χτες το Υπουργικό Συμβούλιο στην Κύπρο αποφάσισε την ανάκληση ή μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό προσώπων, τα οποία είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων και οι οποίοι με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το philenes.com, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος ανέφερε πως είναι τα ίδια πρόσωπα, τα οποία με τις συγκεκριμένες εχθρικές τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενέργειες προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, κατ’ αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικότερα τα ψηφίσματα 550 και 789 που αφορούν το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα όπως προχωρήσει με την καταχώρηση 5ης διακρατικής προσφυγής σε σχέση με τα όσα συνέβησαν, αλλά και τις ενέργειες στις οποίες συνεχίζει να προβαίνει η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς  στην  περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ως η εισήγηση των γνωματεύσεων που λήφθηκαν από τους νομικούς συμβούλους εγνωσμένου κύρους, στους οποίους έχει απευθυνθεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράψτε το σχόλιό σας