Στην ολοκλήρωση της συναλλαγής αποεπένδυσης από την Άκτωρ Παραχωρήσεις μετά τη συμφωνία με τον όμιλο Aktor αλλά και την πώληση των real estate projects του Cambas στα Μεσόγεια και των Γουρνών στην Κρήτη στην Dimand επικεντρώνεται η διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Θ. Μπουλούτα να εκτιμά ότι η πρώτη θα ολοκληρωθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη μέσα στον Ιούλιο του 2025.
Κατά την τακτική ενημέρωση αναλυτών για τη χρήση του 2024 η διοίκηση ανασκόπησε τις εξελίξεις της περυσινής χρονιάς, όπου ολοκληρώθηκαν και οι αποεπενδύσεις από την Άκτωρ, την Άνεμος και την Ηλέκτωρ και την πώληση του Smart Park (στο τέλος του 2023) επικεντρώνοντας στο όφελος που αποκόμισαν οι μέτοχοι (σ.σ. Reggerborgh, Motor Oil και μέτοχοι μειοψηφίας).
Υπενθυμίζεται πως μετά την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ το 2024 ακολούθησε και η επιστροφή κεφαλαίου 296 εκατ. ευρώ προς τους μετόχους, ανεβάζοντας τις χρηματικές διανομές στο ύψος των 470 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Μπουλούτα οι κινήσεις αποεπένδυσης έως πέρυσι προσέφεραν υγιή περιθώρια κέρδους (σ.σ. μετά την πώληση της Άκτωρ Κατασκευές) αλλά και IRR 19% σε ετήσια βάση για τους μετόχους της εταιρείας.
Η επόμενη μέρα
Ο όμιλος μετά τις εξελίξεις των πρώτων μηνών του 2025 αναμένει νέα έσοδα από τη ρευστοποίηση assets, ήτοι 85,6 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την Dimand, 123 εκατ. ευρώ μετρητά από την πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις (και θα μεταβιβάσει δανεισμό 187 εκατ. ευρώ που θα αφαιρεθούν από τον ισολογισμό του), αλλά και μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου από την παλαιά σύμβαση της Αττικής Οδού, που έληξε τον Οκτώβριο του 2024 και βρίσκεται εκτός της περιμέτρου της συμφωνίας για την πώληση της Άκτωρ Παραχωρήσεις.
Ο κ. Μπουλούτας στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης σημείωσε πως τον Σεπτέμβριο του 2025, οπότε και λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί οι παραπάνω συναλλαγές, η διοίκηση του ομίλου θα προβεί σε ενημέρωση της στρατηγικής της.
Προς το παρόν -εκτός της επενδυτικής απόδοσης- σε επίπεδο επιχειρηματικής δραστηριότητας ο όμιλος έχει περιοριστεί στα assets της θυγατρικής REDS, η οποία δεν είναι πλέον εισηγμένη εταιρεία.
Σ’ αυτή έχει μεταβιβασθεί η σύμβαση Παραχώρησης για την ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου, που αφορά σε project κόστους άνω των 100 εκατ. ευρώ, ενώ μετά και τη συμφωνία πώλησης των άλλων υπό ανάπτυξη ακινήτων (Γούρνες και Καμπάς), δεν υπάρχει προς το παρόν άλλο επενδυτικό project.
Η Reds διαθέτει επίσης δύο ακόμη assets σταθερών ροών εισοδήματος, ήτοι την εκμετάλλευση ξενοδοχείου στο Μαρούσι αλλά και τα ακίνητα της Athens Properties BV, η οποία κατείχε 10 λειτουργικά, αυτοτελή ακίνητα, μικτών χρήσεων, στο κέντρο της Αθήνας, που προσφέρουν yield 7,4% ετησίως.
Η διοίκηση του ομίλου πάντως ανάφερε πως η ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου παραμένει στη στρατηγική της, αναφέροντας πως επιταχύνονται οι διαδικασίες μετά και τις αδειοδοτικές εγκρίσεις. Προς το παρόν πάντως δεν έχει γίνει γνωστό το master plan της εν λόγω επένδυσης.