Monday, October 14, 2024
21.5 C
Athens

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης πρόεδρος ξανά κερδίζοντας τον Δούκα και… τους κεντρώους ψηφοφόρους του κόμματος

Habemus πρόεδρο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεξελέγη στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ επικρατώντας καθαρά, στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών του κόμματος της Χαριλάου Τρικούπη, με ποσοστό 59,9% έναντι του Χάρη Δούκα.

Σε μια βραδιά χωρίς εκπλήξεις μέτρησε στην «πράσινη κάλπη» πάνω από 125.000 ψήφους -λιγότερους από τους 139.000 που είχε πάρει στις εκλογές του 2021- και χωρίς να «ιδρώσει» έκοψε πρώτος το νήμα αντλώντας δύναμη από μια δεξαμενή 213.781 μελών και φίλων του Κινήματος που έσπευσαν να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή.

Το σύνθημα από τον Νίκο Ανδρουλάκη δόθηκε και η επόμενη ημέρα ξεκίνησε

Στη νικητήρια δήλωσή του, μπροστά σε πλήθος συγκεντρωμένων έξω από τα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη, ο κ. Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ενωτικά, με τους υπολοίπους υποψηφίους στην πρώτη γραμμή, ενώ απηύθυνε ανοικτό προσκλητήριο στους απογοητευμένους από την κυβέρνηση. «Δεν υπάρχουν σήμερα νικητές και ηττημένοι, νικητής είναι το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη», διεμήνυσε.

Ο μεγάλος νικητής της 13ης Οκτβωρίου είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Από την Άννα στον Νίκο

Ξημερώνοντας μια νέα ημέρα για το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis S.A, Στράτος Φαναράς, αναφέρθηκε (MEGA) στη μεγάλη νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και επιχείρησε μια πρώτη ανάλυση του αποτελέσματος.

Μεταξύ άλλων στάθηκε στο μείζον θέμα των μετακινήσεων ψηφοφόρων (ως προς τη ψήφο) από την πρώτη στη δεύτερη Κυριακή που δείχνει και τον πολιτική ανθρωπογεωγραφία που διαμορφώνεται στη Χαριλάου Τρικούπη μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 13ης Οκτωβρίου.

«Αυτό που φάνηκε -και μάλιστα πριν από τον πρώτο γύρο- είναι πως ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια πιο κεντρική θέση στο φάσμα των υποψηφιοτήτων» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «από τη στιγμή που βρέθηκε απέναντι στον κ. Δούκα στον δεύτερο γύρο κατάφερε να προσελκύσει περισσότερους ψήφους από τους κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (…)».

Η ανάλυσή του προχώρησε ένα βήμα παρακάτω εστιάζοντας σε όσους ψήφισαν την περασμένη Κυριακή την κ. Διαμαντοπούλου ή τον κ. Γερουλάνο.

Ο κ. Φαναράς, εξετάζοντας τα δεδομένα, είπε, πως τη δεύτερη Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης κέρδισε επιπλέον ψήφους από τη δεξαμενή ψηφοφόρων της κ. Διαμαντοπούλου. «Οι ψηφοφόροι του κ. Γερουλάνου, ελάχιστα περισσότερο, προτίμησαν τον κ. Ανδρουλάκη, έναντι του κ. Δούκα και ένα μεγάλο τμήμα τους απείχε», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis S.A, στεκόμενος στο πολιτικό γεγονός της βραδιάς μίλησε για «μια νίκη που δεν δημιουργεί περίοδο χάριτος» για τον Νίκο Ανδρουλάκη εκτιμώντας παράλληλα πως θα «έχει δυνατότητα να δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα» που θα οδηγήσει στην προοπτική «δυνατότητας να κυβερνήσει».

Μεγαλώνουν οι προσδοκίες για το ΠΑΣΟΚ

Η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ στα ραντάρ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

Διέκρινε ότι «όταν άρχισε να εμφανίζεται με όρους δραματικούς η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ το σενάριο μια σύμπλευσης των κομμάτων της κεντροαριστεράς άρχισε να αποδυναμώνεται. Έτσι λοιπόν το ΠΑΣΟΚ βρήκε ένα χώρο να αυξάνει δημοσκοπικά τη δύναμή του και οι άνθρωποι που το ενίσχυαν δεν ακολουθούσαν εκφράζοντας πρόθεση για να αλλάξει αλλά για να προχωρήσει έτσι όπως είναι».

