26.4 C
Athens
June 28, 2024
Image default
WORLD

Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας στη Γάζα

“Η Ελλάδα, η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή”, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

“Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Το σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν

Τον ρόλο της Κύπρου ως βάσης για έναν διεθνή ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Γάζα αποκάλυψε στις Βρυξέλλες μετά την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι σε αυτό το εγχείρημα θα έχει ρόλο και η Ελλάδα.

Ο Γάλλος πρόεδρος ο οποίος επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες έχει αναφερθεί στην ανάγκη πρωτοβουλιών ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική κρίση δήλωσε ότι προετοιμάζεται ένας ανθρωπιστικός συνασπισμός από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως την Κύπρο, η οποία θα χρησιμεύσει ως αεροπορική βάση για αυτόν τον “θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο”.

Οι πρώτες επαφές με την Κύπρο

Ο Μακρόν δήλωσε ότι είχε ήδη τις πρώτες συνεννοήσεις με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και είναι σε στενή επαφή και με την Ελλάδα αλλά και όλους τους Ευρωπαίους εταίρους που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία τόσο για την προστασία των αμάχων όσο και για την ευόδωση των προσπαθειών απελευθέρωσης των ομήρων.

“French President Emmanuel Macron, speaking after a European Union summit in Brussels, said several European countries are looking to build up a “humanitarian coalition” regarding Gaza and talks were being held with Cyprus and Greece over this.” https://t.co/9TcCa8lC0N

— David Soiza (@SoizaDavid) October 28, 2023

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι’ αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει υπάρξει “ανθρωπιστική εκεχειρία”, την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Related posts

Αμερικανικό drone καταρρίφθηκε από πύραυλο των Χούθι ανοικτά των ακτών της Υεμένης, εκτιμά το Πεντάγωνο

banks

Δυτική Όχθη: Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε μια Παλαιστίνια βουλευτή

banks

20 Υπουργοί από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες, συζητούν για τη νέα πορεία προς την ευημερία και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

banks

ΗΠΑ: Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος στην ιστορία της χώρας

banks

Παλαιστίνιος αξιωματούχος: Δεν έφυγαν ούτε ξένοι, ούτε τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας χθες

banks

Τζούλιαν Ασάνζ: Ένας χάκερ που αναδείχθηκε σε σύμβολο της ελευθερίας του Τύπου

banks