Τάραξε τα νερά στην αγορά το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την Εθνική Ασφαλιστική που μπορεί να προκαλέσει την απαρχή για ανακατατάξεις, στον τραπεζοασφαλιστικό κλάδο και στις υπηρεσίες διαχείρισης κεφαλαίων.
Είτε το ενδιαφέρον αυτό μετουσιωθεί σε πρόταση εξαγοράς είτε όχι, η αγορά εκτιμά ότι ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας που παραμένει μέτοχος μειοψηφίας, είναι κομβικός.
Όμως η πίεση των τραπεζών να αναζητήσουν νέες πηγές εσόδων σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτουν, διαμορφώνουν συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε πεδίο εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Το νήμα των εξελίξεων εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες μετά τις κινήσεις αποεπένδυσης που κάνει το fund CVC, που έχει και μερίδιο 90,1% στην Εθνική Ασφαλιστική.
Το fund ως private equity αποεπενδύει από διάφορες συμμετοχές του. Το CVC, προχωρά σε τμηματικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή συμμετοχών. Από την πώληση της εταιρίας Μπάρμπα-Στάθης, μέχρι την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου 60% της HHG του μεγαλύτερου “παίκτη” στον κλάδο υγείας στην Ελλάδα, στο PureHealth από το Άμπου Ντάμπι.
Μεταξύ άλλων το fund διαθέτει προς πώληση και το μεγάλο ακίνητο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Λεωφόρο Συγγρού. Οι πωλήσεις της CVC, άνοιξαν τη συζήτηση σχετικά με την πώληση της ίδιας της Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς το fund διαθέτει μερίδιο περίπου 90,1%. Η Εθνική Τράπεζα εκτιμήθηκε ότι μπορεί να βρίσκεται μεταξύ των πιθανών αγοραστών σε περίπτωση πώλησης.
Η αγορά διέβλεψε ότι η αποεπένδυση του fund θα έδινε αργά ή γρήγορα τη δυνατότητα στην Εθνική Τράπεζα να διαπραγματευθεί ένα deal επιστροφής για την Εθνική Ασφαλιστική. Η ΕΤΕ είχε υπόψη της το ζήτημα και πληροφόρηση ως μέτοχος, ωστόσο ήρθε η ανακοίνωση της Παρασκευής από την Πειραιώς, να επιταχύνει τις εξελίξεις.
Έτσι, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι “στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για την ενίσχυση της αξίας για τους μετόχους και τη διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου, εξετάζει σε συστηματική βάση πιθανές επενδυτικές εναλλακτικές που θα συνέβαλαν θετικά στα κέρδη και την αποτελεσματικότητα της κεφαλαιακής του διάρθρωσης.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζει και αξιολογεί το τρέχον διάστημα διάφορες πιθανές επενδύσεις σε τομείς συναφείς με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων των τομέων διαχείρισης περιουσίας και των ασφαλιστικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και την Εθνική Ασφαλιστική”.
Ο κομβικός ρόλος της Εθνικής Τράπεζας
Η Εθνική Τράπεζα μπορεί να πούλησε την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC, αλλά η πορεία της παραμένει συνδεδεμένη με την παλαιά θυγατρική της. Η ΕΤΕ διαθέτει πλέον μερίδιο 9,99% στην Εθνική Ασφαλιστική έναντι 90,1% που διατηρεί το CVC.
Από τη συμφωνία της πώλησης, Εθνική και CVC συνδέθηκαν σε κοινή εταιρία για την Εθνική Ασφαλιστική, ενώ οι οικονομικοί όροι του deal έχουν διάρκεια που φθάνει έως το 2026.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς ρωτήθηκε σχετικά με την πιθανότητα διάθεσης μεριδίου της Εθνικής Ασφαλιστικής και ενδιαφέροντος της ΕΤΕ. Δεν αρνήθηκε το ζήτημα μεν, αλλά διατήρησε επιφυλακτική στάση σημειώνοντας ότι “θα το δούμε όταν και όποτε υπάρξει τέτοια εξέλιξη”. Προσέθεσε μάλιστα σιβυλλικά ότι, “γνωρίζαμε την Εθνική Ασφαλιστική”, ενώ σταθερός παραμένει στην άποψη ότι κάθε εξαγορά πρέπει να έχει νόημα.
