
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Το ισχυρότερο έως τώρα πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την άρση των ενστάσεων που προέβαλε έως την τελευταία στιγμή ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
“Η ΕΕ μόλις ενέκρινε ένα από τα ισχυρότερα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας έως σήμερα” τόνισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάγια Κάλλας αναφερόμενη στο 18ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. “Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε το κόστος, ώστε η παύση της επιθετικότητας να γίνει η μοναδική επιλογή για τη Μόσχα”, πρόσθεσε.
Τα κύρια μέτρα περιλαμβάνουν: μείωση του ανώτατου ορίου τιμής για το αργό πετρέλαιο από 60 δολάρια στα 47,6 δολάρια ανά βαρέλι, απαγόρευση χρήσης των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και λίστα με 105 νέα πλοία του λεγόμενου ρωσικού “σκιώδους” στόλου, επέκταση της απαγόρευσης χρήσης του τραπεζικού συστήματος Swift και περαιτέρω περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε προϊόντα διπλής χρήσης και αναπτυγμένης τεχνολογίας.
Άρση του “βέτο” της Σλοβακίας
Η άρση του “μπλόκου” του Σλοβάκου πρωθυπουργού ήταν το “κλειδί” για την έγκριση των νέων κυρώσεων. Είχαν προηγηθεί εντατικές διαβουλεύσεις εβδομάδων και προσωπική εμπλοκή της προέδρου της Κομισιόν, προκειμένου ο Φίτσο να λάβει εγγυήσεις ότι η χώρα του θα λάβει προστασία από την ΕΕ, σε περίπτωση που βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα ή κυρώσεις από τη ρωσική εταιρεία Gazprom στη διάρκεια της διαδικασίας σταδιακής απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, που προωθεί το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, έως τα τέλη του 2027.
Για την άρση του “αδιεξόδου” είχαν παρέμβει άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ενώ προηγήθηκε προσωπική τρισέλιδη επιστολή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τον Φίτσο την περασμένη Τρίτη, όπου έδινε διαβεβαιώσεις ακόμα και παροχής κρατικής βοήθειας και ευρωπαϊκών κονδυλίων “για την αποζημίωση των αρνητικών επιπτώσεων σε νοικοκυριά και στη βιομηχανία”, αλλά και προσωρινή παύση της διαδικασίας απαγόρευσης εισαγωγών “σε περίπτωση εξαιρετικής αύξησης των τιμών ενέργειας”.
Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επιστολή, ανέφερε ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του την απορρίπτουν, και απαίτησε πλήρη εξαίρεση της Σλοβακίας από τη διαδικασία απαγόρευσης έως το 2034, όταν λήγει το συμβόλαιο με την Gazprom.
Ωστόσο, χθες το βράδυ και υπό την αυξανόμενη πίεση των Βρυξελλών και κρατών-μελών, ο Φίτσο προχώρησε σε άρση του “βέτο”. “Σε αυτό το σημείο, θα ήταν αντιπαραγωγικό να συνεχίσουμε να μπλοκάρουμε το 18ο πακέτο κυρώσεων” ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η θέση μας θα διακινδύνευε τα συμφέροντά μας”. Υποσχέθηκε πάντως ότι η μάχη με την Κομισιόν για το ζήτημα του ρωσικού φυσικού αερίου δεν έχει τελειώσει.
Πηγή: Deutsche Welle