20.9 C
Athens
September 20, 2024
Image default
WORLD

Ελβετία: Καταδικάστηκαν δύο στελέχη πετρελαϊκής εταιρείας για υπεξαίρεση 1,8 δισ. δολαρίων

Το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε την Τετάρτη δύο στελέχη μιας εταιρείας έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου για υπεξαίρεση άνω των 1,8 δισ. δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1MDB της Μαλαισίας.

Ο Ελβετο-βρετανός υπήκοος Patrick Mahony και ο Ελβετο-σαουδάραβας Tarek Obaid διατάχθηκαν επίσης να επιστρέψουν περισσότερα από 1,75 δισ. δολάρια στο ταμείο, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ποσών είναι οι τόκοι που κατέβαλαν οι κατηγορούμενοι στο 1MDB κατά τον επίμαχο χρόνο που διαπράχθηκε η απάτη.

Η δικαστική ετυμηγορία ήταν το τελευταίο επεισόδιο στην υπόθεση του 1MDB, μια ιστορία διεθνούς διαφθοράς που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεμονωμένες οντότητες σε όλο τον κόσμο από το 2015.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Mahony και ο Obaid είχαν συμβάλει στη σύσταση κοινής επιχείρησης με το 1MDB δημιουργώντας την εντύπωση ότι η εταιρεία τους, η PetroSaudi, υποστηριζόταν από τη σαουδαραβική κυβέρνηση.

Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην πραγματικότητα, αλλά οι κατηγορούμενοι κατάφεραν να πείσουν το διοικητικό συμβούλιο του 1MDB να υπογράψει το σχέδιο το 2009, προτού συνεχίσουν να εξαπατούν το ταμείο, ανέφεραν οι εισαγγελείς

“Ο κατηγορούμενος εξαπάτησε τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του 1MDB, ώστε να πιστέψουν ότι η Petrosaudi είχε δεσμούς με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και ότι η PetroSaudi θα συνεισέφερε σημαντικά πετρελαϊκά περιουσιακά στοιχεία στην κοινοπραξία”, σημείωσε το δικαστήριο.

“Οι δηλώσεις αυτές ήταν ψευδείς και ο κατηγορούμενος το γνώριζε πολύ καλά αυτό”.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα δύο στελέχη εξαπάτησαν το ταμείο με κόστος 1,8 δισ. δολάρια, με τον Obaid να καρπώνεται τουλάχιστον 805 εκατ. δολάρια και τον Mahony τουλάχιστον 37 εκατ. δολάρια

Και οι δύο καταδικάστηκαν για απάτη, υπεξαίρεση και ξέπλυμα χρήματος από το δικαστήριο της πόλης Μπελινζόνα.

Ο Obaid καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκισης, ενώ ο Mahony έλαβε ποινή έξι ετών. Το δικαστήριο δήλωσε ότι οι ποινές διέφεραν επειδή ο Obaid είχε αποκομίσει μεγαλύτερα οικονομικά κέρδη από τον Mahony.

Related posts

Βρετανία: Πολλά δρομολόγια της Eurostar ματαιώθηκαν λόγω πλημμύρας στις σιδηρογραμμές κοντά στο Λονδίνο

banks

Ανοίγει το συνοριακό πέρασμα της Ράφα για να φύγουν από τη Γάζα ξένοι υπήκοοι

banks

Συνάντηση Σολτς με Ερντογάν την επόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο

banks

Επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FvD Τιερί Μποντέ, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

banks

Ουκρανία: Η πρόταση του Πούτιν για “ουδέτερη ζώνη” είναι σαφής ένδειξη ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί

banks

Σεισμός στην Ταϊβάν: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν

banks