Στο μεταξύ το CVC επιχείρησε μετά την εξαγορά να αλλάξει την εικόνα της εταιρίας. Μεταξύ αυτών άλλαξε τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής με τον ερχομό του Γάλλου Διευθύνοντος Συμβούλου Robert Gauci, ο οποίος εντόπισε ισχυρές μελλοντικές προοπτικές της, αλλά τα σχέδια δεν απέφεραν υλοποιήσιμα κέρδη και ο κ. Gauci αναχώρησε για να αναλάβει εκ νέου Έλληνας CEO, ο Δημήτρης Μαζαράκης, με εμπειρία στους κλάδους Ζωής και Υγείας.
Η Εθνική Ασφαλιστική δεν κατάφερε να απαλλαγεί από το παλαιό και ζημιογόνο χαρτοφυλάκιό της ενώ δεν έχει προχωρήσει το ζήτημα της πώλησης του ακινήτου της.
Το CVC σύμφωνα με την πρακτική των ιδιωτικών fund έχοντας ποσοστό 90% διένειμε άμεσα πλούσια μερίσματα από το αποθεματικό και στη συνέχεια προχώρησε και σε δεύτερη διανομή μερίσματος πέρυσι από τις παρελθούσες χρήσεις 2021-2022.
Το πρώτο μέρισμα από κέρδη παρελθουσών χρήσεων και προαιρετικά αποθεματικά έφθανε τα 91,69 εκατ. ευρώ. Με ίδια κεφάλαια που ξεπερνούσαν τότε τα 600 εκατ. ευρώ, η Εθνική Ασφαλιστική εξέδωσε ομόλογο Tier 2 για 125 εκατ. ευρώ. Κατέβαλε επίσης μερίσματα για συνολικό πόσο 38,8 εκατ. ευρώ από τις παρελθούσες χρήσεις 2021 και 2022, παρά τη ζημιογόνα χρήση 2023.
Εξαγορά που ολοκληρώνεται το 2026
Η συμφωνία της Εθνικής για την πώληση της Ασφαλιστικής στο CVC, προέβλεπε τη μεταβίβαση του 90,1% με άμεσο τίμημα που θα κατέβαλε το CVC 234 εκατ. ευρώ.
Προβλέπονταν όμως και άλλες καταβολές υπό όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε βάθος πενταετίας, με τέτοιο τρόπο που συνέδεσαν περαιτέρω την Εθνική Τράπεζα και το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Εθνική Τράπεζα με βάση τη συμφωνία, θα πρέπει να λάβει επιπλέον 125 εκατ. ευρώ το 2026. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί από την κοινή εταιρία Ethniki Holding, της οποίας η τράπεζα είναι μέτοχος με 9,99%. Υπολογίζεται ότι το καθαρό ποσό που θα λάβει θα είναι κοντά στα 112,5 δισ. ευρώ.
Επιπλέον ποσό 90 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καταβληθεί έως το 2026 υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από την Εθνική Τράπεζα. Τα τελευταία 30 εκατ. ευρώ αν έχει επιτευχθεί η απόδοση την οποία έχει θέσει ως στόχο το CVC.
Αντίθετα, η Εθνική Τράπεζα θα κατέβαλε αποζημίωση στο CVC εάν προέκυπταν επιπλέον ζημίες από τα παλαιά συμβόλαια υγείας. Με βάση το αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο, η Εθνική Ασφαλιστική στόχευε σε ανάπτυξη παραγωγής ώστε να αυξήσει περαιτέρω το μερίδιο στο 19,5% έως το 2024, από 16%. Ωστόσο ούτε και το 2024 ήταν καλή χρονιά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Να σημειωθεί, ότι η Εθνική Τράπεζα κατέχει χρέος της Εθνικής Ασφαλιστικής με εκδόσεις Tier I που φθάνει τα 175 εκατ. ευρώ.