Στο σημείο αυτό έδωσε και την (ίσως) εκτίμηση «κλειδί» της βραδιάς. «Όσοι κατέβηκαν σε αυτή την αναμέτρηση με σύνθημα την αλλαγή ήταν λίγο εκτός τόπου και χρόνου με τους συσχετισμούς που διαμορφώνονταν», είπε με την πλευρά του Χάρη Δούκα να είναι αυτή που κατά κύριο λόγο σήκωσε τη συγκεκριμένη σημαία.

Ο έμπειρος αναλυτής κοιτώντας τις επιδόσεις του Παύλου Γερουλάνου διέκρινε πως παρουσίασε μια δυναμική μετά το debate. «Τώρα, ο Γερουλάνος δεν είναι ένα απλό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ηγετικό στέλεχος και έτσι θα πρέπει να τοποθετείται» σημείωσε τονίζοντας πως με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει «ο μόνος που μπορούσε να απειλήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη» στο δεύτερο γύρο «ήταν ο Παύλος Γερουλάνος».

Πώς θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ;

Κομβική σημασία για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης ημέρας φαίνεται ότι θα παίξουν και όσοι κεντρώοι δηλώνουν απογοητευμένοι με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Αυτό θα είναι συνάρτηση με το πώς θα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα. Έχω τη γνώμη ότι όλο αυτό το πρόβλημα στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν είναι μόνο θέμα ηγεσίας. Είναι και θέμα ηγεσίας, προσώπων δηλαδή, αλλά είναι κυρίως θέμα στρατηγικής.

Η κεντροαριστερά και η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε μια συνολικότερη κρίση. Αν δεν μπορέσει να αναπροσαρμόσει με ταχύτητα και πειστικότητα την ατζέντα της μπορεί να δει φαινόμενα -όπως βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη- να παίρνει τον έλεγχο της αντιπολίτευσης μια ακροδεξιά ομάδα και σχήματα που έχουν ένα λόγο ευθύβολο και λαϊκίστικο και ενδεχομένως μερικές  φορές πιο κοντά στην ατζέντα της καθημερινότητας που ενδιαφέρει τους πολίτες», υπογράμμισε.

Hot this week

Τι συζήτησαν θεσμοί, ΤτΕ, τράπεζες και servicers στις συναντήσεις της Αθήνας

"Απόβαση" στην Αθήνα πραγματοποίησαν αυτές τις ημέρες κλιμάκια εκ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, τα οποία είχαν back to back συναντήσεις, τόσο με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), όσο και με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, προκειμένου να ενημερωθούν… από πρώτο χέρι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.  Πέρα

Σε τεντωμένο σχοινί: Η ΠΓ στέλνει το εξώδικο Κασσελάκη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με το εξώδικο Κασσελάκη να επιστρέφεται ως απαράδεκτο η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε σήμερα, κατά πλειοψηφία, την πρόταση του Νίκου Σκορίνη και της πλευράς του τέως προέδρου του κόμματος της Κουμουνδούρου για αναβολή της έκτακτης Κεντρικής Επιτροπής την οποία συνόδευε και με την πρόταση να συγκληθεί εκ νέου σύσκεψη των πέντε υποψηφίων υπο την

Southrock: «Πράσινη» πιστοποίηση EDGE για τα οικιστικά έργα στη Μύκονο

Τη διεθνή πιστοποίηση EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) από τoν ανεξάρτητο φορέα Green Business Certification Inc. (GBCI) απέκτησε η Southrock Asset Management για τα πολυτελή οικιστικά της έργα στις περιοχές Άγιος Ιωάννης και Φωκός στη Μύκονο. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για την πρώτη φορά που αντίστοιχα έργα στην Ελλάδα λαμβάνουν αυτή

Ήπια άνοδος στην Wall Street- Οδεύει προς νέα κερδοφόρα εβδομάδα

Με ήπιες μεταβολές και μεικτά πρόσημα κινείται την Παρασκευή (11/10) η Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Στο άνοιγμα της συνεδρίασης, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,58% φτάνοντας τις 42.701,45 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,23% στις 5.803,69 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει ήπια άνοδο 0,10% στις 18.302,20 μονάδες. Οι βασικοί δείκτες κινούνται με μεικτά

Σκλαβενίτης: Εκτακτο bonus 300 ευρώ σε όλους τους εργαζόμενους

Bonus ύψους 300 ευρώ χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους της η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης,  όπως επιβεβαίωσαν πηγές κοντά στην αλυσίδα. Η παροχή καταβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης, λόγω της καλής πορείας της αλυσίδας σούπερ μάρκετ.  To κόστος της έκτακτης παροχής εκτιμάται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ.  

Related Articles

Popular Categories

READ MORE