32.5 C
Athens
June 26, 2024
Image default
RED LOANS

Εθνική Τράπεζα: Με +45% στα οργανικά κέρδη μετά φόρων

Να λοιπόν που η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) έγινε η πρώτη ελληνική τράπεζα που ανακτά την επενδυτική βαθμίδα, 15 χρόνια μετά την εκδήλωση της “δυσκολοχώνευτης” ακόμα και τώρα ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο οίκος Morningstar DBRS αξιολόγησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής με BBB (low), που ισοδυναμεί με αυτή του αξιόχρεου της χώρας. Το πολύ καλό αυτό νέο ήρθε να δέσει με τον ισχυροποιημένο ισολογισμό και την υψηλή οργανική κερδοφορία που παρουσίασε η Εθνική κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Αναλυτικότερα, ο όμιλος εμφάνισε σε ετήσια βάση σημαντική αύξηση στα οργανικά κέρδη μετά από φόρους χτυπώντας το +45% στα 320 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη μετά από φόρους να φτάνουν τα 358 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά +38% σε ετήσια βάση και κατά 14% σε τριμηνιαία βάση.

Τα οργανικά έσοδα έκλεισαν στα 705 δισ. ευρώ δίνοντας μια αύξηση της τάξης του +21% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της Εθνικής ενισχύθηκαν περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο του 2024, φτάνοντας στα 9,1 δισ. ευρώ, ενώ αύξηση κατά 0,6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εμφάνισαν και οι εγχώριες καταθέσεις αποτυπώνοντας τις σημαντικές εισροές καταθέσεων από πελάτες λιανικής (!). Οι συνολικές καταθέσεις βρέθηκαν στα 55,6 δισ. ευρώ, ενώ τα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 7,42 δισ. ευρώ.

Σημαντικές για την κατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα είναι και οι δηλώσεις της διοίκησης, καθώς αναφέρουν ότι επιταχύνθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2024 δείχνοντας αυξημένη δυναμική με τους βασικούς δείκτες οικονομικής συγκυρίας να έχουν ανοδική τροχιά. Παράλληλα, οι συνθήκες στην αγορά εργασίας βελτιώνονται περαιτέρω, ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου εμφανίζουν ενδείξεις επιτάχυνσης, ενώ η ζήτηση για χορήγηση τραπεζικών δανείων βαίνει αυξανόμενη.

Τι άλλο θέλουμε δηλαδή για την περαιτέρω άνθηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Διαγραμματικά η μετοχή της Εθνικής έχει πετύχει να διατρήσει την περιοχή μεσοπρόθεσμης αντίστασης των 7,50 ευρώ, ανοίγοντας έτσι τον ανηφορικό δρόμο για το πέρασμα της περιοχής των 8 με 8,25 ευρώ. Οπωσδήποτε θα χρειαστεί και την απαραίτητη επιβεβαίωση τμήσης στις επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η εν λόγω κίνηση είναι άκρως σημαντική τόσο για την περαιτέρω ανοδική πορεία της μετοχής της όσο και για τη κίνηση του Γενικού Δείκτη μιας που η Εθνική κατέχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη διαμόρφωσή του με ποσοστό 10,7%. Στην περίπτωση τώρα που η μετοχή ξαναγυρίσει σε εβδομαδιαίο επίπεδο κάτω από τη ζώνη των 7,50 με 7,44 ευρώ, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα pullback προς τα 7,28 ευρώ.

Αποποίηση ευθύνης: Το παρόν ενημερωτικό σημείωμα συνιστά διαφημιστική ανακοίνωση ενημερωτικού περιεχομένου και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση ή προσφορά για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Καμία πληροφορία που εμπεριέχεται σε αυτό, δε θα πρέπει να εκληφθεί, σε καμία περίπτωση, ως προτεινόμενη ως κατάλληλη επένδυση για τον παραλήπτη, ούτε μέσο επίτευξης των συγκεκριμένων επενδυτικών στόχων ή κάλυψης οποιωνδήποτε άλλων αναγκών του παραλήπτη, ούτε υποκατάστατο τυχόν συμβατικών κειμένων που αφορούν τις περιγραφόμενες σε αυτό συναλλαγές. Για τους λόγους αυτούς, κάθε επενδυτής θα πρέπει να προβεί στη δική του αξιολόγηση οποιασδήποτε πληροφορίας παρέχεται στην παρούσα επικοινωνία και δε θα πρέπει να βασίζεται σε οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία, ως εάν αυτή να αποτελούσε επενδυτική συμβουλή. Το παρόν δεν συνιστά, επίσης, έρευνα στον τομέα των επενδύσεων και, συνεπώς, δεν καταρτίστηκε από την Εταιρεία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της έρευνας στον τομέα των επενδύσεων. Οι πληροφορίες που διατίθενται στο παρόν βασίζονται σε πληροφορίες που διατίθενται στο κοινό και θεωρούνται αξιόπιστες. Η Εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη ως προς την ακρίβεια ή πληρότητα των πληροφοριών αυτών. Οι απόψεις και εκτιμήσεις που εκτίθενται στο παρόν αφορούν την τάση της εγχώριας και των διεθνών χρηματοοικονομικών αγορών κατά την αναγραφόμενη ημερομηνία και υπόκεινται σε αλλαγές χωρίς ειδοποίηση. Η Εταιρεία ενδέχεται, ωστόσο, να συμπεριλάβει στο παρόν έρευνες στον τομέα των επενδύσεων, οι οποίες έχουν εκπονηθεί από τρίτα πρόσωπα. Η εταιρεία δεν τροποποιεί τις ως άνω έρευνες, αλλά τις παραθέτει αυτούσιες, και, συνεπώς, δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών.

May 3, 2024

Related posts

Το “σύστημα” και ποια η διαφορά μεταξύ των φτωχών, της μεσαίας τάξης και των πλουσίων.

banks

Ελληνικό Χρηματιστήριο: Έρχεται νέο ανοδικό κύμα

banks

Η νωχελική πλάγια κίνηση των Τραπεζών

banks

Alpha Bank – UniCredit : Το deal της 20ετίας

banks

Τράπεζες: Το ξεφάντωμα έφερε κόπωση

banks

Alpha Bank: Προς νέα υψηλά 4ετίας

banks